Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό 48ωρο στο Μέγαρο Μαξίμου

Το μπαράζ των ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης, τρόικας και πολιτικών αρχηγών. Οι απαιτήσεις των δανειστών και οι δηλώσεις. Το προσκήνιο των συναντήσεων. Λεπτό προς λεπτό οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο.

Καυτό 48ωρο στο Μέγαρο Μαξίμου
Με ισχυρή στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς προσέρχεται στο τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς παρά τις πολιτικές κορόνες υπήρξε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τα πιο καυτά θέματα της ατζέντας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επήλθε συμφωνία για καυτά θέματα της ατζέντας τα οποία αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Η συμφωνία επί των παραπάνω θεμάτων εξασφαλίζει τα απαραίτητα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τον Λ. Παπαδήμο ο οποίος συναντάται ξανά το βράδυ της Κυριακής με την τρόικα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντ. Σαμαράς είπε βγαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται διαπραγμάτευση με την τρόικα, δήλωση που αποτυπώνει αφενός τους λεπτούς και δύσκολους χειρισμούς, αφετέρου το ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει σύντονα να επιτύχει κάποιους από τους στόχους της.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αναγνωστούν σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και οι δηλώσεις Σαμαρά, Καρατζαφέρη κατά την αποχώρηση από το Μαξίμου.

Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε: «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει». Συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά διενεργείται διαπραγμάτευση. Παλεύω, παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποκάλυψε ότι θα υπάρξει συνέχεια στη διαπραγμάτευση δηλώνοντας: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη επανάστασης από εξαθλίωση, που στη συνέχεια θα κατακάψει την Ευρώπη».

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και νέα σύσκεψη τη Δευτέρα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Παπαδήμου - τρόικας, το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι έχουν ήδη συγκαλέσει συσκέψεις είτε διευρυμένων οργάνων (διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ) είτε με συνεργάτες τους (Ν.Δ.).

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία ως αύριο το μεσημέρι να επεξεργαστούν τα ανοιχτά σημεία της διαπραγμάτευσης και τις προτάσεις της κυβέρνησης και της τρόικας και κατόπιν το μεσημέρι θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη.

Η ανακοίνωση του Λ. Παπαδήμου

"Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο (Δευτέρα) προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος".


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Παπαδήμο
Κυριακή 20:30

Σχεδόν πέντε ώρες κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ, αύριο Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση. Ο Γ. Παπανδρέου συγκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτάκτως το Πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει η Κ.Ο. της Ν.Δ.
 
Σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του ΛΑΟΣ έχει και ο Γ. Καρατζαφέρης.

Ο Λ. Παπαδήμος θα έχει σήμερα στις 22:00 νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ξεκίνησε η σύσκεψη Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών
Κυριακή 15:30

Περίπου στις 3.30 ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Νωρίτερα ο Γ. Καρατζαφέρης είχε δηλώσει πως "στο Μαξίμου θα πάμε όταν φύγουν οι μουσαφίρηδες".

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ απέναντι στο σκληρό πακέτο που θα τους παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Η συμφωνία "δεν είναι αυτονόητη αλλά είναι αναγκαία", δηλώνει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος και το επιτελείο του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Νέο ραντεβού τρόικα - Παπαδήμου 
Κυριακή 12.00

 
Για τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής είχε αρχικά προγραμματιστεί νέο ραντεβού του Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα. Ωστόσο η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση. Τα εργασιακά είναι το "καυτό" θέμα. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων.


Συνολικά 6 ώρες κράτησε το ραντεβού του Σαββάτου
Κυριακή 01:00

Το Σάββατο η σύσκεψη στο Μαξίμου με την τρόικα, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας διήρκεσε περίπου έξι ώρες και τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις εξελίξεις δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πως:

"Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας.

Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συμφωνίας πολύ ικανοποιητικό. Έχουμε κάνει πολλά στη διαπραγμάτευση, έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Κι εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε.

Συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνουν εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό".

Σύμφωνα με τον ίδιο "το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που αν εξαρτούνταν μόνο από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα το βλέπουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αρκετά καλά και πάντως πολύ κοντά στα στοιχεία που έχει υπόψη της η Βουλή. Το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά.

