"Eλεύθερη πτώση" στη Wall Street

Σε χαμηλά επίπεδα 11 ετών έκλεισε ο Dow Jones. Κάτω από τα χαμηλά Νοεμβρίου και ο S&P 500. Παρά την ανάκαμψη των Citigroup, BofA, «βούλιαξαν» την αγορά oι εταιρείες τεχνολογίας. Πτώση στις ευρωαγορές.

Σε χαμηλά επίπεδα 11 ετών έκλεισε ο Dow Jones σε μια ακόμη συνεδρίαση σημαντικών απωλειών για τη Wall. Παρά την ανάκαμψη των Citi, BofA, «βούλιαξαν» την αγορά oι εταιρείες τεχνολογίας. Πτώση στις ευρωαγορές.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Wall Street, με τον Dow να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα 11 ετών. Από την πλευρά του ο S&P 500 «έσπασε» τα χαμηλά του Νοεμβρίου 2008 (752 μονάδες).

Παρά την απομάκρυνση(;) του σεναρίου περί κρατικοποίησης αμερικανικών τραπεζών, που οδήγησε σε βαριές απώλειες τους δείκτες κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας γενικά, για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων, αλλά και για συγκεκριμένους κλάδους όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τράπεζες εμφανίζονται εντονότερες από ποτέ.

Αναφορικά με τις τελευταίες, σύμφωνα με διεθνή μέσα, η Citigroup βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ προκειμένου η κυβέρνηση να αγοράσει επιπλέον ποσοστό στον τραπεζικό όμιλο, που μπορεί να φτάσει και το 40%, για να αποφευχθεί η κατάρρευσή του.

Παράλληλα, από τις 25 Φεβρουαρίου ξεκινούν τα λεγόμενα «τεστ αντοχής» των αμερικανικών τραπεζών με σκοπό να εξακριβωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες και ο βαθμός βιωσιμότητάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις των τραπεζών που δεν θα ανταπεξέλθουν στο stress-test.

Η αβεβαιότητα, λοιπόν, σε σχέση με το μέλλον των αμερικανικών τραπεζών παραμένει αλλά, προς το παρόν, οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Citigroup (+10%), έχουν απομακρύνει το εφιαλτικό -για τους αμερικανούς επενδυτές- σενάριο ολικής κρατικοποίησης μεγάλων τραπεζών με αποτέλεσμα τόσο ο τίτλος της τελευταίας όσο και αυτός της Bank of America (+3%) να σημειώνουν κέρδη.

Τις ισχυρότερες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο άσκησαν οι εταιρείες τεχνολογίας. Άλλωστε ο Nasdaq "γύρισε" πρώτος σε αρνητικό έδαφος, μετά το συγκρατημένα αισιόδοξο άνοιγμα, παρασέρνοντας στο "κόκκινο" το σύνολο της αγοράς, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είχε αποδειχθεί «ανθεκτικότερος» στην πτώση από τους Dow και S&P.

Ενδεικτικά, εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple και η Intel υποχώρησαν άνω του 4%.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν και οι εταιρείες ενέργειας με τις Exxon και Chevron να υποχωρούν άνω του 3%, κατόπιν της νέας πτώσης (-4,25%) του πετρελαίου που έκλεισε στα 38,44 δολάρια το βαρέλι.

Ο Dow Jones υποχώρησε 3,41% στις 7.114,78 μονάδες, ο S&P 3,47% στις 743,33 μονάδες και ο Nasdaq 3,71% στις 1.387,72 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης περίπου 860 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,19 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Σαφώς αρνητική η τελική εικόνα με τους πτωτικούς τίτλους να υπερισχύουν των ανοδικών σε αναλογία 4 προς 1 στο NYSE και 5 προς 2 στο Nasdaq.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 7,13% στα 11,86 δολάρια, ενώ κατέγραφε απώλειες 9,54% στα 2,37 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Πτώση 6,07% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,35 δολάρια.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μεγάλες ευρωαγορές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,99% στις 3.850,73 μονάδες, ενώ ο DAX υποχώρησε 1,95% στις 3.936,45 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,82% στις 2.727,87 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v