Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΕΣΠΑ οι ελπίδες της κυβέρνησης για ανάκαμψη

Με βασικό όπλο τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, τόσο για την τρέχουσα, όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), επιχειρεί η κυβέρνηση να κρατήσει ζωντανό τον στόχο της ανάκαμψης στο τέλος του έτους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στο ΕΣΠΑ οι ελπίδες της κυβέρνησης για ανάκαμψη
Με βασικό όπλο τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, τόσο για την τρέχουσα, όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), επιχειρεί η κυβέρνηση να κρατήσει ζωντανό τον στόχο της ανάκαμψης στο τέλος του έτους, σε μια συγκυρία όπου τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι η ύφεση τείνει να βγει εκτός στόχων.

Τα μηνύματα, μετά και το κυπριακό σοκ, κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι. Στις αρχές της εβδομάδας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί φέτος προς το -4,5% συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης από την Κύπρο, που ο ίδιος υπολόγισε στο 0,35% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, ξένοι οίκοι ανεβάζουν την επίπτωση έως και μία ποσοστιαία μονάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα κάνει εξαγωγές ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ προς τη Μεγαλόνησο.

Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, με τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων να έχουν περιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο.

Ακόμη πιο ζοφερό περιέγραψε χθες το μέλλον ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 δεν πρόσφεραν έδαφος για αισιοδοξία, τονίζοντας παράλληλα ότι πολλές ενδείξεις πείθουν ότι η ύφεση το 2013 βαθαίνει, η προοπτική ανάκαμψης το 2014 απομακρύνεται κι οι αποκρατικοποιήσεις, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερούν.

Εν μέσω αυτού του εκρηκτικού τοπίου, η κυβέρνηση, και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο της, επιδιώκει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κλείνοντας τα ανοικτά μέτωπα από το τρέχον, τα χιλιάδες κοιμώμενα έργα και τα ημιτελή από το Γ΄ ΚΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σήμερα πραγματοποιείται το 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής  Johannes Hahn.

Η αρχική κατανομή των κονδυλίων συνολικού ύψους 18,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει 6,31 δισ. για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, 3,41 δισ. για έργα περιβάλλοντος και μεταφορές (Ταμείο Συνοχής), 2,5 δισ. για τις ανεπτυγμένες περιφέρειες, 2,1 δισ. για τις περιφέρειες που βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο ανάπτυξης, 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη, 210 εκατ. για διακρατικά έργα, 2 δισ. θα διατεθούν το 2016 μετά την αναθεώρηση, ενώ σε αυτά προστίθενται και 170 εκατ. που θα κατευθυνθούν στη νεανική απασχόληση.

Οι πέντε κύριοι άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για την Ελλάδα του 2020, και παρουσιάζονται στη 2η Εγκύκλιο Σχεδιασμού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιόδου 2014 - 2020, είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, µετάβαση στην ποιοτική επιχειρηµατικότητα, µε αιχµή την καινοτοµία, και αύξηση της εγχώριας προστιθέµενης αξίας. Ειδικότερα, Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτοµία, Ψηφιακή Σύγκλιση, Γεωργία και Αλιεία, Τουρισµός, Πολιτισμός και Μεταποίηση - Εµπόριο.

2. Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναµικού - ενεργός κοινωνική ενσωµάτωση. Συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς: εκπαίδευση και διά βίου µάθηση, προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζοµένων, προώθηση της κοινωνικής ένταξης, κοινωνική πρόνοια και καταπολέµηση της φτώχειας, υγειονοµική περίθαλψη, εφαρµογή της αρχής της ισότητας των φύλων.

3. Προστασία του περιβάλλοντος - µετάβαση σε µία οικονοµία φιλική στο περιβάλλον.

4. Ανάπτυξη - εκσυγχρονισµός - συµπλήρωση υποδοµών για την οικονοµική και την κοινωνική ανάπτυξη.

5. Βελτίωση της θεσµικής επάρκειας και της αποτελεσµατικής δηµόσιας διοίκησης. Από τις σηµαντικότερες µεταρρυθµίσεις που καλείται να υλοποιήσει η χώρα είναι αυτή της δηµόσιας διοίκησης. Η µεταρρύθµιση αυτή είναι προϋπόθεση αλλά και καθοριστικός παράγοντας για την είσοδο της χώρας σε τροχιά ανάκαµψης. Για τον λόγο αυτόν, στο πλαίσιο του Συµφώνου Εταιρικής Σχέσης θα στηριχθεί ως άµεση προτεραιότητα η µεταρρύθµιση αυτή.

Σημειώνεται ότι βασικός στόχος είναι εντός του 2014 να έχουν δημοσιοποιηθεί οι πρώτες προσκλήσεις προς τους δικαιούχους για ένταξη έργων στα προγράμματα της περιόδου 2014-2020. Ο συγκεκριμένος χρονικός προγραμματισμός βασίζεται στην παραδοχή ότι η έγκριση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και των κανονισμών των ταμείων (συμπεριλαμβανομένου του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου) θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου του 2013.

***Αναλυτικά η 2η εγκύκλιος για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό 2014 - 2020 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v