Wall: Η οικονομία επισκίασε το σχέδιο διάσωσης

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά η Wall Street, παρά την υπερψήφιση του σχεδίου Paulson και το deal Wachovia-Wells Fargo, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην οικονομία. Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά η Wall Street, παρά την υπερψήφιση του σχεδίου Paulson και το deal Wachovia - Wells Fargo, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να κινούνται έντονα ανοδικά, αντλώντας ώθηση από την ανακοίνωση για εξαγορά της Wachovia από τη Wells Fargo, έναντι 15 δισ. δολαρίων σε μετοχές.

Αυτή η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Citigroup, η οποία με σχετική ανακοίνωσή της ζήτησε την ανάκληση της συμφωνίας των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας πως παραβιάζει τους όρους για συμφωνία αποκλειστικότητας που έχει συνάψει η ίδια με τη Wachovia.

Στην ανοδική αντίδραση της αγοράς συνέβαλαν και οι δηλώσεις κάποιων μελών του Κογκρέσου, που είχαν αντιταχθεί στο σχέδιο Paulson, ότι τελικά θα υπερψηφίσουν. Ωστόσο, η αγορά φαίνεται ότι είχε προεξοφλήσει πως το σχέδιο θα περάσει τελικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να επικεντρωθούν στην οικονομία και ειδικότερα στα αρνητικά νέα από το μέτωπο της εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, η αμερικανική οικονομία τον Σεπτέμβριο προσέφερε 159.000 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι έκαναν λόγο για μείωσή τους κατά 105.000.

Έτσι, οι βασικοί δείκτες μετά την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης έχασαν τα αρχικά τους κέρδη και βρέθηκαν σε πτωτική τροχιά, η οποία ενισχύθηκε λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης.

Ως εκ τούτου, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και 300 μονάδες υψηλότερα, μετά την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης κινήθηκε καθοδικά, άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης έχασε κάθε διάθεση αντίδρασης, με αποτέλεσμα να κλείσει τελικά στις 10.325,38 μονάδες, με πτώση 1,50%, διευρύνοντας έτσι τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 7,4%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες. Ειδικότερα, ο Nasdaq, αν και αντιστάθηκε σθεναρά, έκλεισε τελικά στις 1.947,39 μονάδες, με πτώση 1,48% για την ημέρα και με 10,8% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 1.099,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,35%, με την εβδομαδιαία κάμψη του να φτάνει στο 9,4%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 951 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών - ανοδικών τίτλων να διαμορφώνεται στο 8 προς 7. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι μετοχές των Citigroup, Wachovia, American International Group, General Electric και National City.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στα 750 εκατ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 8 προς 5. Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares, Microsoft, Intel και Apple.

Από τις επιμέρους μετοχές, στο επίκεντρο για μία ακόμη συνεδρίαση βρέθηκαν οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Με εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 75% έκλεισε η μετοχή της Wachovia, μετά την ανακοίνωση του deal με τη Wells Fargo, ο τίτλος της οποίας υποχώρησε κατά 1,7%. Απώλειες 18,5% σημείωσε και η μετοχή της Citigroup, η οποία επιχειρεί να μπλοκάρει το παραπάνω deal.

Με απώλειες έκλεισε και η AIG, η οποία έχασε τα αρχικά κέρδη που σημείωσε μετά την ανακοίνωσή της ότι θα εστιάσει τις δραστηριότητές της στις ασφάλειες περιουσίας και ατυχημάτων.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,91%, στα 7,72 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,46%, στα 8,74 δολάρια. Κέρδη 2,18% εμφάνισε το δικαίωμα της 3Ε, στα 17,85 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, έντονη νευρικότητα επικράτησε και στις αγορές εμπορευμάτων κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Έτσι, η σειρά Νοεμβρίου για το light crude oil έκλεισε την ημέρα στα 93,75 δολάρια/βαρέλι, κλείνοντας σχεδόν αμετάβλητη σε ημερήσια βάση, αλλά με απώλειες της τάξης του -12% σε επίπεδο εβδομάδας. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η σειρά Δεκεμβρίου για τον χρυσό, καθώς έκλεισε στα 833,20 δολάρια/ουγκιά, ήτοι 6% χαμηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Αντίθετα, με τη Wall Street, οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σημαντικά ενισχυμένες, αντλώντας ώθηση από τις εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αλλά και από την αισιοδοξία για υπερψήφιση του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 2,26%, στις 4.980,25 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 2,41%, στις 5.797,03 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 2,96% υψηλότερα, στις 4.080,75 μονάδες.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v