Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χείλος του γκρεμού πλησιάζει η Ιταλία

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η ιταλική οικονομία, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να "περάσει" τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να αναλαμβάνει επιτήρηση και το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Στο χείλος του γκρεμού πλησιάζει η Ιταλία
Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η ιταλική οικονομία, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να "περάσει" τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να αναλαμβάνει επιτήρηση και το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν την Παρασκευή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 6,4%. Υπενθυμίζεται ότι κοντά στα επίπεδα αυτά, Ελλάδα και Πορτογαλία έκριναν απαγορευτικό το δανεισμό από τις αγορές και προσέφυγαν σε πακέτα βοήθειας.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διαμάχες στους κόλπους της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κινήσεις που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.  

Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Juergen Stark κάλεσε εκ νέου την ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων το ταχύτερο δυνατό. «Η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δημιουργεί λάθος κίνητρα στις κυβερνήσεις» δήλωσε και συμπλήρωσε: «το πρόγραμμα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο Yves Mersch, έτερο μέλος της κεντρικής τράπεζας, συνέδεσε άμεσα το πρόγραμμα αγορών ομολόγων με τις μεταρρυθμίσεις της Ιταλίας. Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa προειδοποιεί ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές ενδέχεται να σταματήσουν, "εάν παρατηρηθεί ότι υπονομεύονται από την έλλειψη προσπαθειών των εθνικών κυβερνήσεων".  


Εποπτεία των μεταρρυθμίσεων από το ΔΝΤ

Την Παρασκευή, υπό την πίεση των αγορών αλλά και των ευρωπαίων, η Ιταλία τελικώς συμφώνησε να τεθεί υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την πρόοδο που καταγράφει για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες συμφώνησε ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι την προηγούμενη εβδομάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί συνέρευσαν το Σάββατο στην πλατεία Σαν Τζιοβάνι στη Ρώμη σε μια πρωτοφανή σε κλίμακα διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, καλώντας τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.  

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής X.M. Mπαρόζο επιβεβαίωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στις Κάννες ότι ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποδέχτηκε τον επίβλεψη του ΔΝΤ και ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβεί στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα.

"Η Ιταλία αποφάσισε με δική της πρωτοβουλία να ζητήσει επίβλεψη από το ΔΝΤ
. Αναγνωρίζω την κίνηση αυτή ως ένδειξη για το πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση της Ιταλίας στις μεταρρυθμίσεις" δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

“Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία όλων των κρατών μελών μας είναι σημαντικό” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ. Τόνισε όμως ότι απέρριψε πρόταση του Ταμείου για χρηματική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι θα ήταν η πρώτη φορά που μια οικονομία των επτά ισχυρότερων στον κόσμο, των λεγόμενων G7, θα δεχόταν χρηματική βοήθεια από το ΔΝΤ.  

Ο ίδιος πληροφόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο του G20 ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης
για να περάσει τα μέτρα που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Mπερλουσκόνι εκμυστηρεύτηκε στους εταίρους του ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα διενεργηθεί μέσα στις επόμενες 10 - 15 ημέρες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα μέτρα θα εγκριθούν το ταχύτερο δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v