Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πνίγηκε» στο ακριβό πετρέλαιο η Wall

Με απώλειες 200 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones, με τους επενδυτές να τρομάζουν στην ιδέα του πετρελαίου στα 130 δολ., τη στιγμή που η Fed δείχνει έτοιμη να σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων. Πτώση ευρωαγορών.

Με απώλειες 200 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones, με τους αμερικανούς επενδυτές να τρομάζουν στην ιδέα του πετρελαίου στα 130 δολάρια, τη στιγμή που η Federal Reserve δείχνει έτοιμη να σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων.   

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.828,68 μονάδες με πτώση 1,53% ή 199 μονάδων, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,95%, στις 2.492,26 μονάδες. Στις 1.413,42 μονάδες ο S&P 500, με απώλειες 0,93%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη, οι 29 υποχώρησαν, με μεγαλύτερες απώλειες για τις American Express, AIG, Citigroup και JP Morgan.

Εκτός από τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές εταιριών λιανικών πωλήσεων, καθώς οι αναλυτές περιμένουν πίεση στις δαπάνες των νοικοκυριών από το ακριβότερο πετρέλαιο.  

"Η βασικότερη ανησυχία των επενδυτών είναι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές. Οι επενδυτές αναρωτιώνται εάν το ράλι των τελευταίων δυο μηνών είναι διατηρήσιμο, με την ενέργεια και τα προβλήματα των τραπεζών να προκαλούν εκνευρισμό", σχολίαζε νωρίτερα ο Robert Pavlik της Oaktree Asset Management.

Το πετρέλαιο συνεχίζει και σήμερα το ανοδικό του σερί, φθάνοντας μια ανάσα από τα 130 δολάρια το βαρέλι, σε νέο ιστορικό υψηλό στα 129,6 δολάρια ενώ το συμβόλαιο Ιουλίου έκλεισε τελικώς στα 128,95 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, εκτός του πετρελαίου, δυσοίωνες είναι και οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά και των επιτοκίων.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο δομικός δείκτης τιμών χονδρικής αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο ενώ διαμορφώνεται στο 3% σε ετήσια βάση, στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το 1991. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,2%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Donald Kohn, σε ομιλία του, έδειξε ότι οι διαθέσεις της Fed είναι να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια σε βραχυπρόθεσμη βάση και έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

«Με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά την κρίση μου η νομισματική πολιτική φαίνεται επαρκώς ισορροπημένη ώστε να μην οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και ο πληθωρισμός να παραμείνει υπό έλεγχο», τόνισε.

Το κλίμα νευρικότητας συντηρείται και από τα εταιρικά αποτελέσματα των εταιριών λιανικού εμπορίου.

Η Home Depot ανακοίνωσε πτώση των κερδών της κατά 66%, τονίζοντας ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται παρέμειναν «δύσκολες» και στο α’ τρίμηνο.

Η Staples ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 2% ενώ τα καθαρά κέρδη της Target υποχώρησαν κατά 7,5% στο ίδιο διάστημα.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 2,72%, στα 10,73 δολάρια ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,62%, στα 14,32 δολάρια. Απώλειες 2,76% κατέγραψε και το δικαίωμα της 3Ε, στα 43,75 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,77% στις 6.201 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να καταγράφει απώλειες 1,52% στις 7.143 μονάδες. Πτώση 1,47% και για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 5.008,50 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v