Τρίτος μήνας ανόδου στη Wall Street

Κέρδη στη Wall με επίκεντρο τα καλά macro και τις ελπίδες παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών. Μηνιαία άνοδος 0,6% για Dow, 1,9% για S&P και 4,3% για Nasdaq. Σε υψηλό 5 μηνών ο χρυσός. Κλειστή η Wall τη Δευτέρα.

Κέρδη στη Wall με επίκεντρο τα καλά οικονομικά στοιχεία και τις ελπίδες παρέμβασης των Κεντρικών Τραπεζών. Άνοδος τον Αύγουστο για τους δείκτες. Σε υψηλό 5 μηνών ο χρυσός. Κλειστή η Wall τη Δευτέρα.

Μηνιαία άνοδος 0,6% για τον Dow Jones, 1,9% για τον S&P και 4,3% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε 0,6%, ο S&P ενισχύθηκε 0,4% και ο Nasdaq υποχώρησε 0,2%.

Διέψευσε εν μέρει τις προσδοκίες των επενδυτών για έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης η ομιλία του επικεφαλής της Fed B. Bernanke, στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Holl.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Fed ανέφερε στην ομιλία του ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει στην εγχώρια οικονομία όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Bernanke παρά τις προσδοκίες απέφυγε να δώσει ρητή δέσμευση για άμεση εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Συνεπεία της απογοήτευσης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall περιόρισαν αισθητά τα αρχικά τους κέρδη στα πρώτα λεπτά της ομιλίας Bernake, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό έδαφος.

Αργότερα η παρατήρηση Bernanke ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική σε συνδυασμό με την επισήμανση ότι η υψηλή ανεργία αποτελεί πρόβλημα θεωρήθηκε πρώτη ένδειξη αναγνώρισης της ανάγκης μέτρων στήριξης της οικονομίας και έδωσε εκ νέου ώθηση στη Wall.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος, ο οποίος αναρριχήθηκε σε υψηλό τριών μηνών, ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα ο δείκτης που απαρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ενισχύθηκε στις 74,3 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 72,3 τον προηγούμενο μήνα και 73,6 που ανέμεναν οι αναλυτές.
 
Παράλληλα, θετικό αντίκτυπο στην αγορά είχαν και οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν 2,8% έναντι μείωσης 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Target Corp. και η Bank of America περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που αποκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Η Corning ενισχύθηκε3,5% κατόπιν αναβάθμισης από την Oppenheimer & Co.

Επιπλέον, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η μετοχή της Facebook σημειώνοντας πτώση έως και 5% στα 18,10 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,3% στα 96,79 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 2% στα 1.691 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 1,2% στο 1,73 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 3,25% στα 18,09 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,69%, στις 13.090,84 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,51% στις 1.406,57 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,60% στις 3.066,96 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο, έκλεισε με πτώση 0,14% στις 5.711 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,09% στις 6.971 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε υψηλότερα 1,01% στις 3.413 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v