Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ/ΔΝΤ: Το παιχνίδι γύρω από το μνημόνιο

Ποιες προτάσεις μελετά το ΔΝΤ για πιθανή παράταση - Ποια η στάση της Ευρώπης - Τι σενάρια εξετάζει η Ελλάδα - Γιατί η τρόικα θεωρεί κρίσιμες τις εκλογές του Νοεμβρίου. Όλο το παρασκήνιο.

ΕΕ/ΔΝΤ: Το παιχνίδι γύρω από το μνημόνιο
"Πράγματι, γίνεται συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ωστόσο δεν έχει παρθεί απόφαση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού χθες το βράδυ, υπογράμμισε ότι η συζήτηση "δεν έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους". Ο υπουργός απάντησε σε τοποθέτηση του Αμερικανού ομολόγου κ. Μάρτιν Φέλντσταϊν, που υποστήριξε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως διευκόλυνση στην αποπληρωμή, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε λάθος μήνυμα στις αγορές.
"Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί (στις δηλώσεις Στος-Καν) γιατί επισήμως έχουμε πρόγραμμα που εφαρμόζεται με στόχο πρωτογενή, πλεονάσματα και ανάπτυξη", είπε.

Επίσης, συμπλήρωσε: "Η συζήτηση εξελίσσεται άτυπα και γίνεται γιατί το 2014 - 2015, ξαφνικά, από εκεί όπου χρειαζόμαστε 50 δισ. ευρώ, θα χρειαζόμαστε 70. Εάν αυτή η περίοδος πάει λίγο πάρα πέρα, θα δούμε. Η απόφαση πρέπει να παρθεί την κατάλληλη στιγμή ως επιβράβευση και όχι γιατί δεν πιάσαμε τους στόχους. Θα είναι λάθος μήνυμα".

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ που μετέδωσε πρώτα το euro2day (στις 23/9), ότι επίκειται νέα επικαιροποίηση του μνημονίου τον Δεκέμβριο, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας τον Νοέμβριο.

"Θα υπάρξουν ανακατατάξεις και διαφορές, αλλά μην περιμένετε ριζικές αλλαγές", είπε. Δεν ξεκαθάρισε εάν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα το 2011 κι άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέο κύκλο περικοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι "υπάρχει ακόμα περιθώριο". Επιπλέον, αναφέρθηκε στις υψηλές αποδοχές σε μισθούς στελεχών δημοσίων επιχειρήσεων.

Τα παιχνίδια του μνημονίου

Η συζήτηση για την αλλαγή της διορίας αποπληρωμής του δανείου έχει αρχίσει ανεπισήμως εδώ και έναν μήνα, όταν εκπρόσωποι του ΔΝΤ, που συνόδευσαν τον υπουργό Οικονομικών στα roadshows στην Ευρώπη, ανέφεραν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα στηριχτεί και μετά το 2013 εάν χρειαστεί.

Από τότε μέχρι χθες, παράγοντες του ΔΝΤ άφηναν να διαρρεύσει ότι ο οργανισμός μελετά εναλλακτικά σχέδια (contingency plans) για την Ελλάδα. Η επιβεβαίωση ήρθε διά στόματος κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος μετά τις συναντήσεις του με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον δήλωσε:

"Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι (στο θέμα της παράτασης αποπληρωμής του χρέους), φυσικά θα κάνουμε και εμείς το ίδιο". Ακόμα, συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 200 μονάδες βάσης.

Όπως έγραψε χθες το euro2day, από τις επαφές που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, προκύπτει ότι πολλοί παράγοντες καθιστούν πλέον τον στόχο για συνολική επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2011 "δύσκολο".

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου, του κ. Στρος-Καν και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, κ. Τ. Γκάιντνερ, για περίοδο χάριτος της αποπληρωμής του δανείου έως και δύο χρόνια.

Ο λόγος είναι η παραδοχή ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό του δανεισμού που θα παίρνει από τις αγορές μετά το 2013 στην εξυπηρέτηση του δανείου της τρόικας. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν προβλέφθηκε εξαρχής η επιμήκυνση, αφού οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ήταν γνωστές.

