Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

10+4 εισηγμένες περιμένουν... τον Γιώργο

Ποιες εταιρίες του Χ.Α. αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από τις κυβερνητικές αποφάσεις των αμέσως επόμενων μηνών. Ενέργεια, τράπεζες, κατασκευές και ΟΤΕ εν αναμονή των εξελίξεων...

10+4 εισηγμένες περιμένουν... τον Γιώργο
Ποιες εταιρίες του Χ.Α. αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από τις κυβερνητικές αποφάσεις των αμέσως επόμενων μηνών.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Alpha Finance για τη μετοχή της ΔΕΗ «buy on deregulation prospects/resilient domestic electricity market», δηλαδή λόγω των προοπτικών απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου και της ανθεκτικής εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές τιμολογίων θα αποκλιμακώσουν τις απώλειες μεριδίων αγοράς για την Επιχείρηση στο μέτωπο της προσφοράς, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά ενέργειας, γεγονός που θα αυξήσει την ορατότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πέρα από τη ΔΕΗ, πολλές άλλες εισηγμένες εταιρίες «κοιτάζουν την κυβέρνηση στα μάτια», καθώς θα επηρεαστούν σημαντικά από τις αποφάσεις που θα λάβει μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Προφανώς, από το νέο τοπίο το οποίο θα διαμορφωθεί στον κλάδο της ενέργειας θα επηρεαστούν σε κάποιον βαθμό και άλλες εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν.

Στον τραπεζικό κλάδο, για παράδειγμα, το «στοίχημα» είναι αν θα δημιουργηθεί ο «ισχυρός κρατικός πυλώνας», με τον οποίο όμως η τρόικα φαίνεται να είναι ριζικά αντίθετη. Αλλά ακόμη και αν αποφασιστεί ο κρατικός αυτός πυλώνας, η Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα ενταχθούν σ’ αυτόν, ή αντίθετα το Τ.Τ. θα λάβει την… άγουσα προς την ιδιωτικοποίηση;

Οι Γερμανοί της Deutsche Telekom περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να ξεκαθαρίσει η θέση της κυβέρνησης γύρω από το αν θα πουληθεί ένα επιπλέον 10% των μετοχών του ΟΤΕ προς αυτούς (οπότε μετά οι Γερμανοί ενδεχομένως να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση). Και ενώ κατά καιρούς αφήνουν να διαρρεύσουν φήμες ότι η πώληση θα γίνει, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στον Οργανισμό είναι στρατηγικής σημασίας…

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ) περιμένουν να δουν το περιεχόμενο του περιβόητου «Fast Track» (νόμου για την ταχεία προώθηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων), ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπιστούν οι σοβαρές εκκρεμότητες (απαλλοτριώσεις κ.λπ.) τις οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες.

Οι μεγάλοι όμιλοι βλέπουν το περιβάλλον να επιδεινώνεται, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους περιορίζεται, και κάποιες από τις υπάρχουσες συμβάσεις τους να «κολλούν» στη γραφειοκρατία και στη δυστοκία του κράτους να καταβάλει το ποσό της χρηματοδότησης που του αντιστοιχεί.

Πολλές επίσης είναι οι εισηγμένες εταιρίες που ζητούν από την κυβέρνηση να αποπληρώσει μέρος τουλάχιστον από τα μεγάλα ποσά που τους οφείλει. Και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για εταιρίες από τον χώρο των κατασκευών και της πληροφορικής, αλλά και από άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα αυτοί της υγείας (π.χ. Euromedica), των φαρμάκων (π.χ. Alapis), των προμηθευτών των νοσοκομείων (π.χ. Medicon Hellas) κ.λπ.

Το βλέμμα στραμμένο προς την κυβέρνηση και ειδικότερα προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει και το Νεώριον Σύρου, καθώς είναι γνωστό ότι χωρίς την ανάθεση του έργου των έξι φρεγατών (σε συνεργασία με τους Γάλλους), ή έστω σημαντικού αριθμού των φρεγατών αυτών, το μέλλον του εισηγμένου ομίλου καθίσταται εντελώς αβέβαιο, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο δύο ναυπηγεία (Σύρου, Ελευσίνας), αλλά και η αποπληρωμή από την αποκρατικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας που είχε γίνει τη δεκαετία του 1990!

Τα ζητήματα ωστόσο είναι δύο: πρώτον, ανάλογο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (οπότε ενδεχομένως να μοιραστεί κατά κάποιον τρόπο η παραγγελία) και, το κυριότερο, η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για νέο ψαλίδισμα στις αμυντικές δαπάνες.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε μια καλή πρόγευση για το περιεχόμενο του νόμου που θα... κατεβάσει η κυβέρνηση για τα τυχερά παιχνίδια (άδειες για ηλεκτρονικό στοιχηματισμό, για στιγμιαίο λαχείο και για «κουλοχέρηδες»).

«Συχνά, σ’ αυτούς τους νόμους, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χ. Σταματόπουλος. Και φυσικά από το περιεχόμενο αυτού του νόμου, πέρα από τον ΟΠΑΠ, πολύ πιθανόν να επηρεαστούν και άλλες εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όπως η Centric και η Avenir (διαδικτυακός στοιχηματισμός).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v