Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας στους τρεις κερδίζει 1,5 δισ. και βάλε…

Κλειδί η απόκτηση της Εμπορικής για διοικήσεις και μετόχους ΕΤΕ, Alpha, Eurobank. Τα κεφάλαια 2,5 δισ., η συμμετοχή της Credit Agricole στην ΑΜΚ και οι προβλέψεις που μπορεί να αποβούν…θησαυρός.

Ένας στους τρεις κερδίζει 1,5 δισ. και βάλε…
Πολύτιμο διαμάντι μέσα στον… βούρκο των... αναγκαστικών συγχωνεύσεων και της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κρατικό χρήμα αναδεικνύεται η Εμπορική Τράπεζα, μετά την απόφαση της Credit Agricole να πληρώσει, και μάλιστα αδρά, όποιον την πάρει, προκειμένου να... φύγει από την Ελλάδα.

Η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank βρίσκονται και επίσημα στο κυνήγι της Εμπορικής. Η καθεμία επιδιώκει να λάβει το… δαχτυλίδι από την Credit Agricole. Όποια κερδίσει θα αποκτήσει story εν όψει ανακεφαλαιοποίησης, με το οποίο θα διεκδικήσει, υπό προϋποθέσεις, να μειώσει την άντληση κεφαλαίων από το Τ.Χ.Σ. και επομένως το dilution των μετόχων της, γεγονός που θα «εδραιώσει» στη θέση του και το υφιστάμενο management team.

Όπως έγραψε το Euro2day , η Credit Agricole έχει αποφασίσει να διακόψει την έκθεσή της στην Ελλάδα. Για να το πετύχει αυτό έθεσε ως όρο το ποσοστό της στη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Εμπορική να μην ξεπερνά το 10% και επομένως να μη χρειάζεται να γίνεται ενοποίηση.

Έτσι, οι τρεις προσφορές προβλέπουν την εξαγορά σημαντικού ποσοστού της Εμπορικής έναντι μόλις 1 ευρώ και την ανταλλαγή του υπόλοιπου με μετοχές. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται, με διαφορετικές εκδοχές σε καθεμία από τις τρεις προσφορές, ότι η Credit Agricole δεν θα κατέχει σε κανένα από τα τρία σενάρια πάνω από το 10% της νέας τράπεζας.

Πριν όμως οι Γάλλοι εγκαταλείψουν την Ελλάδα και την Εμπορική βάζουν εκ νέου βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η Credit Agricole εισέφερε ήδη έναντι μελλοντικής αύξησης κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ στην Εμπορική, εκτινάσσοντας το Core Tier I στο 15% και εκπληρώνοντας έναν από τους όρους που είχε ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, οι Γάλλοι «προικίζουν» την Εμπορική με περίπου 1 δισ. ευρώ παραπάνω βασικά εποπτικά κεφάλαια από όσα χρειάζεται σήμερα. Είναι το πρώτο δώρο που κάνουν σε όποια από τις τρεις ελληνικές τράπεζες πλειοδοτήσει σε αυτόν τον ιδιότυπο διαγωνισμό πώλησης, στον οποίο αυτός που αγοράζει… πληρώνεται.

Ταυτόχρονα, η Credit Agricole θα κληθεί να βάλει εκ νέου το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας με το ποσοστό που της αναλογεί στην αύξηση κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Εμπορική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Εξ ου και ένα από τα κριτήρια της επιλογής τους θα είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας που θα επιλέξουν για να συγχωνευθεί με την Εμπορική.

Η απόφαση της Credit Agricole να μείνει με ποσοστό κάτω του 10% θα έχει οφέλη και για τους μετόχους της τράπεζας που θα ντιλάρει με την Credit Agricole. Η τράπεζα που θα την πάρει θα αποκτήσει βασικά εποπτικά κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 15% του σταθμισμένου ενεργητικού της Εμπορικής, έχοντας πληρώσει για ένα σημαντικό μέρος των παραπάνω κεφαλαίων το συμβολικό τίμημα του 1 ευρώ.

Ο «θησαυρός» των προβλέψεων και το κλειδί της ενεργητικής διαχείρισης

Ο μεγάλος, όμως, θησαυρός που ενδέχεται να κρύβει η Εμπορική είναι οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στις 31/12/2011 οι προβλέψεις που είχε σχηματίσει η Εμπορική ανέρχονταν σε 4,4 δισ. ευρώ επί συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 23,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για προβλέψεις-μαμούθ ως προς το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank.

Οι υψηλότερες προβλέψεις της Εμπορικής εξηγούνται εν μέρει από το χειρότερο χαρτοφυλάκιο εταιρικών κυρίως χορηγήσεων της τράπεζας. Την περίοδο των παχιών αγελάδων για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, η Εμπορική δεν διέθετε κεντροποιημένο σύστημα ελέγχου εταιρικών δανείων, αλλά τα δάνεια εγκρίνονταν από τα καταστήματα.

Ακόμη και υπό το παραπάνω πρίσμα, το ύψος των προβλέψεων που έχει σχηματίσει παραμένει υψηλό. Ένας από τους λόγους είναι ότι η τράπεζα άργησε να αποκτήσει ενεργητική πολιτική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Κοινώς, άργησε να μπει στον χορό αναχρηματοδοτήσεων και ρυθμίσεων, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2009 ο ανταγωνισμός.

Η ενεργητικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ενδέχεται να αποτελέσει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τον... θησαυρό και να οδηγήσει στην ανάκτηση κεφαλαίων μέσω του αντιλογισμού προβλέψεων για όποιον κερδίσει την Εμπορική. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει προοπτική εξόδου από το βαθύ τούνελ δημοσιονομικής κρίσης και ύφεσης.

Κόντρα για το funding gap

Η γαλαντομία των Γάλλων εξαντλείται στην προίκα κεφαλαίων που δίνουν στην Εμπορική. Αντίθετα, διατηρούν άκαμπτη στάση σε σχέση με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της νέας τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η Credit Agricole να συνεχίσει να καλύπτει το funding gap που θα έχει η Εμπορική Τράπεζα κατά την ημερομηνία συγχώνευσής της. Αυτό δεν το δέχεται ο γαλλικός όμιλος.

Το χρηματοδοτικό κενό της Εμπορικής, μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 2,5 δισ. ευρώ, έχει περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό το άνοιγμα σήμερα καλύπτεται από την Credit Agricole. Ένας τρόπος για να μειωθεί περισσότερο θα ήταν η Cr.A. να αγόραζε δάνεια από την Εμπορική λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Όπως έγραψε το Euro2day , η Credit Agricole παρείχε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες τη διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής. Και αυτό διότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποσχίσει τα ναυτιλιακά δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Ένα μέρος του funding gap επομένως θα μπορούσε να κλείσει από την απόσχιση και εισφορά πριν από την πώληση της Εμπορικής των παραπάνω δανείων σε 100% θυγατρική της Credit Agricole στο Λουξεμβούργο. Ένα άλλο μέρος θα μπορούσε να προέλθει από την απόσχιση της θυγατρικής στην Κύπρο, την οποία έτσι και αλλιώς μία τουλάχιστον εκ των τριών προσφορών δεν συμπεριλαμβάνει.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v