Χρέος και λιανικές πωλήσεις δίχασαν τη Wall

Μικτά πρόσημα στη Wall με αφορμή τις ανησυχίες για το χρέος και τη νέα πτώση του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ. Αύξηση λιανικών πωλήσεων. Απειλή υποβάθμισης από τη Fitch. Πτώση για το πετρέλαιο, άνοδος για χρυσό.

Μικτά πρόσημα στη Wall με αφορμή τις ανησυχίες για το χρέος και τη νέα πτώση του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ. Αύξηση λιανικών πωλήσεων. Απειλή υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fitch. Πτώση για το πετρέλαιο.

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις επανήλθαν στο προσκήνιο οι επενδυτικές ανησυχίες αναφορικά με το αμερικανικό χρέος καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό χάος στην οικονομία των ΗΠΑ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Obama.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η Fitch απείλησε με υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος της χώρας.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, απογοήτευσαν για άλλη μια φορά τα στοιχεία μεταποίησης. Συγκεκριμένα ο δείκτης μεταποίησης Empire παρέμεινε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Ιανουάριο, για έκτο διαδοχικό μήνα καθώς διολίσθησε στις -7,8 μονάδες έναντι -7,3 τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα και ο δείκτης τιμών χονδρικής μειώθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση μόλις 0,1% μετά την ισχυρή άνοδο του Νοεμβρίου κατά 0,8%.

Στον αντίποδα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών τον Δεκέμβριο καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση –κατά 0,5%- από το Σεπτέμβριο του 2012. Στο σύνολο του 2012 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων παρέμεινε σε ανοδικό κανάλι με αυξημένο τζίρο η μετοχή της Dell μετά τις χθεσινές πληροφορίες για πιθανή εξαγορά του ομίλου.

Παράλληλα, οι ζημιές που ανακοίνωσε ο φαρμακευτικός όμιλος της Forest Laboratories Inc στο δ’ τρίμηνο έναντι κερδών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους οδήγησε σε απώλειες τον τίτλο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,8% στα 93,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,6% στα 1.680 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 0,6% στα 1,68 δολ. και αντίστοιχα το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,55% στα 23,61 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,2%, στις 13.534,89 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,11% κλείνοντας στις 1.472,33 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,22% στις 3.110,78 μονάδες.

Στις ευρωαγορές κυριάρχησαν τα αρνητικά πρόσημα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε τράπεζες και φαρμακευτικές. Πιέσεις προκάλεσε η υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Γερμανίας για το 2013.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 6.117 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,69% στις 7.676 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,3% χαμηλότερα στις 3.697 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v