Σε νέο υψηλό 5ετίας ο S&P

Τα καλά εμπορικά στοιχεία της Κίνας και η απασχόληση στις ΗΠΑ οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street. Προσδοκίες για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2013. Άνοδος για πετρέλαιο, χρυσό. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Τα καλά εμπορικά στοιχεία της Κίνας και η απασχόληση στις ΗΠΑ οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Προσδοκίες για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2013. Άνοδος για πετρέλαιο, χρυσό.

Δεύτερη διαδοχική ανοδικά συνεδρίαση στη Wall καθώς όπως συνολικά διαπιστώνει ο αναλυτής της Janney Montgomery Scott, Mark Lyschini, “Στις ΗΠΑ, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια σταθερή ενίσχυση της αγοράς εργασίας, στην Ευρώπη όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η ύφεση -τουλάχιστον- δεν επιδεινώνεται ενώ στην Κίνα η ανάπτυξη ενισχύεται. Τέλος , σημειώνει, ότι τα χειρότερα από την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού βρίσκονται πλέον πίσω μας».

Συγκεκριμένα, μπορεί οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την πρώτη εβδομάδα του 2013 στις ΗΠΑ να αυξήθηκαν κατά 4.000, στις 371.000 αιτήσεις ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπάρχει μια σταθερή τάση μείωσης της ανεργίας τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα θετικά αντέδρασε η αμερικανική αγορά στη δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η ύφεση θα συνεχιστεί στους επόμενους μήνες του 2013 αλλά αργότερα και εντός του έτους θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιπλέον, ώθηση στην αγορά προσέφερε η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της Κίνας τον Δεκέμβριο κατά 14,1% στο 12μηνο, είδηση η οποία καθησυχάζει έστω προσωρινά τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή καθίζηση της αναπτυξιακής πορείας της κινεζικής οικονομίας.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Herbalife υποχώρησε 2,5% μετά την γνωστοποίηση ότι η Third Point άνοιξε θέση long στην εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν αρχικά στη μετοχή της Tiffany μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων πωλήσεων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αν και προς το τέλος της συνεδρίασης ο τίτλος κινήθηκε οριακά ανοδικά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 93,94 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,3% στα 1.677 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 2,3% στα 1,83 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,4% στα 23,32 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,60%, στις 13.471,22 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,76% κλείνοντας στις 1.472,12 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,51% στις 3.121,76 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν χάρη στα κινεζικά εμπορικά στοιχεία, ενώ μικτή είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό την επίδραση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 6.102 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,16% στις 7.708 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε 0,39% χαμηλότερα στις 3.703 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v