Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διστακτική» άνοδος για τη Wall Street

Ανέκαμψαν οι βασικοί δείκτες στις ΗΠΑ μετά τις βαριές απώλειες της Παρασκευής αλλά το κλείσιμο ήταν πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Πίεση για το δολάριο, άνοδος για τα αμερικανικά ομόλογα, ενώ το πετρέλαιο σημείωσε ισχυρά κέρδη.

«Διστακτική» άνοδος για τη Wall Street

Αγορές μετοχών στους κλάδους της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας βοήθησαν την Wall Street να ανακάμψει μετά τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής, αν και το κλείσιμο βρήκε τους δείκτες αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, καθώς πολιτικές ανησυχίες βάρυναν το τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 23.980 μονάδες, ο S&P 500 αυξήθηκε 0,3% στις 2.613 μονάδες. Για τον Nasdaq η άνοδος ήταν 0,5% στις 6.950 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες ενδοσυνεδριακά ανέβαιναν άνω του 2%. Για την αγορά βάρυνε δημοσίευμα των NYT ότι το FBI έκανε έφοδο το γραφείο του Michael Cohen, προσωπικού δικηγόρου του Ντ. Τραμπ.

Οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι αναλυτές στάθηκαν ιδιαίτερα σε σχόλια του Ντ. Τραμπ την Κυριακή στα οποία αναφέρονταν ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει τους περιορισμούς, καθώς «αυτό είναι το σωστό». Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «ο πόλεμος των λέξεων και οι απειλές για δασμούς είναι μέρος μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Sue Trinh, στρατηγικός αναλυτής ισοτιμιών στην RBC Capital Markets.

Περιθώρια εφησυχασμού ωστόσο δεν υπάρχουν. «Σημειώνουμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε ΗΠΑ και Κίνα να φτάσουν σε μια συμφωνία για την εμπορική πολιτική, ειδικά καθώς οι πολιτικοί έχουν υιοθετήσει μια περίοδο 60ημερης επέκτασης των διαπραγματεύσεων πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί. Πα’ όλα αυτά ο κίνδυνος πραγματικού εμπορικού πολέμου είναι μεγάλος και ο πόλεμος για το πλεονέκτημα παίζεται ζωντανά στα πρωτοσέλιδα», δήλωσε ένας αναλυτής.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στην έναρξη των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι BlackRock, Wells Fargo και JP Morgan είναι μεταξύ των εταιρειών που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά στις ισοτιμίες ο δολαριακός δείκτης, μια μέτρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων υποχώρησε 0,3% στο 89,84. Το ευρώ ανέβηκε στα 1,2323 δολάρια, ενώ η ισοτιμία γεν-δολαρίου βρέθηκε στα 106,76 γεν/δολάριο. Η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,3% στα 1,41 δολάρια.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου βρέθηκε στο 2,814% πριν υποχωρήσει κατά μια μονάδα βάσης, ενώ στην Ευρώπη η απόδοση για το 10ετες bund κινείται σχεδόν αμετάβλητη στο 0,51%

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν εξαιτίας και των νέων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το Brent σημείωσε κέρδη 2,2% στα 68,60 δολάρια αφότου είχε υποχωρήσει 1,8% την Παρασκευή. Το West Texas Intermediate με ανάλογη άνοδο έφτασε τα 63,41%.

Η αδυναμία του δολαρίου, από την άλλη πλευρά, αποδείχτηκε θετική για τον χρυσό που κινήθηκε στα 1.337 δολάρια η ουγγιά ή τέσσερα δολάρια υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v