Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τζακ ποτ" κρύβει το ντιλ της Εμπορικής

Eπιβεβαιώνουν την κατάθεση προσφοράς για Εμπορική η Εθνική, η Eurobank και η Alpha. Γιατί οι Γάλλοι θέλουν να κρατήσουν κάτω του 10% της Εμπορικής και... πληρώνουν για να το καταφέρουν. Το «πανωπροίκι» 1 δισ. στον αγοραστή.

Τζακ ποτ κρύβει το ντιλ της Εμπορικής
Σε χρυσόμαλλο δέρας αναδεικνύεται η Εμπορική για τις τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που τη διεκδικούν, καθώς η Credit Agricole έχει αποφασίσει να πληρώσει, και μάλιστα γενναιόδωρα, όποιον την πάρει, προκειμένου να σταματήσει να την ενοποιεί αλλά και να ανακτήσει τη ρευστότητα με την οποία χρηματοδοτεί το funding gap της εν Ελλάδι θυγατρικής της.

Hδη η Εθνική ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά κάτι που έγινε και από την Eurobank, καθώς και από την Alpha Bank.

Όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το Euro2day, η Credit Agricole ενίσχυσε την Εμπορική με κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, μειώνοντας ισόποσα και το χρηματοδοτικό κενό της τράπεζας, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής πριν από την ιδιότυπη «πώλησή» της.

Αυτήν τη στιγμή, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Εμπορικής εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στο 15% του σταθμισμένου ενεργητικού της και επομένως η Εμπορική διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για άσσο τον οποίο η Credit Agricole όχι μόνο δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει, αλλά προθυμοποιείται και να... χαρίσει σε όποια εκ των τριών τραπεζών, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank, λάβει το… δαχτυλίδι για να απορροφήσει την Εμπορική.

Και αυτό διότι ο γαλλικός όμιλος έχει αποφασίσει μεν να μη φύγει οριστικά από την Ελλάδα, αφετέρου όμως θέλει να σταματήσει να ενοποιεί την Εμπορική και να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό της. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι να τη συγχωνεύσει με μια άλλη τράπεζα και στο νέο σχήμα ο ίδιος να μην κατέχει ποσοστό άνω του 10%, παρά το γεγονός ότι την έχει... προικίσει με ισχυρά κεφάλαια.

Βάσει του γαλλικού θεσμικού πλαισίου, οι τοπικές τράπεζες υποχρεούνται να ενοποιούν σε επίπεδο βασικών εποπτικών κεφαλαίων και συμμετοχές που ξεπερνούν το 10% σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Η απόφαση των Γάλλων να μείνουν με ποσοστό κάτω του 10% στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση είναι οριστική και βρίσκεται εις γνώση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των τριών ενδιαφερόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων και βεβαίως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Η Credit Agricole αποφάσισε να κάνει stop loss στην εν Ελλάδι παρουσία της. Δίνει πανωπροίκι σε όποια τράπεζα συγχωνευθεί με την Εμπορική και τέρμα. Πρακτικά φεύγει από την Ελλάδα», σημειώνει στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι Γάλλοι προσδοκούν, πρώτον, την αλλαγή κλίματος που θα φέρει στις αγορές αλλά και στους μετόχους τους η απαγκίστρωση από την Ελλάδα και, δεύτερον, το γεγονός ότι θα ανακτήσουν τη ρευστότητα με την οποία καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό της Εμπορικής και σήμερα ανέχεται τουλάχιστον σε 2 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και πληρώνουν για να «πουλήσουν» την Εμπορική.

Το bonus σε κεφάλαια αλλά και σε μετόχους

Υπό το παραπάνω πρίσμα, όποια εκ των τριών -Εθνική, Alpha Bank και Eurobank- κερδίσει την κούρσα θα έχει άμεσο όφελος της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, συν την όποια ανάκτηση κεφαλαίων από τις υψηλές προβλέψεις (4,4 δισ. ευρώ επί χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 23,5 δισ. ευρώ) που είχε σχηματίσει στο τέλος του 2011 η Εμπορική.

