Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία για νέα κυβέρνηση

Το χρονικό των δραματικών εξελίξεων το σαββατοκύριακο, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση. Εκλογές -πιθανόν στις 19 Φεβρουαρίου- μετά την εξασφάλιση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία για νέα κυβέρνηση
Mε επιτυχία έληξε η κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπήρξε συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Σήμερα, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο, θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι η εξής:

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».


Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που παίζει γερά για τη θέση του νέου πρωθυπουργού είναι αυτό του κ. Λουκά Παπαδήμου, ενώ οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Δήμας είναι μεταξύ των υποψηφίων για τις θέσεις των αντιπροέδρων. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έχουν αρχίσει ήδη επαφές για να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αρνήθηκε να συμμετάσχει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Παπαρήγα. Δεν θα συμμετάσχει ούτε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. H άρνηση των δύο αργά το βράδυ της Κυριακής οδήγησε στην απόφαση να μη γίνει η συνάντηση.

Οι διεργασίες έγιναν υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρώπης, που ζήτησε λύση μέχρι το άνοιγμα των ασιατικών αγορών (στις 24:00 ώρα Ελλάδος). Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν έστειλε το μεσημέρι τελεσίγραφο ότι πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα υπογράψει τη σύμβαση και τα μέτρα τα οποία τη συνοδεύουν.  

Μετά τη συνάντηση των δύο αρχηγών, υπήρξε σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τελείωσε αργά το βράδυ και εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση:

"Οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συναντήθηκαν σήμερα, αργά το βράδυ, στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα, με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών τη 19η Φεβρουαρίου.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της Ν.Δ. οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου".


Ο δρόμος προς τη συμφωνία

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες από το μεσημέρι όταν ο κ. Αντ. Σαμαράς ζήτησε την παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

"Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.
Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.  

Κυβερνητικοί κύκλοι, λίγο μετά τις δηλώσεις Σαμαρά, σημείωναν πως, αν προηγηθεί συμφωνία, ο κ. Παπανδρέου μπορεί αμέσως μετά να ανακοινώσει την παραίτησή του και ότι, αν επιδειχθεί πνεύμα συνεργασίας, «όλα μπορούν να λυθούν σε δύο ώρες».

Mάλιστα, ο κ. Χρ. Παπουτσής, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε πως "είναι απαράδεκτο να ζητείται η παραίτηση του πρωθυπουργού πριν υπάρξει η συμφωνία".

Από την πλευρά του, ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εθνική συνενόηση και νέα κυβέρνηση και αυτή να είναι "αποτέλεσμα της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων". Τόνισε, δε, πως αν υπάρξει λύση τότε "θα παραιτηθεί η κυβέρνηση στο σύνολό της".

Χθες, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι "η πρόταση της Ν.Δ. παραμένει στο τραπέζι", επιμένοντας όμως ότι θα πρέπει η κυβέρνηση συνεργασίας να έχει βραχύβιο βίο και να ακολουθήσουν αμέσως εκλογές. 

Επί της ουσίας, ο αρχηγός της Ν.Δ. άνοιξε χαραμάδα για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, καθώς στην ομιλία του, αν και αναφέρεται σε κυβέρνηση με μικρό χρονικό ορίζοντα, δεν τον προσδιορίζει σαφώς. Επίσης, στις θέσεις του δεν αναφέρθηκε σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, σημείο τριβής με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο φαίνεται πως υποχωρεί.

Χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, υπογράμμισε ότι "δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα μου", δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για την επόμενη μέρα. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε νέο γύρο επαφών με στελέχη του κόμματος στη Βουλή, μεταξύ των οποίων ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. την Παρασκευή έθεσε ως προϋπόθεση η μεταβατική κυβέρνηση να έχει χαρακτήρα περιορισμένης δικαιοδοσίας και βεβαίως να είναι περιορισμένου χρονικού ορίζοντα. Να αποσκοπεί, δηλαδή, μόνο στην εξασφάλιση της 6ης δόσης και στην κύρωση της δανειακής σύμβασης. Σε αντιδιαστολή με τη Ν.Δ., ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε κυβέρνηση συνεργασίας, με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα (έως τον Φεβρουάριο) και με αρμοδιότητα τη συνολική εφαρμογή του προγράμματος.

