Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τουρκική λίρα «κοκκίνισε» τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 200 μονάδες. Ανησυχίες από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Άνοδος για το πετρέλαιο. Σε υψηλό 13 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η τουρκική λίρα «κοκκίνισε» τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς η νομισματική κρίση στην Τουρκία προκάλεσε αναταράξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street.

Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,77% ή 196 μονάδων στις 25.313, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,7% στις 2.833 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,67% στις 7.839 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+1,4%) και Chevron (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,6%) και Caterpillar (-2%).

Νωρίτερα, το τουρκικό νόμισμα είχε φτάσει να «βουλιάζει» 20%, στο ιστορικό χαμηλό των 6,7 λιρών ανά δολάριο και το τουρκικό χρηματιστήριο να καταρρέει 8% μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλλει διπλάσιους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το CNBC, την απόφαση Τραμπ, προκάλεσε το κάλεσμα Ερντογάν προς τους Τούρκους πολίτες να «βγάλουν τα δολάρια και τον χρυσό που κρύβουν κάτω από τα στρώματά τους για να αγοράσουν τουρκικές λίρες».

Πέρα όμως από τις εξελίξεις στην Τουρκία, το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε και από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα Σκριπάλ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ρωσικό ρούβλι είχε φτάσει να χάνει έως 5% ενώ σήμερα υποχωρούσε 0,7% στα 67,18 ρούβλια/δολάριο.

Στο μεταξύ το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό 13 μηνών έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,9% στο 1,1423 δολ. από 1,1526 την προηγούμενη μέρα.

«Η αυξανόμενη ένταση (σε Τουρκία και Ρωσία) έχει δώσει ώθηση στο δολάριο και ιδιαίτερα μετά την ανησυχία της ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό χρέος (το οποίο, σε μεγάλο βαθμό είναι σε δολάρια)», ανέφερε ο Richard Perry της Hantec Markets. «Με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν, το ευρώ πέρασε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,15 δολ. Πλέον οι μετοχές δέχονται διορθωτικές πιέσεις με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,2% στα 67,63 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση στα 1.219 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v