Εμπορική: Τα ντεσού των τριών προσφορών

Η ανταλλαγή μετοχών και το τρικ του συμβολικού τιμήματος. Μπαλαντέρ το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων και η Κύπρος. Τα 2+1 κριτήρια για το… δαχτυλίδι. Στις 27 συνεδριάζει το Δ.Σ. της Credit Agricole.

Εμπορική: Τα ντεσού των τριών προσφορών
Tρεις δεσμευτικές προσφορές για την «εξαγορά» της Εμπορικής έχει από χθες το απόγευμα στα χέρια της η Credit Agricole, η αξιολόγησή τους όμως αναμένεται να καθυστερήσει καθώς δεν προβλέπουν όλες την απόκτηση του 100% των δραστηριοτήτων της Εμπορικής, ενώ αρκετά πολύπλοκοι είναι και οι όροι του τιμήματος.

Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurοbank επιβεβαίωσαν χθες ότι κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Εμπορικής. Η Alpha και η Eurobank διευκρίνισαν ότι οι προτάσεις τους αφορούν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αυτό όμως απέφυγε να το διευκρινίσει η Εθνική.

H Credit Agricole από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έλαβε δεσμευτικές από "διάφορες ελληνικές τράπεζες" που ενδιαφέρονται για το 100% της Εμπορικής, τις οποίες και εξετάζει.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές προβλέπουν ως τίμημα συνδυασμό χαρτιών και μετρητών. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται ξεκάθαρα για ανταλλαγή χαρτιών, καθώς τα τιμήματα που προσφέρονται είναι συμβολικά και αποσκοπούν στο να μειώσουν το ποσοστό της Credit Agricole μετά την ανταλλαγή σε επίπεδα κάτω του 10%.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day η Credit Agricole έθεσε ως απαράβατο όρο να μην κατέχει ποσοστό άνω του 10% στην τράπεζα που θα προκύψει μετά την απορρόφηση της Εμπορικής.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι οι Γάλλοι υποχρεώθηκαν από την Τ.τ.Ε. να βάλουν κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ στην Εμπορική ανεβάζοντας το Core Tier I στο 15%, θα πρέπει ένα μέρος των μετοχών της τράπεζας να αγοραστεί με συμβολικό τίμημα.

Εξ ου και οι προσφορές προβλέπουν την εξαγορά σημαντικού ποσοστού της Εμπορικής έναντι μόλις 1 ευρώ και την ανταλλαγή του υπολοίπου με χαρτιά. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται, με διαφορετικές εκδοχές σε κάθε μία από τις τρεις προσφορές, ότι η Credit Agricole δεν θα κατέχει σε κανένα από τα τρία σενάρια πάνω από το 10% της νέας τράπεζας.

Πέραν όμως του τρικ των μετρητών, προκύπτουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και διαφορές ως προς την έκταση των δραστηριοτήτων της Εμπορικής που προσφέρονται να αποκτήσουν οι τρεις τράπεζες. Δύο είναι, με βάση πληροφορίες, οι μπαλαντέρ: το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών χορηγήσεων της Εμπορικής και η θυγατρική της στην Κύπρο.

Ο όμιλος Credit Agricole παρείχε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες τη διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής. Και αυτό διότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποσχίσει τα ναυτιλιακά δάνεια από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Με δεδομένο, πάντως, ότι πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη των ενδιαφερόμενων τραπεζών, για ένα καλό χαρτοφυλάκιο, κάποιες εκ των τριών προσφορών το περιλαμβάνουν. Τουλάχιστον μία τράπεζα, με βάση πληροφορίες, δεν έχει συμπεριλάβει στην προσφορά της τη θυγατρική της Εμπορικής στην Κύπρο, δραστηριότητα αρκετά μικρή ώστε να μπορέσει από μόνη της να χαλάσει το deal, με δεδομένη και την επιμονή των Γάλλων να κάνουν stop loss στην εν Ελλάδι παρουσία τους.

Τα 2+1 κριτήρια για το δαχτυλίδι

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, που προβλέπουν τα business plans τα οποία συνοδεύουν τις προσφορές, θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την επιλογή της Credit Agricole.

Το δεύτερο βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του management team της κάθε μιας εκ των ενδιαφερόμενων τραπεζών.

Το τρίτο κριτήριο είναι οι επικαιροποιήσεις που θα διενεργηθούν στις προσφορές και επομένως στα business plans. Οι προσφορές που κατέθεσαν χθες οι τράπεζες δεν θεωρούνται και τυπικά δεσμευτικές αφού θα μπορούν να επικαιροποιηθούν βάσει και των νέων στοιχείων που θα προκύψουν.

Ο οικονομικός έλεγχος (due diligence) των τριών τραπεζών στην Εμπορική ολοκληρώθηκε και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο αντίστοιχος έλεγχος που διενεργεί η Credit Agricole στις τρεις τράπεζες, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική της επιλογή.


Στις 27 Αυγούστου συνεδριάζει το Δ.Σ. της Credit Agricole

Σύμφωνα με πηγές του γαλλικού ομίλου, στις 27 Αυγούστου έχει οριστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής της Credit Agricole, όπου ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση.

Με δεδομένες πάντως την πολυπλοκότητα των προσφορών και τη δυνατότητα επικαιροποίησής τους, εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να υπάρξει και μικρή παράταση στην αξιολόγηση.

Υπάρχει βέβαια ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο η Credit Agricole να αποφασίσει να υπογράψει κατόπιν συναίνεσης του Τ.Χ.Σ. και της τρόικας συμφωνία αποκλειστικότητας με έναν εκ των τριών ενδιαφερομένων, η οποία όμως θα εμπεριέχει ρήτρες (subject to) για θέματα που μέχρι την ανακοίνωση της συμφωνίας δεν θα έχουν ξεκαθαρίσει.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v