«Θρίλερ» με τη συμμετοχή των ιδιωτών

Τι αλλαγές συζητούνται σήμερα στο Παρίσι. Επιτόκιο και διάρκεια ομολόγων στο τραπέζι για να αποφευχθεί η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι απειλές και τα «τρικ» των οίκων, «κλειδί» η Fitch. Τι θα κάνουν ΕΚΤ - ελληνικές τράπεζες.

«Θρίλερ» με τη συμμετοχή των ιδιωτών
Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περνάει, πλέον, το μπαλάκι για την επίτευξη συμφωνίας εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους, καθώς καλείται να βρει λύσεις για την περίπτωση όπου οι οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην κατηγορία χρεοκοπίας.

Η προχθεσινή σαφέστατη προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι, αν οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε από τις προτάσεις της Federation Bancaire Francaise (FBF), θα θεωρηθεί πιθανότατα από τον οίκο αξιολόγησης επιλεκτική χρεοκοπία "πάγωσε" τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι το γαλλικό σχέδιο -και στις δύο εναλλακτικές του- ισοδυναμεί, βάσει των κριτηρίων του, με "παρόμοια αναδιάρθρωση" χρέους, εξηγώντας ότι αφενός η μετακύλιση είναι "αναγκαστική λόγω περιστάσεων" και αφετέρου προσφέρει "μειωμένη αξία" από την υποσχόμενη επί των αρχικών ομολόγων.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default), υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για πραγματική αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της.

Για να αλλάξει στάση ο οίκος θα πρέπει να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο μετακύλισης, που προς το παρόν δεν προκύπτουν. Όπως έχει γράψει το Euro2day, ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου έχει αλλάξει, λαμβάνοντας πλέον ως βάση του Euribor 3μήνου, πλέον ποσοστού της τάξης του 1,5% - 3% και με προσαύξηση ως 2,5%, με βάση τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Σήμερα στο Παρίσι συζητείται η μείωση στη διάρκεια των τίτλων ανανέωσης (από 30ετία σε 15ετία) και πιθανώς ένας άλλος τρόπος για το ποιος θα παράσχει την εγγύηση επί του 30% του ποσού που θα ανανεωθεί. Στόχος των αλλαγών είναι τα ομόλογα αντικατάστασης να διέπονται από όρους ισοδύναμους της παρούσας αξίας των χρεογράφων που λήγουν.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι γερμανοί επαναφέρουν την πρόταση για swap ομολόγων με άλλα, μακρύτερης διάρκειας, θεωρώντας ότι η κύληση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοκοπίας θα έχει περιορισμένες και μικρής διάρκειας συνέπειες. 

Παράλληλα, ο Charles Dallara, επικεφαλής του IIF, του διεθνούς ινστιτούτου που συντονίζει τη διαδικασία εθελοντικής συμμετοχής στο πακέτο, προτείνει τη δημιουργία ενός fund με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ και αποκλειστικό στόχο τις επαναγορές ελληνικού χρέους. 

Μια τέτοια κίνηση, σημειώνει ο κ. Dallara μιλώντας στο Bloomberg, θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως και κατά 20%.  
 


Υποβάθμιση και αναβάθμιση σε χρόνο-ρεκόρ!

Η S&P επισήμανε, όμως, ότι όταν εφαρμοστεί οποιαδήποτε από τις δύο λύσεις θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της Ελλάδας και των ομολογιακών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αναχρηματοδοτηθούν το 2011 - 2014 στο πλαίσιο των προτάσεων της FBF.

Προαναγγέλλει, δηλαδή, ότι μετά την εφαρμογή του roll over θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς θα έχει αυξηθεί ο χρονικός ορίζοντας εξυπηρέτησης του χρέους, απομακρύνοντας τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης με κούρεμα απαιτήσεων.

"Η S&P έθεσε στο τραπέζι ζήτημα προσωρινής και σύντομης χρεοκοπίας της Ελλάδος και η... καυτή πατάτα περνάει στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να προετοιμάσει λύσεις στην περίπτωση όπου οι τέσσερις οίκοι, τις αξιολογήσεις των οποίων κάνει αποδεκτές, υποβαθμίσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έστω και για έναν μήνα, στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας", τονίζει στο Euro2day στέλεχος ελληνικής τράπεζας, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

Κλειδί η στάση της Fitch για την ΕΚΤ και τις τράπεζες

H ΕΚΤ διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, εφόσον έστω και ένας από τους οίκους αξιολόγησης διατηρεί τη βαθμολογία των τίτλων πάνω από την κατηγορία χρεοκοπίας.

