Eurogroup: "Η Ελλάδα δεν... χρειάζεται βοήθεια"

Η γαλλογερμανική διαφωνία μετέφερε τις αποφάσεις του Eurogroup στο συμβούλιο κορυφής (25-26/3). "Η Ελλάδα θα βοηθηθεί εάν το χρειαστεί αλλά δεν χρειάζεται", δήλωσε ο Γιούνκερ. Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες.

Eurogroup: Η Ελλάδα δεν... χρειάζεται βοήθεια
Με τις όποιες αποφάσεις για ευρωπαϊκή στήριξη να μεταφέρονται για τη σύνοδο κορυφής στις 25 - 26 Μαρτίου, το Eurogroup σήκωσε χθες το βράδυ τα χέρια ψηλά και έριξε το μπαλάκι των εξελίξεων πίσω στην Ελλάδα και στα χέρια του ίδιου του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος των 16 υπουργών  Οικονομίας της ευρωζώνης, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η Κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει άμεσα τη χώρα μας εάν και εφόσον αυτή το ζητήσει, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπει ότι θα τη χρειαστεί!

Έτσι, το ντέρμπι της χρηματικής στήριξης μεταφέρεται πλέον σε επίπεδο αρχηγών κρατών και το χαρτί των εξελίξεων το κρατάει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Θα καταθέσει η Ελλάδα επίσημο αίτημα για βοήθεια ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο ευρωπαϊκός μηχανισμός;

"Το μήνυμα προς τις αγορές ΔΕΝ είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια σε κάθε περίπτωση, αλλά ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί μόνο εάν χρειαστεί", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά το τέλος του Eurogroup.
 
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, το μόνο που κατάφεραν οι υπουργοί Οικονομίας ήταν να κάνουν μια συζήτηση επί της αρχής για την οποία έπεσαν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις.

Όμως η γαλλογερμανική διαφωνία για το ύφος του πακέτου αλλά και για τους όρους με τους οποίους θα συνοδεύεται δεν άφησε πολλά περιθώρια για να προχωρήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ "ο μηχανισμός υποστήριξης υπάρχει, αν και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα και μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα εάν χρειαστεί". Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιος θα είναι αυτός ο μηχανισμός, ενώ έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρκέστηκε να πει ότι "δεν θα έχει μορφή δανειακών εγγυήσεων".

Πηγές από το Eurogroup ανέφεραν στο euro2day ότι μπροστά στη δημιουργία φιάσκου που θα έπληττε την αξιοπιστία του ίδιου του συμβουλίου, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε εσπευσμένα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπέι να παραστεί στη συνεδρίαση, ώστε να βοηθήσει στην εύρεση ομοφωνίας για το πακέτο σωτηρίας. Ούτε αυτό βοήθησε όμως και έτσι ο κ. Βαν Ρομπέι θα μιλήσει ενώπιον και των "27" σήμερα κατά τη διάρκεια του Ecofin, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το πακέτο στήριξης. Στόχος είναι η Ε.Ε. να μη δείξει αδυναμία συνεννόησης σε κρίσιμες στιγμές.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες το euro2day  το Eurogroup ενέκρινε πανηγυρικά τη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που εξήγγηλε η Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ένα "θαρραλέο πακέτο μέτρων το οποίο δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους της για το 2010". Οι υπουργοί υποστήριξαν ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα κερδίσει την αξιοπιστία της και θα ηρεμήσει τις αγορές και υπογράμμισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα της ΟΝΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν που υπογράμμισε ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ και το Eurogroup στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα.

Αυτά στο προσκήνιο, γιατί παρασκηνιακά οι "16" ζήτησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να επανέλθει τον Μάιο με ένα λεπτομερές σχέδιο προτάσεων για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα έτη 2011 και 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v