Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παζάρι για PSI και δανειακή σύμβαση

Συνεχείς διαπραγματεύσεις για να κλείσoυν τα μέτωπα. Οι νέες απαιτήσεις της τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο. Kυριακή η σύσκεψη των αρχηγών. Οι γκρίζες ζώνες σε μισθούς, επικουρικές και τράπεζες. Νέο ραντεβού με Νταλάρα.

Σκληρό παζάρι για PSI και δανειακή σύμβαση
Η ώρα της κρίσεως έρχεται όλο και πιο κοντά για την ελληνική υπόθεση. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και όπως όλα δείχνουν ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση δεν έχει ακόμα κλείσει, με αποτέλεσμα και η ολοκλήρωση του PSI να παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του υπουργούς της ευρωζώνης.

Οπως δήλωσε ο ίδιος "διεξάγουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο". Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως παραμένουν ανοικτά τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και των δημοσιονομικών μέτρων και πως ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικας αλλά και τον Τσ. Νταλάρα απόψε.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και το "κούρεμα" του δημοσίου χρέους και την, συνακόλουθη, ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI). 

Η συνεδρίαση με αυτοπρόσωπη παρουσία των Υπουργών Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά και τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο κ Βενιζέλος με δήλωσή του φωτογράφιζε το καυτό θέμα των εργασιακών σχέσεων και του μισθολογικού κόστους, ως το ανοικτό στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Η αποστροφή του «προσπαθούμε οι θυσίες να είναι οι μικρότερες δυνατές και το όφελος να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, γι’ αυτούς που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γι’ αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης» ερμηνευόταν ως αποτύπωση των συμβιβαστικών προτάσεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει αντί της μείωσης του κατώτατου μισθού να επεκταθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα ένταξης νέων και ανέργων στην εργασία, τα οποία μειώνουν τον κατώτατο μισθό και συζητά την περικοπή του 14ου μισθού μόνο για τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια.

Να σημειωθεί ότι προ της τηλεδιάσκεψης, το πρωϊ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο κτίριο της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα. Συμμετείχαν οι Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Τάσος Γιαννίτσης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε μετάθεση τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λ. Παπαδήμο. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την Κυριακή το μεσημέρι.

Τα καυτά ραντεβού της Παρασκευής

Από την Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη θρίλερ με μπαράζ επαφών μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικα. Ο Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε το απόγευμα με τον επικεφαλής της ΤτΕ κ. Προβόπουλο. Εν συνεχεία είχε προγραμματιστεί ραντεβού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις διαβουλεύσεις του υπουργού οικονομικών με την τρόικα.

Οι συσκέψεις Βενιζέλου με τους δανειστές ξεκίνησαν από το μεσημέρι της Παρασκευής προκειμένου να κλείσουν τα βασικά θέματα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στις συζητήσεις μετείχαν επίσης ο Φ. Σαχινίδης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χαρδούβελης ενώ πέρασε και ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος. Το βράδυ ο τελευταίος αποχώρησε.

Στις συζητήσεις μετείχε και ο Δ. Ρέππας καθώς ένα από τα θέματα αφορά και το δημόσιο τομέα. Ως γνωστόν υπάρχει η απαίτηση να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί το κλείσιμο οργανισμών και ταυτόχρονα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού που ανήκει στους φορείς που θα καταργηθούν πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η αξιολόγηση, όμως, επικρέμεται πάνω από το σύνολο του Δημόσιου τομέα και περιλαμβάνει επίσης τους περίπου 165.000 ένστολους και τους 190.000 εκπαιδευτικούς. Τίθεται δηλαδή ζήτημα απολύσεων και για υπαλλήλους στο στενό δημόσιο τομέα.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, πάντως, υπήρξε ένα θετικό νέο καθώς, όπως έγραψε το euro2day, το έλλειμμα κλείνει περίπου στο 9% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα ζητά προκαταβολικά μέτρα για το 2012, υπό το βάρος της διαπίστωσης ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποστεί ύφεση 2,8%, όπως γράφει ο προϋπολογισμός, αλλά πάνω από 3,5%.

Η σύσκεψη των αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο

Οι επαφές το τελευταίο 48ωρο γίνονται προκειμένου να κλειδώσουν τα αιτήματα της τρόικα και έναντι αυτών να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντηση τους με τον Λουκά Παπαδήμο. Στη σύσκεψη αναμένεται να κυριαρχήσουν:

Οι αλλαγές στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ουσιαστικά πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, αρνούμενοι μειώσεις στον βασικό μισθό και στα δώρα. Η τρόικα την Παρασκευή δεν ξεκαθάρισε τις θέσεις της καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει «γραμμή» από τους προϊσταμένους σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Οι επικουρικές συντάξεις όπου παραμένει η διαφωνία της Ν.Δ. να νομοθετηθεί οριζόντια μείωση, αλλά η τρόικα έχει εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι η λύση του θέματος είναι προαπαιτούμενο για τη νέα δόση.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ότι απαιτεί λύση με πραγματικές, κοινές μετοχές, σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, ακόμα και στο «στενό».

Το PSI και η συμμετοχή του επίσημου τομέα

Αναφορικά με το PSI ο γενικός διευθυντής του IIF, Τ. Νταλάρα, αναμένεται να συναντηθεί με τον Λ. Παπαδήμο απόψε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Την ίδια στιγμή αναζητείται τρόπος να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.

Η επιστολή των κοινωνικών εταίρων

Στο καυτό θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα οι κοινωνικοί εταίροι, με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, ζητούν να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Ζητούν παράλληλα στα ζητήματα μη μισθολογικού κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (κυβέρνηση - εργοδοτικοί και εργατικοί φορείς) και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα πιέζει για μειώσεις στις αμοιβές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση των απολαβών η οποία φτάνει έως και το 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v