Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση S&P για το rollover

Το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), σύμφωνα με ανακοίνωση της Standard & Poor’s.

Προειδοποίηση S&P για το rollover
Το σχέδιο για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), σύμφωνα με ανακοίνωση της Standard & Poor’s.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του, στις 13 Ιουνίου προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από "B", υποβάθμιση που εν μέρει αντανακλούσε την εκτίμηση της S&P για αυξανόμενο ρίσκο ότι ένα ενισχυμένο επίσημο πακέτο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης το 2011 - 2014 θα μπορούσε να απαιτήσει αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με τρόπο τέτοιο τον οποίο ο διεθνής οίκος θεωρεί στην πραγματικότητα χρεοκοπία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά προτάσεις που σχετίζονται με το θέμα έχουν έρθει στην επιφάνεια και οι λεπτομέρειες σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι ρευστές.

Στην έκθεση της S&P εξετάζεται η σημαντικότερη των προτάσεων αυτών, την οποία έθεσε η Federation Bacaire Francaise (FBF), στο πλαίσιο των κριτηρίων με τα οποία ο οίκος αξιολογεί τις αναδιαρθρώσεις χρέους.

Η S&P εκτιμά πως, σύμφωνα με τα κριτήριά της, κάθε μία από τις λύσεις χρηματοδότησης που προτείνει η FBF πιθανότατα ισοδυναμεί με χρεοκοπία με βάση τα κριτήρια του οίκου.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο των κριτηρίων του οίκου, δύο προϋποθέσεις θα πρέπει να ισχύουν ώστε μια ανταλλαγή χρέους ή μια παρόμοια αναδιάρθρωση θα μπορεί να θεωρηθεί πραγματική χρεοκοπία: πρώτον, η συνδιαλλαγή να κριθεί από τον οίκο ως αναγκαστική λόγω περιστάσεων και όχι λόγω κερδοσκοπίας και, δεύτερον, η "ανταλλαγή ή παρόμοια αναδιάρθρωση" να έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να λάβουν τελικά μικρότερη αξία από αυτό που έχει υποσχεθεί επί των αρχικών ομολόγων.

Αν και η S&P δεν θεωρεί καμία από τις προτάσεις χρηματοδότησης της FBF ως "ανταλλαγή", ωστόσο εκτιμά ότι κάθε μία από τις προτάσεις εμπίπτει στην κατηγορία της "παρόμοιας αναδιάρθρωσης".

Αυτό διότι θεωρεί πως ο στόχος των επιλογών χρηματοδότησης είναι να μειωθεί ο κίνδυνος μιας βραχυπρόθεσμης πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης χρέους με haircut και να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερος χρόνος ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί επίσης πως οι προτεινόμενες λύσεις ανταποκρίνονται στην επιθυμία των πιστωτριών κυβερνήσεων της ευρωζώνης να επιβραδύνουν την αύξηση της δικής τους έκθεσης στο πιστωτικό ρίσκο της Ελλάδας, αλλά και να καθησυχάσουν τις δημόσιες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε η βραχυπρόθεσμη χρεοκοπία της Ελλάδας στις κεφαλαιακές θέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών και για ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

Επίσης, σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P, για να θεωρηθεί μια πρόταση ανταλλαγής ως αναγκαστική λόγω περιστάσεων πρέπει να αποφασιστεί ότι, πέραν της προσφοράς, υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα χρεοκοπίας, βραχυμεσοπρόθεσμα.

Κατά την εκτίμηση της S&P, η βραχυπρόθεσμη εξάρτηση της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η τρέχουσα τιμολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους στη δευτερογενή αγορά τονίζουν την αδύναμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και ως εκ τούτου... δείχνουν μια "ρεαλιστική πιθανότητα" οι γαλλικές προτάσεις να εμπίπτουν στην κατηγορία του "αναγκαστικού λόγω περιστάσεων".

Όπως εξηγεί η S&P, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κριτήρια του οίκου, και οι δύο επιλογές που περιέχονται στη γαλλική πρόταση αντιπροσωπεύουν "παρόμοια αναδιάρθρωση", είναι "αναγκαστικές λόγω περιστάσεων" και προσφέρουν "μειωμένη αξία από αυτό που έχει υποσχεθεί επί των αρχικών ομολόγων". Συνεπώς, αν εφαρμοστεί με την τρέχουσα μορφή της οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές, ο διεθνής οίκος είναι πιθανό να θεωρήσει ότι αντιπροσωπεύουν -στο πλαίσιο των κριτηρίων του ίδιου του οίκου- χρεοκοπία.

Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε "SD" (selective default), υποδηλώνοντας ότι προχώρησε σε πραγματική αναδιάρθρωση μέρους, όχι όμως και όλου, του χρέους της. Επίσης, είναι πιθανό τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2011 να υποβαθμιστούν σε "D". 

Όμως, όταν εφαρμοστεί οποιαδήποτε από τις δύο λύσεις, θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της Ελλάδας και των ομολογιακών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αναχρηματοδοτηθούν το 2011 - 2014 στο πλαίσιο των προτάσεων της FBF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v