Η αγορά εργασίας στηρίζει την Wall Street

Η ανέλπιστη μείωση της ανεργίας στο 8,6% στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με ελπίδες λύσης του "γόρδιου δεσμού" της ευρω-κρίσης, στηρίζουν σε νέα άνοδο την Wall Street. Η καλύτερη εβδομάδα 2,5 ετών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι ελπίδες ότι μια αποφασιστική λύση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης δρομολογείται σε σειρά επαφών πίσω από κλειστές πόρτες στην ευρωζώνης, σε συνδυασμό με μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη για την αμερικανική οικονομία, εμπνέουν νέο ράλι τιμών και στηρίζουν τα χρηματιστήρια ΗΠΑ και Ευρώπης στην καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 2,5 ετών.

Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,75% στις 12.110 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,85% στις 1.255 μονάδες, ενώ ο Nasdaq αποκομίζει κέρδη 0,87% στις 2.649 μονάδες.

Ο ρυθμός προσλήψεων αυξήθηκε στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ με αρκετά εύρωστο ρυθμό ώστε να περιορίσει το ποσοστό της ανεργίας στο 8,6% τον Νοέμβριο, που είναι το χαμηλότερα ποσοστό των τελευταίων δυόμιση ετών.

Οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά (μη περιλαμβανομένου του αγροτικού τομέα) αυξήθηκαν κατά 120.000 ενώ οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 140.000. Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Research in Motion αντιδρά με πτώση 6% εξαιτίας της προειδοποίησης ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους κερδών 2011.

Επιπλέον , η εταιρία online παιχνιδιών Zynga ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εισαγωγή στο χρηματιστήριο με στόχο να αντλήσει περί το 1 δισ. δολ. Η εταιρία θα διαθέσει 100 εκατ. μετοχές στην τιμή των 8,5-10 δολ. ανά μετοχή.

Η εταιρία λιανεμπορίου Big Lots υποχωρεί κατόπιν ανακοίνωσης μείωσης κερδών γ΄ τριμήνου 76%.

Από το μεγάλο «μέτωπο» της ευρωζώνης, πολλοί παράγοντες στις αγορές ελπίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιτέλους θα βγάλουν τα «μεγάλα όπλα» για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών, ενόψει της νέας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel υπερ μεγαλύτερης δημοσιονομικής σύγκλισης, του διοικητή της ΕΚΤ περί «δημοσιονομικού συμβολαίου», καθώς και η φήμη ότι επίκειται συμφωνία για την «ανακύκλωση» μέσω ΔΝΤ πιστώσεων προς την ευρωζώνη, συνηγορούν στις ελπίδες δυναμικών μέτρων για την επίλυση της κρίσης.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,4% στις 5.567 μονάδες, ο DAX κερδίζει 1,33% στις 6.116 μονάδες, ενώ ο CAC απολαμβάνει κέρδη 1,59% στις 3.180 μονάδες.

Η πιο ευνοημένη αγορά στην Ευρώπη είναι ευλόγως η αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται περαιτέρω αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού των οικονομιών της ευρωζώνης.

Το ευρώ ενισχύεται πάνω από το 1,35 δολ. στο υψηλότερο επίπεδο 10 ημέρων.

Ανοδικά κινούνται και οι αγορές πετρελαίου και πολυτίμων μετάλλων, με το πετρέλαιο να κερδίζει σχεδόν 1 δολ. στα 101,18 δολ. ανά βαρέλι και τον χρυσό να ενισχύεται 17,8 δολ. στα 1.757 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v