Μεταξύ των παραπάνω θέσεων υπάρχει μεγάλο χάσμα καθώς ο μεν κ. Παπανδρέου θέτει πρακτικά θέμα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., ο δε κ. Σαμαράς απαιτεί μεταβατική κυβέρνηση, που παραπέμπει σε υπηρεσιακή και η οποία θα ψηφίσει μεν τη δανειακή σύμβαση, όχι όμως τον εφαρμοστικό νόμο που τη συνοδεύει.

Συμφωνία για νέα μεταβατική κυβέρνηση
ΩΡΑ: 22:01

Με μία λιτή ανακοίνωση, η Προεδρία της Δημοκρατίας γνωστοποίησε ότι υπάρχει συμφωνία για νέα μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι πρωθυπουργός.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας
ΩΡΑ: 21:30

Τελείωσε η συνάντηση. Αναμένεται ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο
ΩΡΑ: 20:30


Βενιζέλος: Οι αναγκαίες ενέργειες για εφαρμογή της απόφασης της 26ης/10
ΩΡΑ: 20:00

Τις αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αναγκαίες αποφάσεις είναι οι εξής:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης:
α. Το ECOFIN στη μεθαυριανή συνεδρίασή του (8/11) αποφασίζει την εκταμίευση με βάση την απόφαση του Eurogroup της 21ης/10, που ενσωματώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σύνθεση ευρωζώνης) της 26ης/10.
β. Πριν από την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του μνημονίου (ΜoU/MEFP).
γ. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα, την Ευρ. Επιτροπή και το Δ.Σ. του ΔΝΤ, που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά (πιθανόν στις 21/11).
δ. Όλες οι διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρ. Ένωσης και του ΔΝΤ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και η πράξη εκταμίευσης να έχει συντελεστεί πριν από τις 15/12, σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατό ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα:
α. Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου (MoU/MEFP), που δεν θα απέχει πολύ από το περιεχόμενο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου.
β. Η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας και η νέα απόφαση του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα παραπέμπουν στο νέο μνημόνιο (MoU/MEFP) και στο αναθεωρημένο ΜΠΔΣ και θα τα ενσωματώνουν.
γ. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
δ. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη-μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο.
ε. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις.

3. Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2012

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου - Προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης/10.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)
α. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στις αρχές Ιανουαρίου 2012.
β. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του PSI, στις αρχές Ιανουαρίου 2012.
γ. Διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου 2012.
δ. Διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από το EFSF προς την ΕΚΤ και από την ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων.
ε. Συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

7. Εκταμίευση πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.


Στις 20:30 η τριμερής στο Προεδρικό Μέγαρο
ΩΡΑ: 19:45


Στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
 

Ν.Δ.: Περιμένουμε κλήση Σαμαρά από τον Παπούλια
ΩΡΑ: 19:15


Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον κ. Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Μιχελάκης.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί».

Παπανδρέου στο υπουργικό: Σήμερα παραδίδω τη σκυτάλη
ΩΡΑ: 19:05

"Σήμερα αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη για να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

"Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σε αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω σύντομα, εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους.

Έχω πει πάρα πολλές φορές, και επιμένω σε αυτό για πολλοστή φορά, ότι δεν με ενδιαφέρει να παραμείνω σε αυτό το σχήμα ως πρωθυπουργός. Το είπα προχθές, να συμφωνήσουμε σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως είχα προτείνει και τον Ιούνιο. Πιο σαφής από αυτό δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κανείς. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, ούτε παίζω με τις τύχες της χώρας", αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΕΔΩ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
ΩΡΑ: 18:30


ΓΑΠ: Ζητά να μεταβούν με τον Σαμαρά στον Παπούλια
ΩΡΑ: 17:28


Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει εμένα και τον Αντ. Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο ει δυνατόν και απόψε, φέρεται να δηλώνει, σύμφωνα με το MEGΑ, ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
ΩΡΑ: 16:45

ΣΕΒ: Η χώρα κρέμεται από μία κλωστή - Διασφαλίστε αμέσως την ευρωπαϊκή προοπτική
ΩΡΑ: 15:00

Σκληρή ανακοίνωση για το εγχώριο πολιτικό σύστημα εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, απευθύνοντας έκκληση διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. 

