Αψηφά την βαρύτητα η Wall με νέα ρεκόρ

Εστω και με ελαφρά μόνο άνοδο, η Wall κινείται σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Τεχνολογική κινητικότητα προκαλεί η Yahoo. Προσπέρασε ο Nikkei τον Dow. Σε πολυετή υψηλά οι ευρωαγορές. Γύρισαν σε θετικό έδαφος χρυσός, άργυρος.

Με σταθεροποιητικές τάσεις άνοιξε το αμερικανικό χρηματιστήριο στην Wall Street μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδας αναρρίχησης σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά η κινητικότητα στον χώρο των εταιρικών deals ώθησε τους βασικούς δείκτες σε νέα υψηλά στην συνέχεια της συνεδρίασης.

Αυτή την ώρα, μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,23% στις 15.388 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,27% στις 1.672 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,23% στις 3.507 μονάδες.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed επιδεινώθηκε τον Απρίλιο στην αμερικανική οικονομία και διολίσθησε στο αρνητικό 0,53, από -0,23 τον Μάρτιο. Ο δείκτης απαρτίζεται από 85 οικονομικούς δείκτες. Κοντά στο μηδέν δείχνει τάσεις σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας και κάτω από το αρνητικό 0,7 δείχνει αυξημένες πιθανότητες ύφεσης.

Η Wall Street απεκόμισε την 4η συνεχόμενη εβδομάδα κερδών την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 2,1% κλείνοντας σε ρεκόρ και ο Dow Jones με άνοδο 1,6% στην εβδομάδα κατέκτησε το 21ο ιστορικό ρεκό της φετινής χρονιάς.

Σε αυτά τα επίπεδα, πάνω από μισές από τις μετοχές του S&P 500 κινούνται πάνω από τα υψηλά 52 εβδομάδων, γεγονός που προκαλεί σε ορισμένους αναλυτές επιφυλάξεις για τα περαιτέρω ανοδικά περιθώρια.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, ο τίτλος της Yahoo ενισχύεται 1,4%, μετά την εξαγορά της ιστοσελίδας blogging, Tumblr.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε 1,5% και, έχοντας αποκομίσει κέρδη 48% μέχρι στιγμής στο 2013, είναι εύκολα ο μεγάλος χρηματιστηριακός δείκτης με την καλύτερη εμφάνιση φέτος.

Ο ιαπωνικός δείκτης τερμάτισε στις 15.360,81 μονάδες, προσπερνώντας σε μονάδες τον αμερικανικό δείκτη Dow για πρώτη φορά σε τρία χρόνια.

Η συνεδρίαση στις ευρωαγορές ξεκίνησε με μικτά πρόσημα και σταθεροποιητικές διαθέσεις, μετά τα πολυετή υψηλά που κατακτώνται επάλληλα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενέπνευσε όμως τελικώς νέα άνοδο στους βασικούς δείκτες, και ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη κατέκτησε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ στο Παρίσι ο CAC έκλεισε πάνω από τις 4.000 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 6.756 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,69% στις 8.456 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 0,54% στις 4.023 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, σε θετικό έδαφος γύρισαν πετρέλαιο και χρυσός. Αναλυτικά η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 96,69 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά 1,4% στα 1.384 δολ./oz.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο του αργύρου αφού διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2010, τώρα ενισχύεται 1,7% στα 22,73 δολ. Σημειώνεται ότι το λευκό μέταλλο υποχωρούσε προηγουμένως, κατόπιν φημών για εντολή μεγάλης πώλησης κατά την διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v