Επίσης, οι αξιωματούχοι κρατούν το στόμα κλειστό για τους όρους μιας τέτοιας παράτασης και βέβαια σχετικά και με το τι θα γίνει με τους τόκους που θα τρέχουν.

Η στάση της Ευρώπης

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία παράταση στην αποπληρωμή εάν δεν συμφωνήσουν και οι 16 χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες επωμίζονται το 70% της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα. Οι τοποθετήσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ έχουν συμβουλευτικό ρόλο και το τελικό "ναι" πρέπει να το πουν οι αρχηγοί κρατών των 15.

Ο κ. Στρος-Καν, με τις τοποθετήσεις του, εύστοχα πέταξε το μπαλάκι στην ευρωζώνη και περιμένει, γιατί μια παράταση στην αποπληρωμή, μονομερώς από το ΔΝΤ, θα αφορά μόνο στα 30 δισ. ευρώ που αναλογούν στο ταμείο.

Ήδη η Γερμανία "τσίμπησε" και απάντησε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο.

"Δεν είμαστε υπέρ της επέκτασης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών", αναφέρθηκε και το παιχνίδι αναμένεται να μεταφερθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Σλοβακία αρνείται ακόμα και το να δώσει το μερίδιο της δόσης του δανείου που της αναλογεί, μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο ευρωζώνης έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Τι λένε η Κομισιόν και η ΕΚΤ

Ανεπίσημα, η Κομισιόν δεν αποκλείει αυτήν την πιθανότητα και θα τασσόταν υπέρ μιας περιόδου χάριτος δύο ετών "εάν μέχρι τότε εφαρμοστεί πιστά και απαρέγκλιτα το μνημόνιο", αναφέρει χαρακτηριστικά κοινοτικός παράγοντας. Προσθέτει ωστόσο ότι "μια τέτοια απόφαση αναμένεται να συζητηθεί επισήμως προς το τέλος του 2011 και μέχρι τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν στην πολιτική σκηνή της ευρωζώνης".

Η ΕΚΤ, διά στόματος του μέλους του Δ.Σ., κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, υποστήριξε πως "είναι μια τυπική διαδικασία όταν το ΔΝΤ μετατρέπει ένα βραχυπρόθεσμο δανειακό πρόγραμμα σε μακροπρόθεσμο, ενώ το πρώτο βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. Υπάρχουν μηχανισμοί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την επέκταση του 'πακέτου' της Ελλάδας και το ταμείο εξετάζει αυτήν την επιλογή".

Ο κ. Σμάγκι αναφέρθηκε ΜΟΝΟ στο ΔΝΤ και εντέχνως άφησε έξω την Ε.Ε., γιατί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επισήμως διατηρεί τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρεί τις συζητήσεις για παράταση πρώιμες και επιζήμιες για την εφαρμογή του μνημονίου.

Οι εκτεταμένες έρευνες της Eurostat στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν μουδιάσει λίγο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι περιμένουν να δουν το ύψος των αναθεωρήσεων.

Όπως έγραψε το euro2day, παρά τις διαρροές για αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,1% το 2009 από 13,7%, το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται τη διασπορά των οφειλών του Δημοσίου και σε προηγούμενα έτη, και δη στην προηγούμενη τετραετία, ώστε η αναπροσαρμογή του 2009 να μην είναι μεγάλη . Εάν κρίνουμε από τα λεγόμενα του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου χθες το βράδυ, μάλλον η διαπραγμάτευση πέτυχε.

"Οι δύο μονάδες που λέτε (για αύξηση του ελλείμματος) δεν ισχύουν. Δεν έχουμε εικόνα για τέτοια έκταση αναπροσαρμογής", είπε ο υπουργός Οικονομικών, που επιβεβαίωσε ότι οι αναθεωρήσεις θα αφορούν στην περίοδο 2006 - 2009.

Το ΥΠΟΙΟ εκτιμά ότι η τελική αναθεώρηση δεν θα ξεπεράσει το 0,8% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v