Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 2,8% για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τριών μηνών σημείωσε η Wall Street. Κερδοφόρα η συνεδρίαση της Παρασκευής. Στο επίκεντρο η Σύνοδος Κορυφής των G7. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Εβδομαδιαία κέρδη 2,8% για τον Dow Jones

Ήπια ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στη διήμερη συνάντηση των G7 στον Καναδά.

Όπως ήταν αναμενόμενο το κλίμα είναι ιδιαίτερα εχθρικό για τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να επιβάλει δασμούς ακόμα και στους εταίρους του, Καναδά και Ε.Ε. Ενδεικτική των διαθέσεων των υπόλοιπων ηγετών είναι η ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter λίγο πριν ταξιδέψει για Καναδά. «Μπορεί να μην πειράζει τον Αμερικανό πρόεδρο η απομόνωση αλλά ούτε και εμάς μας πειράζει να υπογράψουμε μια συμφωνία έξι χωρών, αν χρειαστεί», ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος. Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ κατηγόρησε Μακρόν και Τρυντώ (πρωθυπουργός Καναδά) ότι «χρεώνουν τις ΗΠΑ με μεγάλους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικά εμπόδια».

«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής των G7 εξελίσσεται σε ένα δικαστήριο με δικαστές τους G6 και τις ΗΠΑ στο ειδώλιο. Οδηγούμαστε σε εμπορικό πόλεμο. Και ενώ οι σύμβουλοι του προέδρου είχαν εντοπίσει την Κίνα σαν τον κακό του εμπορίου, οι δασμοί Τραμπ πλήττουν δυσανάλογα τους συμμάχους της Αμερικής», σχολίασε ο Benn Steil επικεφαλής στα διεθνή οικονομικά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, η Fed αναμένεται να προχωρήσει στη δεύτερη αύξηση επιτοκίων εντός του 2018 και η ΕΚΤ ενδέχεται να ανακοινώσει την ημερομηνία λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,3% ή 75 μονάδων στις 25.316, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 2.779 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 7.645 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,8%, ο S&P 1,6% και ο Nasdaq 1,2%.

Την Παρασκευή, στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Procter & Gamble (+1,7%) και Walt Disney (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Intel (-1,5%) και Apple (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,3% στα 65,74 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.302 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το αργό έχασε μόλις 0,1% ενώ ο χρυσός κέρδισε 0,1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1768 από 1,1799 την Πέμπτη.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,93%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v