Η απόφαση όμως της Credit Agricole να μείνει με ποσοστό κάτω του 10% στο νέο σχήμα έχει οφέλη και για τους μετόχους της τράπεζας που θα ντιλάρει με την Credit Agricole. Και αυτό γιατί η απορρόφηση της Εμπορικής θα διενεργηθεί με όρους που ευνοούν σημαντικά τους μετόχους της απορροφώσας λόγω της απόφασης του μοναδικού μετόχου της απορροφώμενης, δηλαδή της Credit Agricole, να έχει στο σχήμα ποσοστό μικρότερο του 10%.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, ότι το τίμημα της «εξαγοράς» θα αντιστοιχεί σε μισή φορά περίπου τα κεφάλαια της Εμπορικής (p/bv 0,5) ή και χαμηλότερα. Πρακτικά, η Credit Agricole είναι αποφασισμένη να κάψει μέρος των κεφαλαίων της Εμπορικής για να πάρει στο νέο σχήμα ποσοστό χαμηλότερο του 10%.

Όποιος την πάρει σώζεται!

Το όφελος γίνεται ακόμη σημαντικότερο, εφόσον η συγχώνευση με την Εμπορική προηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση, η τράπεζα που θα κερδίσει την Εμπορική θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για την Alpha Bank αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και την αποφυγή της άντλησης κεφαλαίων από το Τ.Χ.Σ. εφόσον τελικώς τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η τράπεζα είναι αντίστοιχα αυτών που έχει δώσει το ταμείο ως έναντι σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω κεφάλαια δόθηκαν με ρήτρα ότι αν τελικώς η τράπεζα χρειαστεί λιγότερα η διαφορά θα επιστραφεί.

Το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων

Τα τρία διαφορετικά business plans θα αποτελέσουν και τη βάση της λήψης αποφάσεων τόσο από την Credit Agricole όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο καλείται να τα αξιολογήσει επίσης, μια και έχει ήδη ενισχύσει κεφαλαιακά έναντι μελλοντικής αύξησης τους ενδιαφερόμενους μνηστήρες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank).

Τα business plans θα εμπεριέχουν και μια πρώτη προσέγγιση των κεφαλαιακών αναγκών του νέου σχήματος (capital plan). Αυτή η προσέγγιση θα επαναδιατυπωθεί όταν η κυβέρνηση προσδιορίσει, ως υποχρεούται έναντι της τρόικας, τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι προσφορές που θα καταθέσουν οι τράπεζες, άλλωστε, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θεωρούνται και τυπικά δεσμευτικές καθώς θα μπορούν να επικαιροποιηθούν βάσει και των νέων στοιχείων που θα προκύψουν.

Με δεδομένο ότι η Credit Agricole, το Τ.Χ.Σ. και μέσω αυτού η τρόικα θα πρέπει να αξιολογήσουν τα buiness plans, στελέχη της Credit Agricole εκτιμούν ότι η διαδικασία προβλέπεται να τραβήξει ως το τέλος Αυγούστου ή και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει βέβαια ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο η Credit Agricole να αποφασίσει να υπογράψει κατόπιν συναίνεσης από το Τ.Χ.Σ. και την τρόικα συμφωνία αποκλειστικότητας με έναν εκ των τριών ενδιαφερομένων, η οποία όμως θα εμπεριέχει ρήτρες (subject to) για θέματα που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Θολό παραμένει επίσης το αν θα ολοκληρωθεί πρώτα η συγχώνευση της Εμπορικής με την τράπεζα που θα κερδίσει το «δαχτυλίδι» από την Credit Agricole και θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος ή αν θα πρέπει πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα μέσω ΑΜΚ με σκληρό ανάδοχο το Τ.Χ.Σ. και εν συνεχεία να συγχωνευθεί με την Εμπορική.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v