Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση 3,5% το 2012 φέρνει νέο πακέτο μέτρων

Αναθεωρείται σε 3,5% του ΑΕΠ αντί 2,8% η ύφεση για φέτος. Η τρόικα απαίτησε επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το "κενό". Κοντά στο 9% το έλλειμμα. Το ψαλίδι στις δαπάνες και τις επενδύσεις. Τα ανοικτά μέτωπα.

Ύφεση 3,5% το 2012 φέρνει νέο πακέτο μέτρων
Προκαταβολικά μέτρα για το 2012 ζητά η τρόικα, υπό το βάρος της διαπίστωσης ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποστεί ύφεση 2,8%, όπως γράφει ο προϋπολογισμός, αλλά πάνω από 3,5%.
 
Έτσι, και παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2011 φαίνεται να κλείνει πολύ κοντά στο 9% του ΑΕΠ, οι δανειστές έχουν συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών στη λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία θα είναι τελικά περίπου 2 δισ. ευρώ και όχι 2% του ΑΕΠ (4,4 δισ. ευρώ), όπως λανθασμένα διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες από παράγοντα του υπουργείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν δεν υπήρχε η απειλή πολλαπλάσιας ύφεσης, αυτήν τη φορά η τρόικα θα μπορούσε ακόμα και να έρθει στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσει σχεδόν ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και να μη ζητήσει, όπως συνήθως κάνει, πρόσθετα μέτρα.

"Δυστυχώς", το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έσωσε την παρτίδα των εσόδων στο... παρά πέντε και με βασικό αρωγό τις εισπράξεις περίπου 2 δισ. ευρώ του ειδικού τέλους ακινήτων (όταν η τρόικα εκτιμούσε ότι δεν θα εισπραχθούν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ) κατάφερε να φέρει σε ισορροπία τα έσοδα.

Με τη... βοήθεια περικοπών στο ΠΔΕ, άλλωστε, αλλά και με μερική παύση πληρωμών δημοσίων δαπανών στην εκπνοή του έτους (ενδεικτικό παράδειγμα το πάγωμα σε επιστροφές φόρων που δεν είναι το μοναδικό) οι δαπάνες έκλεισαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρότι τα νούμερα δεν θα είναι οριστικά έως τις αρχές Μαρτίου, εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια το έλλειμμα να διαμορφωθεί πέριξ του 9% του ΑΕΠ, όταν ο τελευταίος στόχος αφορούσε έλλειμμα 8,9%. Έτσι, πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για το 2011 δεν χρειάζονται.

Απαιτούνται, όμως, από την τρόικα προληπτικά μέτρα για το 2012 λόγω μεγαλύτερης ύφεσης. Τα μέτρα αυτά θα είναι κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ίσως κατά τι υψηλότερα, και θα προέρχονται αποκλειστικά από την πλευρά των δαπανών.

Θα αφορούν δηλαδή περικοπές δαπανών στους τομείς υγείας και άμυνας αλλά και σε κλείσιμο κρατικών φορέων το οποίο θα οδηγήσει σε απολύσεις των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτούς.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Παπαδήμο

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο. Σε αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η στάση των κομμάτων απέναντι στα μέτρα που θα λάβει η χώρα στο πλαίσιο της διπλής διαπραγμάτευσης για το PSI και τη δανειακή σύμβαση.

Στη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, θέμα που κρατά ψηλά στην ατζέντα η τρόικα. Η κατάσταση περιπλέκεται μετά και τη χθεσινή απόφαση των κοινωνικών εταίρων να υπερασπιστούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να στείλουν επιστολή και προτάσεις στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το εάν αυτή θα γίνει με εργαλεία άνευ ψήφου ή με κοινές μετοχές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v