Ο ΣΕΒ αναφέρει:

"Η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική περιπέτεια είναι εθνικά επικίνδυνη. Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης δεν κατάφερε να διαφυλάξει την οικονομία μας. Ας διασώσει, τουλάχιστον, τη Δημοκρατία μας από την πλήρη απαξίωσή της στη συνείδηση των πολιτών.

Τούτες τις ώρες κρίνεται το μέλλον όλων μας για τις επόμενες δεκαετίες. Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, ο τόπος κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Χρέος των υπόλογων κομματικών ηγεσιών είναι να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική, συγκλίνοντας σε έναν γενναίο συμβιβασμό πολιτικής ωριμότητας και εθνικής ευθύνης".

Σαμαράς: Να παραιτηθεί ο ΓΑΠ - Όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους
ΩΡΑ: 13:20

Την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, ζήτησε ο κ. Σαμαράς, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

"Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.

Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους". Αυτό δήλωσε ο κ. Σαμαράς.  


Σαμαράς: Να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας εντός και εκτός
ΩΡΑ: 13:10


Την ανάγκη ενός μηνύματος σταθερότητας και ομαλότητας εντός και εκτός Ελλάδος επισήμανε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

"Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των Ελλήνων πολιτών. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα και προς τα έξω", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο κ. Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα που βασανίζει τον ελληνικό λαό".  

Συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο
ΩΡΑ: 12:20


Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία τυπικά θα εξετάζει την παρουσία της χώρας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μόσιαλος: Ανάγκη συμφωνίας σήμερα
ΩΡΑ: 11:30


Την ανάγκη να υπάρξει σήμερα συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στη ΝΕΤ.

"Να υπάρξει σήμερα συμφωνία και αν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί και το όνομα του νέου πρωθυπουργού", υπογράμμισε.  

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Παπαϊωάννου: Με ή χωρίς ΓΑΠ εμείς θα σηκώσουμε στις πλάτες τη χώρα 
ΩΡΑ: 08:00

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των αμέσως προσεχών ημερών, ει δυνατόν και σήμερα, τόνισε χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στη ΝΕΤ, υπενθυμίζοντας ότι εντός του μηνός θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί κρίσιμα νομοσχέδια.

Σημείωσε ότι, αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες συνεργασίας, τότε «με ή χωρίς Παπανδρέου πρωθυπουργό, εμείς θα σηκώσουμε στις πλάτες μας τη χώρα», καθώς, όπως σημείωσε, οι εκλογές δεν βοηθούν αυτήν τη στιγμή, λόγω των σοβαρών διαπραγματεύσεων που εκκρεμούν.

Εξήγησε ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στους επόμενους 4 - 5 μήνες να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση. Τόνισε, πάντως, πως η υπερψήφιση της δανειακής συμφωνίας πρέπει να γίνει με 180 ψήφους, καθώς οι εταίροι θέλουν να δουν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων.

Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με πρόσφατο εκείνο για το δημοψήφισμα, αλλά σημείωσε: «Δεν σημαίνει ότι είμαστε προδότες». Πρόσθεσε: «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι το τέλος του ΠΑΣΟΚ».

Υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας η κοινή γνώμη - Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
ΩΡΑ 20:17

Στήριξη σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αναλάβει τα ηνία για μήνες, αντί του ενδεχομένου άμεσης προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εφημερίδες, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στο γκάλοπ που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του σχεδίου που κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ το 36% θέλει την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως ζητά η Ν.Δ.

Σε ερώτημα αντίστοιχου περιεχομένου στο Έθνος, η στήριξη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στο 45% έναντι 41,7% που ζητά εκλογές.

Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Πρώτο Θέμα το 78% επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, ενώ το 79% θεωρεί ότι ήταν λάθος του κ. Παπανδρέου το δημοψήφισμα.

Μόσιαλος: Ο ΓΑΠ ποτέ δεν αξίωσε να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης
ΩΡΑ: 19:20


Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Αυτό έπραξε και χθες στη Βουλή. Εξήγησε αναλυτικά γιατί οι εκλογές αυτήν τη στιγμή θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.

Πρότεινε τα κόμματα να συμφωνήσουν από κοινού τους ειδικότερους στόχους το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Δήλωσε, επίσης, πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Αντιθέτως αναφέρθηκε στην από κοινού αναζήτηση και του επικεφαλής της. Υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση επιμένουμε για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Καλούμε όλα τα κόμματα, και ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα.

