Πετρέλαιο και αγορά κατοικίας πιέζουν τη Wall

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η Wall Street, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος του πετρελαίου και τα νέα στοιχεία από την αγορά κατοικίας αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Πτώση και στις ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος του πετρελαίου και τα νέα αρνητικά στοιχεία από την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, καθώς το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της τιμής του «μαύρου χρυσού», πέριξ των 131 δολαρίων το βαρέλι, αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβράδυνση της κατανάλωσης αλλά και για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν βέβαια και τα νέα αρνητικά στοιχεία από το «μέτωπο» της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την σημαντικότατη αύξηση κατά 10,5% που εμφάνισαν τα αποθέματα αδιάθετων κατοικιών τον Απρίλιο, τα οποία ανήλθαν στα 4,55 εκατ. κατοικίες που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 12.469,29 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,24%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,15% και βρίσκεται στις 2.436,28 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,39% και διαμορφώνεται στις 1.375,01 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πρόταση εξαγοράς ύψους 3,38 δισ. δολαρίων της Halliburton για την βρετανική εταιρία πετρελαϊκών υπηρεσιών Expro International Group.

Στο προσκήνιο βρίσκονται επίσης οι τεχνολογικοί τίτλοι, μετά τις αλλαγές στις συστάσεις μετοχών σημαντικών εταιριών του κλάδου από τις Morgan Stanley και Deutsche Bank.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της σε «overweight» από «equal-weight» για τον τίτλος της Dell, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τη σύστασή της σε «underweight» για την μετοχή της Sun Microsystems. Επίσης, η Deutsche Bank αναβάθμισε την σύστασή της για τον τίτλο της National Semiconductor από «hold» σε «buy».

Επίσης, ανοδικά κινείται η μετοχή της Gap, μετά την ανακοίνωση αύξησης κατά 40% στα κέρδη τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,53% στις 6.087,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 1,79% στις 6.944,05 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.933,77 μονάδες, με απώλειες 1,89%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v