Εβδομαδιαία πτώση 2,1% για τον Dow Jones

Η αναρρίχηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό 3 ετών σε συνδυασμό με την εκτόνωση των ισχυρών ανοδικών πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου, οδήγησαν τη Wall σε αξιόλογη άνοδο. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες.

Η αναρρίχηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό 3 ετών σε συνδυασμό με την εκτόνωση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου οδήγησαν τη Wall σε αξιόλογη άνοδο. Εβδομαδιαίες απώλειες 1,7% για S&P και 1,9% για Nasdaq.

Αναλυτικά ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος το Φεβρουάριο ανήλθε σε υψηλό 3 ετών και συγκεκριμένα στις 77,5 μονάδες έναντι 74,2 τον προηγούμενο μήνα και 75,4 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διαθέσει περισσότερο πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές προκειμένου να καλύψει το κενό που αφήνει πλέον στην αγορά η Λιβύη σε συνδυασμό με την δέσμευση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας IEA να χρησιμοποιήσει στρατηγικά αποθέματα των μελών της σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο, εκτόνωσαν τις πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, αν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με το ίδιο μένος στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο Brent που έφτασε να ενισχύεται έως τα 120 δολ. ανά βαρέλι την Πέμπτη, σήμερα υποχώρησε κοντά στα 112 δολ. ενώ η τιμή του αργού στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 1% στα 98,2 δολ. μετά την χθεσινή πτώση σχεδόν 2%, εξαιτίας φημών για απόπειρα δολοφονίας κατά του Καντάφι.

Στον αντίποδα η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2,8% στο δ΄τρίμηνο 2010, σύμφωνα με την δεύτερη καταμέτρηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι η νέα μέτρηση θα διαμορφωθεί στο 3,3% για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, ελαφρώς αναβαθμισμένη από το 3,2% στην α΄ καταμέτρηση.
Σημειώνεται ότι στο σύνολο του 2010 ανάπτυξη 2,8%.

Στο εταιρικό μέτωπο, με ισχυρή άνοδο αντέδρασε η μετοχή της Boeing στην είδηση νέας παραγγελίας ύψους 30 δισ. δολαρίων από την αμερικανική αεροπορία.

Πτώση για τον τίτλο του ασφαλιστικού ομίλου της AIG καθώς ανακοίνωσε μεν ισχυρά κέρδη στο δ’ τρίμηνο αλλά στο Conference Call η διοίκηση δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές κερδοφορίας του Ομίλου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, αντίθετα από το πετρέλαιο το οποίο σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 13%, ο χρυσός υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις στα 1.410 δολάρια, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.400 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 1,5% στα 1,95 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 2% στα 26,70 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 12.130,45 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,06% στις 1.319,88 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,58% στις 2.781,05 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο δείκτης FTSE, η διαπραγμάτευση του οποίου διεκόπη πρόσκαιρα λόγω τεχνικού προβλήματος, έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 6.001 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,77% στις 7.185 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 1,51% στις 4.070 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v