Πετρέλαιο και κατοικίες "βυθισαν" τη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Wall, εν μέσω φόβων για ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ μετά την ανάκαμψη του πετρελαίου και την αύξηση των αποθεμάτων κατοικιών. Αργία τη Δευτέρα στη Wall. Πτώση στις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, εν μέσω φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μετά την επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 132 δολάρια και την σημαντική αύξηση των αποθεμάτων κατοικιών.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη της πετρελαϊκής τιμής και το κλείσιμο των συμβολαίων Ιουλίου για το αργό και πάλι πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην σημερινή κατακλείδα συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της καταναλωτικής δαπάνης.

Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε όμως και η αναρρίχηση των αποθεμάτων κατοικιών στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, καθώς αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την εξέλιξη της αμερικανικής αγοράς κατοικίας. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο τα αποθέματα ανήλθαν στα 4,55 εκατ. κατοικίες, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,5%.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones που κινήθηκε μόνιμα στο «κόκκινο, έκλεισε τελικά στις 12.479,63 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,16% για την ημέρα και αυξάνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,9%.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 2.444,67 μονάδες, με απώλειες 0,81% για την ημέρα και 3,3% για την εβδομάδα, και τον S&P 500 να κλείνει σήμερα 1,32% χαμηλότερα, διευρύνοντας τις απώλειές του σε εβδομαδιαία βάση στο 3,5%.

Η αδύναμη ψυχολογία των επενδυτών σε συνδυασμό με την αργία της Δευτέρας στη Wall Street (Ημέρα μνήμης των πεσόντων) κράτησε σε χαμηλά επίπεδα και τον όγκο συναλλαγών. Ειδικότερα, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 870 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 7 προς 3. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Ford Motor, Citigroup, iShares:Russ 2000 και General Electric.

Στο Nasdaq o όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε περίπου στο 1,43 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι μετοχές των PowerShares QQQ, Intel, Microsoft και Cisco Systems.

Σε ότι αφορά τους επιμέρους τίτλους, ισχυρή πτώση κατέγραψε η μετοχή της General Motors, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι αναμένει απώλειες ύψους 1,8 δισ. δολαρίων και μείωση της παραγωγής της στο δεύτερο τρίμηνο λόγω απεργίας στην εταιρία-προμηθευτή της American Axle & Manufacturing Holdins.

Πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως οι AIG, American Express, Citigroup και JP Morgan Chase, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της Halliburton μετά την είδηση ότι κατέθεσε προσφορά ύψους 3,38 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της βρετανικής εταιρίας πετρελαϊκών υπηρεσιών Expro International Group.

Αντίθετα, ανοδικά έκλεισε ο τίτλος της Dell μετά την αναβάθμιση της σύστασής του από την Morgan Stanley σε “overweight” από “equal-weight”, καθώς και η μετοχή της National Semiconductor, η οποία αναβαθμίστηκε σε “buy” από “hold” από την Deutsche Bank.

Με κέρδη έκλεισε επίσης, ο τίτλος της Gap, μετά την ανακοίνωση για αύξηση κερδοφορίας στο τρίμηνο της τάξης του 40%.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,79%, στα 10,10 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 1,76%, στα 43,45 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,64%, στα 14,22 δολάρια.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 1,53% και έκλεισε στις 6.087,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 1,79% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 6.944,05 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,89% και διαμορφώθηκε στις 4.933,77 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ημέρα μνήμης των πεσόντων, η Wall Street θα παραμείνει κλειστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v