Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Συνέρχονται οι δείκτες, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό και μετά τις ανησυχίες για διστακτικές μειώσεις επιτοκίων. Αλμα για τον Nasdaq, ανάσα από τον πληθωρισμό χονδρικής. Βουτά το αργό, κέρδη για τον χρυσό.

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Επιστρέφουν στα κέρδη οι αμερικανικές μετοχές, με μπροστάρη την τεχνολογία, μετά την αρνητική έκπληξη που προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού και τις ανησυχίες που εμπνέουν στους επενδυτές. Ο Dow Jones παλεύει να κρατηθεί σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,2% στις 38.551 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,8% στις 5.204 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κάνει άλμα 1,5% στις 16.421 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές γύρισαν τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite σε θετικό έδαφος. H Nvidia κερδίζει πάνω από 3%. Οι Amazon και Alphabet ενισχύονται 1,7%.

Ανακούφιση, μετά το sell off της Τετάρτης λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, παρείχε ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Μάρτιο, που βρέθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις. Ο πληθωρισμός χονδρικής σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,2%, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι οι τιμές χονδρικής θα αυξάνονταν 0,3%. 

Το ξεπούλημα μετοχών που καταγράφηκε χθες οφείλεται στην αντίδραση των επενδυτών μετά από μια «καυτή» ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο, που πυροδότησε ανησυχίες ότι η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων απ' ό,τι αναμενόταν. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας.

Τα στοιχεία προκάλεσαν έκπληξη -οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% τον Μάρτιο και 3,5% σε ετήσια βάση-, ωθώντας τον Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, να ζητά δύο μειώσεις επιτοκίων αντί για τρεις το 2024 -με την πρώτη τον Ιούλιο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι εξισορροπείται εκ νέου η αγορά εργασίας και θα μειωθεί ο πληθωρισμός με την πάροδο του χρόνου -για μένα τίποτα απ' αυτά δεν έχει αλλάξει», είπε στο CNBC. «Ωστόσο, έχει αλλάξει ο χρόνος προσαρμογής της Fed, που θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τα μηνιαία νέα για τον πληθωρισμό, τα οποία ήταν σαφώς απογοητευτικά».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί φέτος, αν και αναγνώρισε ότι η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή.

«Περιμένω ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει τη σταδιακή επιστροφή του στο 2%, αν και πιθανότατα θα υπάρξουν αυξήσεις στην πορεία, όπως είδαμε σε ορισμένες πρόσφατες μετρήσεις», δήλωσε σε τραπεζίτες.

Η ανεπίσημη έναρξη της περιόδου ξεκινά με τα αποτελέσματα κερδοφορίας των μεγάλων τραπεζών JPMorgan, Wells Fargo και Citigroup την Παρασκευή.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κάνει βουτιά 1,3% στα 85,0 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,3% στα 2.379 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται οριακά έναντι του ευρώ ενώ υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,073 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 4,54%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v