Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Γραπτώς όλες οι δεσμεύσεις

Κοινή επιστολή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ζητά η Ε.Ε. Επιφυλακτική η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών. Όρο να ληφθούν νέα μέτρα θα βάλει το Εurogroup. Το παζάρι για την 6η δόση. Πότε θα εκταμιευθεί.

Eurogroup: Γραπτώς όλες οι δεσμεύσεις
Σκληρή και ενιαία στάση αναμένεται να κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέναντι στη χώρα μας. Το συμβούλιο του Εurogroup συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων, υπογεγραμμένο από τα δύο μεγάλα κόμματα, για τη νέα δανειακή συμφωνία, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, τον προϋπολογισμό του 2012 και τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές.

Εάν η απάντηση ικανοποιήσει τους "17", τότε ξανανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να γίνει ακόμα και αύριο. Βεβαίως, υπάρχει και η απαίτηση του ΔΝΤ, διά στόματος της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο πριν εκταμιευθεί η δόση. Δεν είναι ξεκάθαρο, δηλαδή, εάν η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ για καταρχήν συμφωνία και η διευκρίνιση των λεπτομερειών από τις αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θα πείσει τους δανειστές.

Σε μία πρώτη επικοινωνία του euro2day με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρθηκε ότι «η κοινή ανακοίνωση περιέχει αρκετές ασάφειες ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τις πρόωρες εκλογές». Ο ίδιος θεώρησε άβολη την εντολή που έδωσαν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς στα κόμματά τους να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της απόφασης. Και αυτό γιατί «στο παρελθόν πολλά χάλασαν στο παρά πέντε», ανέφερε η πηγή.

Ένα αγκάθι, ωστόσο, που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω των εξελίξεων, είναι η απαίτηση του Εurogroup για δέσμευση της νέας κυβέρνησης ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. Η απαίτηση θα εμπεριέχεται στη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου που ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Κατά την Κομισιόν, αυτό είναι ένα σημείο που μπορεί να προκαλέσει ρήξη μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, στην Ε.Ε., ακόμα και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θεωρούν ότι η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά πρόωρων εκλογών από την Παρασκευή. Γι’ αυτό θα ζητήσουν οι αποφάσεις από εδώ και πέρα να συνυπογράφονται από τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως έγινε και στην Πορτογαλία.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των Αθηνών, του Βερολίνου, του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον και του Λουξεμβούργου και σαφής προειδοποίηση ότι μέχρι το άνοιγμα των αγορών στην Ασία η Ελλάδα πρέπει να δώσει ξεκάθαρη εικόνα για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις εσωτερικές πολιτικές ζυμώσεις, αλλά για την απειλή που κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ιταλία. Οποιαδήποτε συνεχιζόμενη αστάθεια στην Ελλάδα θα παροτρύνει τους κερδοσκόπους να χτυπήσουν τη Ρώμη, σε μια χρονική στιγμή όπου η ευρωζώνη δεν έχει ρευστό.

Αυτό που διαπιστώθηκε στη σύνοδο του G20 στις Κάννες ήταν ότι προς το παρόν ο μηχανισμός EFSF δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πιθανή ένταξη της Ιταλίας στους κόλπους του. Γι' αυτό η γραμμή σκληραίνει για την Ελλάδα.

Με αυτό το σκεπτικό, το Εurogroup αναμένεται να θέσει την απειλή εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Δεν είναι μόνο ο επίτροπος Όλι Ρεν που εκφράστηκε επί τούτου χθες. Η κ. Μέρκελ και οι κ. Σαρκοζί και Γιούνκερ το δήλωσαν στο περιθώριο της συνόδου των Καννών και το διεμήνυσαν τόσο στον κ. Παπανδρέου όσο και στον κ. Βενιζέλο.

Είναι όμως μόνο απειλή εκφοβισμού ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα σε άμεση εφαρμογή των αποφάσεων ή κάτι παραπάνω;

Όπως είχε γράψει το euro2day το καλοκαίρι, το Βερολίνο είχε ξεκινήσει μελέτη των επιπτώσεων της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ από τον περασμένο Μάιο, όταν έλαβε απόρρητη έκθεση ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι μη αναστρέψιμος.

Σε επίπεδο τεχνοκρατών άρχισε να συζητείται από τον Σεπτέμβριο και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξε τότε η δήλωση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τώρα, μετά τις Κάννες, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία άρχισαν να διαδίδουν ότι η Κομισιόν έλαβε εντολή να εξετάσει «πόσο θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας» και εάν τελικά το κόστος παραμονής μας είναι μεγαλύτερο από αυτό της εξόδου.

Οι απειλές και τα πολιτικά παιχνίδια εξαγρίωσαν τους τραπεζίτες και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν μίλησε για καταστροφικές συνέπειες.

Νομικά, δεν υπάρχει το πλαίσιο για έξοδο από την ευρωζώνη, όμως υπάρχει πλαίσιο για έξοδο από την Ε.Ε. Πάνω σε αυτό φαίνεται πως εργάζονται οι νομικές ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Όμως, το μπαλάκι των άμεσων εξελίξεων βρίσκεται στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να υποβάλουν κοινό έγγραφο για τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης προς το Εurogroup και το Εcofin σήμερα και αύριο, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να έχει στον χαρτοφύλακά του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v