Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστολή των κοινωνικών εταίρων σε Παπαδήμο

Σεβασμό στη συλλογική σύμβαση, διατήρηση των δώρων και συζήτηση με την κυβέρνηση για το μη μισθολογικό κόστος, ζήτησαν οι κοινωνικοί εταίροι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Ολόκληρη η επιστολή.

Η επιστολή των κοινωνικών εταίρων σε Παπαδήμο
Να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, τον 13ο και τον 14ο μισθό ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Ζητούν παράλληλα στα ζητήματα μη μισθολογικού κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (κυβέρνηση - εργοδοτικοί και εργατικοί φορείς) και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί.

Η επιστολή αναφέρει: "Ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδύναμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρήσεις γης, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού, ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς - ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα.

Ουσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων".

Σημειώνεται παράλληλα ότι "η εργατική πλευρά (ΓΣΕΕ) δεν συμφώνησε στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην υπάρχει καμία αυξητική μεταβολή των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα για το 2012 και το 2013.

Η επιστολή καταλήγει: "Στο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο του προβλεπόμενου από την ΕΓΣΣΕ 2008 - 2010 Μόνιμου Βήματος Διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι θα διαπραγματευτούν ευρύτερα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τους και την πρόταση - πρόσκληση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα".

Η επιστολή έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση εργοδοτών και εργαζομένων στην οποία αποφασίστηκε να μην πειραχθούν ο κατώτερος μισθός και τα δώρα και να υπερασπιστούν τα προβλεπόμενα στην ΕΓΣΣΕ.

Η πίεση της τρόικας

Με αυτά τα δεδομένα, στην κυβέρνηση πέφτει το βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά και ειδικά τον 13ο και τον 14ο μισθό και την κατώτατη αμοιβή.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει εδώ και ημέρες ότι θα περιμένει τη θέση των κοινωνικών εταίρων και την άποψη της τρόικας επ’ αυτής πρωτού κινηθεί. Αν οι δανειστές επιμείνουν, όπως φαίνεται, σε περικοπές του βασικού μισθού και των δώρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα επιβάλει τις αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εξακολουθεί να ζητά μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη χάσει 14% των αμοιβών τους, θεωρώντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μάλιστα κατά ορισμένες πληροφορίες οι απαιτήσεις της τρόικα μιλούν για νέες μειώσεις μισθών οι οποίες οδηγούν σε επιπλέον απώλειες έως και 25%.


***Δειτε όλη την επιστολή στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v