Βρυξέλλες: Περνούν τα μέτρα-σύγχυση για βοήθεια

Πράσινο φως στα ελληνικά μέτρα δίνουν Eurogroup και Ecofin. Αλλεπάλληλες συναντήσεις Παπακωνσταντίνου. Στις 25-26/03 οι τελικές αποφάσεις λέει ο Junker. Ανταπόκριση από Βρυξέλλες.

Βρυξέλλες: Περνούν τα μέτρα-σύγχυση για βοήθεια
Πράσινο φως στα ελληνικά μέτρα θα δώσουν απόψε το Γιούρογκρουπ και αύριο το Εκοφιν αφού θεωρούν ότι η Ελλάδα πέρασε το κρίσιμο δημοσιονομικό τεστ των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, που θα δοθεί στην δημοσιότητα αύριο μετά την συνεδρίαση των 27 υπουργών οικονομίας της ΕΕ (εκοφιν) η χώρα μας «ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση για επιπρόσθετες προσπάθειες και τα μέτρα για το 2010 φαίνονται επαρκή για να περιφρουρήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους».

Τα συμβούλια αναμένεται να καλέσουν την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες της ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή του προυπολογισμού.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται ήδη στην βελγική πρωτεύουσα όπου έχει διμερείς συναντήσεις με τον επίτροπο Ολι Ρεν, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ. Σε μερικές ώρες θα κληθεί να δώσει λεπτομερή αναφορά για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ενώπιον των 16 υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Όπως εξηγεί αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΟ, βάση της απόφασης των συμβουλίων των υπουργών οικονομίας του Φεβρουαρίου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι υποχρεωμένος σήμερα το βράδυ να «παραθέσει με κάθε λεπτομέρεια για το πώς και με πιο χρονικό ορίζονται θα εφαρμοστεί το κάθε μέτρο»

«Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει όλα τα μηνιαία στοιχεία που έχει στα χέρια της και αφορούν την εκτέλεση του προυπολογισμού μεχρι τώρα, τα έσοδα και τις δαπάνες, την εξυπηρέτηση του χρέους, και τις επιδοτήσεις που χορηγεί το κράτος σε όλους τους τομείς. Θα εξηγήσουμε επίσης τις ανατροπές που μπορεί να φέρει η όξυνση της ύφεσης. Η ύφεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε» εξηγεί αρμόδια πηγή.

Ο Ελληνας υπουργός οικονομίας θα μιλήσει για τις αλλαγές που προορίζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το εργασιακό θα θα κάνει και μια γενική τοποθέτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση το 2011 και 2012, αν και όπως σημειώνει η αρμόδια πηγή «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αυτό»

Τοσο οι 16 όσο και οι 27 θα επικυρώσουν το ελληνικό σχέδιο, συνεχίζοντας έτσι να δίνουν πολιτική στήριξη στην χώρα μας σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν τα σπρέντ των ελληνικών ομολόγων. Οι πιέσεις και οι φόβοι για εκτροχιασμό λόγω της αύξησης της ύφεσης παραμένουν στο παρασκήνιο και μέχρι την επόμενη αξιολόγηση.

Λίγο όμως αυτό ενδιαφέρει τις αγορές καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στο σχέδιο στήριξης που εκπόνησε η Κομισιόν και το οποίο αναμένεται να καταθέσει κατά την συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Οι πληροφορίες μέχρι και την τελευταία στιγμή είναι (σκοπίμως;) συγκεχυμένες, με τον επίτροπο Ρεν να υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο, την Γερμανία να το αρνείται, την Γαλλία να λέει ότι υπάρχει αλλά θα ανακοινωθεί μόνο όταν Ελλάδα θα το ζητήσει επίσημα και την χώρα μας να τηρεί σιγή ιχθύος!

Junker: Στις 25 και 26/03 οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα

H EE θα συζητήσει όλες τις πιθανές λύσεις για την Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. C. Junker, μετέδωσε το Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν θα απαιτηθεί να υπάρξει καμία λύση για την Ελλάδα αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο κ. Proell, υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, δήλωσε ότι το πλαίσιο για μια πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένα ανοικτό θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v