Δασκαλόπουλος: Δεν θα έχουμε ανάπτυξη το 2014

Αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Δασκαλόπουλος: Δεν θα έχουμε ανάπτυξη το 2014
Αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, η ύφεση εφέτος θα βαθύνει και πως δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ταχύτερης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Mιλώντας σε συνέντευξη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, επίσης, τον κίνδυνο η Ελλάδα να πληρώσει πολύ ακριβά την κυπριακή κρίση, η οποία όπως είπε μπορεί να αφαιρέσει έως και μία μονάδα από το ΑΕΠ της χώρας μας.

Χρειαζόμαστε αμέσως ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που να γράφει «Ελλάδα» στην ούγια, σημείωσε. Πρέπει να ξεφύγουμε από το παζάρι με τους δανειστές έτσι ώστε να δούμε το πρόβλημα στρατηγικά και μακροπρόθεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπάρξει δέσμευση για ταχύτατες μεταρρυθμίσεις (φορολογικό, δημόσια διοίκηση) αλλά και τρόπους στροφής προς την ανάπτυξη.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΣΕΒ για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης, ανέφερε ότι ο ΣΕΒ έχει ήδη παρουσιάσει τη μελέτη της McKinsey.

Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τη μελέτη του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, η οποία καθυστερεί, ενώ οι συνθήκες επιτάσσουν άμεση αντίδραση.

Επισήμανε ότι «δεν περιμένουμε κρατικό ορισμό για την ανάπτυξη, περιμένουμε να δούμε τους άξονες ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε».

Ψηλά στις προτεραιότητες έθεσε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της εκμετάλλευσης κάθε είδους εργαλείου για τη διευκόλυνση της ρευστότητας.

Ανέφερε δε ότι αν και η ευρωπαϊκή ενοποίηση σκοντάφτει, το γεγονός ότι η πίεση των αγορών έχει αρθεί εν μέρει, λόγω της εθνικοποίησης χρέους, ίσως αυτό να δίνει μια ευκαιρία στην ηγεσία της Ε.Ε. να στρέψει τις προσπάθειές της προς την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την πίεση της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο, ανέφερε ότι «η συζήτηση πρέπει να αλλάξει και να πάψει να μας απασχολεί το ύψος των απολύσεων. Το κράτος πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και να είναι αποτελεσματικό. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί».

Επισήμανε, δε, ότι δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι του Δημοσίου, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.


***Ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Δασκαλόπουλου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v