Η στάση της Fitch ίσως αποδειχτεί κλειδί για την ΕΚΤ και το νέο θρίλερ όσον αφορά στη μετακύλιση. Ο ξένος οίκος προειδοποίησε, προ δεκαπενθημέρου, ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία χρεοκοπίας, αφήνοντας όμως τα κρατικά ομόλογα σε υψηλότερη βαθμίδα!

Υπόσχεση που, σε συνδυασμό με τη δήλωση της ΕΚΤ, δίνει λύση καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα, εξασφαλίζοντας έστω και μειωμένη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι θα γίνει σε περίπτωση προσωρινής χρεοκοπίας

Σε περίπτωση όπου η Fitch ή κάποιος άλλος οίκος δεν διατηρήσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πάνω από τη βαθμίδα "SD", τότε δύσκολα θα προχωρήσει με την υφιστάμενη μορφή η οικειοθελής μετακύλιση του ελληνικού χρέους, καθώς αρκετοί εθελοντές, όπως οι ελληνικές τράπεζες, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι, αν η βύθιση της χώρας και των ομολόγων στην κατηγορία χρεοκοπίας είναι σύντομη, διαρκέσει δηλαδή από την ανακοίνωση του οριστικού σχεδίου μετακύλισης μέχρι την εφαρμογή του, δεν τίθεται θέμα κενού ρευστότητας.

Ακόμη και έτσι, πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι θα απαιτηθούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην πολιτική ηγεσία, στις διοικήσεις τραπεζών και κυρίως στους καταθέτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικότερων εκροών καταθέσεων.

Ταυτόχρονα, για να αποτραπεί ακόμη και η πιθανότητα αστοχίας θα πρέπει η ΕΚΤ να έχει έτοιμο μηχανισμό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών για όσο διάστημα διαρκέσει η παραμονή της χώρας σε αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Μάλιστα, στελέχη της ΕΚΤ σημείωναν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορούσε να κάνει χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας.

"Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπoρούν να παράσχουν ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας και αυτη η επιλογή θα πρέπει να εξεταστεί σε περίπτωση όπου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ", υπογραμμίζουν.

Χρήση του μηχανισμού κάνει ήδη η Ιρλανδία, χορηγώντας στις τράπεζες κεφάλαια μέσω του ΕLA, με τις ευλογίες της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. 

Το -προς το παρόν- αδιέξοδο, πάντως, στο εγχείρημα μετακύλισης επαναφέρει την άποψη ότι πρέπει να υιοθετηθούν καθαρές λύσεις, όπως για παράδειγμα η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF), κίνηση που θα μειώσει δραστικά τα spreads σε όλη την περιφέρεια, ανακουφίζοντας και το τραπεζικό σύστημα.


Και πρόβλημα απομείωσης της αξίας ομολόγων;

Εφόσον οι οίκοι αξιολόγησης κρίνουν ότι τα ομόλογα της ανανέωσης εξασφαλίζουν για τους εθελοντές ιδιώτες χαμηλότερη αξία από την υποσχόμενη των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν, υπάρχει πιθανότητα να πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε απομείωση αξίας.

Αυτό υπονόησε χθες στέλεχος της Moody's και το συνυπογράφουν και στελέχη ελεγκτικών εταιριών που παρακολουθούν την υπόθεση. Κλειδί για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η ανανέωση να διενεργηθεί τμηματικά και αφού λήξουν οι εκδόσεις, ώστε και τυπικά να μη συντρέχει λόγος απομείωσης.

Στον αντίποδα, αν η μετακύλιση διενεργηθεί με ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων που λήγουν την περίοδο ως τα μέσα του 2014 με νέο 30ετές ομόλογο έκδοσης ελληνικού δημοσίου, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα επιβάλλουν να υπάρξει απομείωση, εφόσον το κουπόνι της νέας έκδοσης υπολείπεται της τρέχουσας αποτίμησης.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v