Η τρόικα ξέρει ότι αυτά που ζητούν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε συζητήσει επί τόσες μέρες στο έπακρο και όχι μόνο με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αλλά και με τους επικεφαλής Μπαρόζο, Ρομπόι, Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι, με τους πάντες που ήταν και παρόντες σήμερα στο τηλεφωνικό Eurogroup. Με όλους αυτούς έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για το συγκεκριμένο θέμα", προσθέτει.

Πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί

Σύμφωνα με την ίδια κορυφαία κυβερνητική πηγή "έχουμε κάνει μια υπεράνθρωπη διαπραγμάτευση. Γι αυτό αύριο πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί. Και σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι αν θέλουν την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν κατάλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Οικονομικών". 

Η  στάση της τρόικας

"Στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι μια σύνθετη επιστημονική, πολιτική και ιδεολογική συζήτηση που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο", συμπληρώνει ο ίδιος.

"Στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός.

Τα κράτη-μέλη τα ίδια έχουν ορισμένες προτεραιότητες. Τα κράτη ΑΑΑ συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. Και ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό".

Για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

"Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη αλλά είναι αναγκαία. Οι αρχηγοί σήμερα θα συζητήσουν όλο το πακέτο: εργασιακά, δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά. Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά.

Πριν την συνάντηση με τους αρχηγούς μπορεί να γίνει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα αν χρειαστεί".

Βενιζέλος: Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις

Το Σάββατο το απόγευμα
, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Προηγουμένως οριοθέτησε το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις δηλώνοντας πως «διεξάγουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο».

Συμπλήρωσε πως «έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών.

Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011».

Τα καυτά μέτωπα για τη συμφωνία

Από τις επαφές με την τρόικα το τελευταίο 48ωρο προέκυψε ότι οι δανειστές έχουν σκληρύνει τη στάση του σε αρκετούς τομείς, γεγονός που δίνει δραματικό τόνο στο ραντεβού του Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι τελευταίοι φέρονται να έχουν βάλει «κόκκινες γραμμές» σε αρκετά από τα θέματα.

Οι αλλαγές στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ουσιαστικά πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, αρνούμενοι μειώσεις στον βασικό μισθό και στα δώρα. Οι δανειστές πιέζουν για μείωση του βασικού μισθού και περικοπή των δώρων, παρά τις αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς που εδράζονται στο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτείνει αντί της μείωσης του κατώτατου μισθού να επεκταθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα ένταξης νέων και ανέργων στην εργασία, τα οποία μειώνουν τον κατώτατο μισθό και συζητά την περικοπή του 14ου μισθού μόνο για τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια.

Οι επικουρικές συντάξεις όπου παραμένει η διαφωνία της Ν.Δ. να νομοθετηθεί οριζόντια μείωση, αλλά η τρόικα έχει εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι η λύση του θέματος είναι προαπαιτούμενο για τη νέα δόση. Πληροφορίες το απόγευμα του Σαββάτου ανέφεραν ότι η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της στο συγκεκριμένο μέτωπο και ζητά μειώσεις που φτάνουν έως και το 30%.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο υπήρξε ένα θετικό νέο καθώς, όπως έγραψε το euro2day, το έλλειμμα κλείνει περίπου στο 9% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα ζητά προκαταβολικά μέτρα για το 2012, υπό το βάρος της διαπίστωσης ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποστεί ύφεση 2,8%, όπως γράφει ο προϋπολογισμός, αλλά πάνω από 3,5%.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ότι απαιτεί λύση με πραγματικές, κοινές μετοχές, σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, ακόμα και στο «στενό». Ως γνωστόν υπάρχει η απαίτηση να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί το κλείσιμο οργανισμών και ταυτόχρονα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού που ανήκει στους φορείς που θα καταργηθούν πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η αξιολόγηση, όμως, επικρέμεται πάνω από το σύνολο του Δημόσιου τομέα και περιλαμβάνει επίσης τους περίπου 165.000 ένστολους και τους 190.000 εκπαιδευτικούς. Τίθεται δηλαδή ζήτημα απολύσεων και για υπαλλήλους στο στενό δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες εναλλακτικό σενάριο είναι να προχωρήσει οριζόντια μείωση των αμοιβών στους ένστολους αλλά να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v