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτήν την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα. Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου σε αυτήν την εθνική προσπάθεια και συμφωνήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει αμέσως τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων". 

Συνάντηση Παπούλια - Σαμαρά την Κυριακή
ΩΡΑ 16:48


Πληροφορίες κάνουν λόγο για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά την Κυριακή το μεσημέρι στις 13:00.

Αντ. Σαμαράς: "Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι" - Επιμένει για εκλογές 
ΩΡΑ: 16:38


Συζητά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά με βραχύβιο βίο ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, επιμένει στη διενέργεια εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου "είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για εκλογές, αλλά υπήρχε χρόνος για δημοψήφισμα, σε ένα ερώτημα που θα τίναζε τα πάντα στον αέρα".

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.

"Είπαμε ότι δεχόμαστε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Δεν διεκδικήσαμε θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Μόνο να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου που έχει καταντήσει επικίνδυνος", υπογράμμισε. 

Όμως, όπως ανέφερε, "κάθε φορά που προσπαθούμε να ανοίξουμε τον δρόμο, η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου τον φράζει. Μας ζητάνε να συναινέσουμε σε μέτρα που δεν έχουν δει ούτε οι ίδιοι. Λευκή επιταγή δεν δίνουμε".

"Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι.
Ελπίζω να καταλάβει το λάθος του. Δεν δεσμεύτηκε για εκλογές, δεν παραιτήθηκε", τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας.  

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δέχεται τους στόχους σύγκλισης, δέχεται το "κούρεμα", δέχεται τις διαρθρωτικές αλλαγές. "Όμως, υπάρχουν μέτρα που δεν δουλεύουν και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για να πιάσουμε τους στόχους μας", επανέλαβε ο κ. Σαμαράς. 

Έκκληση Καρατζαφέρη στον Σαμαρά
ΩΡΑ: 15:32


Έκκληση στον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, να κάνει μία δεύτερη σκέψη αναφορικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, έναντι των εξελίξεων, απευθύνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μέσω δήλωσής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κάνω δημόσια έκκληση στον κ. Αντώνη Σαμαρά να κάνει μία δεύτερη σκέψη. Πετύχαμε το πρώτο βήμα, την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την εξουσία. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα μαζί», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Γ. Παπανδρέου: Θα κάνω ό,τι μπορώ για κυβέρνηση συνεργασίας
ΩΡΑ: 13:05

Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι μπορεί για κυβέρνηση συνεργασίας έδωσε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

"Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα κάνω ό,τι μπορώ για κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύτηκα την Παρασκευή το βράδυ.

Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα μου, θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. 

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές για το καλό της οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, αφού υπάρχει ευρύτερη συναίνεση για τη δανειακή σύμβαση, "δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να μεταφραστεί σε κυβέρνηση συνεργασίας".

Ένας δρόμος υπάρχει, αυτός της συνεννόησης, για το καλό της πατρίδας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Και εγώ, από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.  

Μετά την 50λεπτη συνάντηση, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

"Χθες η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Ήρθα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω για την πρόθεσή μου να συμβάλω καθοριστικά στον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας.  

Στόχος η ψήφιση νομοσχεδίων και η εφαρμογή των βημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Το σύντομο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν οι απαραίτητες επαφές".

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τον προβληματισμό των Ευρωπαίων και ότι από την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου εξαρτάται η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Μπροκ (ΕΛΚ): Ανεύθυνη η στάση Σαμαρά - Δεν υπάρχει τίποτα προς επαναδιαπραγμάτευση

«Η στάση του Αντώνη Σαμαρά έναντι της χώρας του είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Έλμαρ Μπροκ, καλώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει ευθύνες.

Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρόσθεσε ο συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και η Ν.Δ.

Ο κ. Μπροκ κάλεσε τον κ. Σαμαρά να υποστηρίξει πλήρως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που συμφωνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει τίποτε προς αναδιαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπροκ, «δεν είναι τώρα η ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις». Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να διακηρύξει μέχρι τη Δευτέρα την υποστήριξή του σε μια μεταβατική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών: «Η Ν.Δ. θα πρέπει να αναλάβει πλήρη υπευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v