Στο χείλος του... "γκρεμού" η Wall Street

Το αδιέξοδο μεταξύ Ομπάμα και Κονγκρέσου για το θέμα του "δημοσιονομικού γκρεμού" προβλημάτισε και πάλι τη Wall Street, προκαλώντας μικρή πτώση. Ήπιες πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Ήπιες απώλειες κατέγραψε η Wall Street με φόντο την ασυμφωνία μεταξύ Ομπάμα και Κονγκρέσου για το ζήτημα του "δημοσιονομικού γκρεμού". Σε υψηλό 7 εβδομάδων βρέθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ μικρή πτώση κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου και χρυσού.

Αναλυτικότερα, η διάψευση των προσδοκιών την προηγούμενη εβδομάδα ότι Oμπάμα και Κογκρέσο θα καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» που απειλεί με ύφεση την αμερικανική οικονομία, οδήγησαν σε νέες απώλειες τη Wall Street σε μια συνεδρίαση που διήρκησε μόλις 3,5 ώρες λόγω ημιαργίας.

Οπως εξηγούν αναλυτές ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αμερικανική οικονομία αλλά και για την Wall μετά την κατάρρευση του «Plan B» στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν την κυβέρνηση Ομπάμα προ των πυλών της αυτόματης περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του 2013.

Σύμφωνα με τους αναλυτές σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων τότε πιθανότατα η οικονομία των ΗΠΑ θα γυρίσει σε ύφεση και η ανεργία θα ξεπεράσει το 9%.

Απώλειες για τον δείκτη Dow Jones με τη μετοχή της Hewlett- Packard να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση 2,3% ενώ η μετοχή της Alcoa ενισχύθηκε 0,58%.

Εκτός Dow, η μετοχή της Alexza Pharmaceuticals ενισχύθηκε μετά την έγκριση δύο σκευασμάτων της εταιρείας ενώ η Regions Financial υποχώρησε αισθητά μετά από δημοσίευμα για έρευνες των αρχών όσον αφορά τα πιστωτικά προϊόντα της.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε υψηλό 20 μηνών ανήλθε το δολάριο έναντι του γεν στα 84,81 γεν, ενώ η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, στα επίπεδα των 1,3193 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,1% στα 88,57 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,15% στα 1.658 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε κέρδη 1,6% στα 1,87 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,9% στα 22,97 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,39%, στις 13.139,08 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,24% κλείνοντας στις 1.426,66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,28% στις 3.012,60 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,77%, σε υψηλό 7 εβδομάδων και αντίστοιχα η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε ανοδικά στο 2,94%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι συνεδριάσεις ολοκληρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι, επίσης συντομευμένες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 5.954 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,23% στις 3.653 μονάδες. Η αγορά της Φραγκφούρτης παρέμεινε κλειστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v