Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση μομφής χωρίς «αντίκρισμα»

Συσπειρώνονται οι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, «όχι» από τα... αποδυτήρια είπε ο Κουβέλης. Η κόντρα για τις εντυπώσεις και ο σχεδιασμός «φθοράς» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ώρα για πολιτικές αντεγκλήσεις, που επιφέρουν αβεβαιότητα, λέει η αγορά.

Πρόταση μομφής χωρίς «αντίκρισμα»
Κίνηση χωρίς άμεσο αντίκρισμα φαίνεται ότι θα αποδειχθεί η πρόταση μομφής, που κατέθεσε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προς το παρόν συσπειρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ δεν έχει και την απαιτούμενη στήριξη από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ότι η πρόταση μομφής δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό τη συγκεκριμένη στιγμή, και με την τρόικα να βρίσκεται στην Αθήνα, έδειξε από την αρχή ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν στηρίζει την πρόταση. Αποφάσισε μάλιστα να ψηφίσει «παρόν» το βράδυ της Κυριακής.

Ετσι, τα... κουκιά βγαίνουν με μεγαλύτερη άνεση και ενισχύεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για πολιτική των άκρων, απέναντι στη νομιμότητα.

Μια πρόγευση της επιχειρηματολογίας έδωσε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας για μομφή ενάντια στη νομιμότητα και στην αντίσταση σε ακρότητες και παρανομίες.

Πολιτικοί κύκλοι σημείωναν σχετικά ότι το timing της πρότασης μομφής, παρά τα περί του αντιθέτως λεγόμενα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (που μίλησε για μαχαιριά), ουσιαστικά διευκολύνει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, επισείοντας τη σκληρή στάση της αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ακόμη ότι στην περίπτωση βουλευτών της πλειοψηφίας που έχουν αντιρρήσεις για επερχόμενα νομοσχέδια (όπως για τον φόρο ακινήτων) δεν θα είναι εύκολο την Κυριακή να προσφέρουν εμπιστοσύνη στη συγκυβέρνηση και μερικές μέρες μετά να καταψηφίσουν νομοσχέδιά της.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του κ. Τσίπρα, πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι επέλεξε τον συμβολισμό της ΕΡΤ για να καταθέσει πρόταση μομφής, παρότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στο προσεχές διάστημα ενδέχεται να προκύψουν πολύ σοβαρότερα θέματα (ακίνητα, πλειστηριασμοί, πιθανώς ζητήματα ασφάλισης και συντάξεων) που θα έχουν και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη.

Κατά την άποψή τους, η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποσκοπεί περισσότερο σε συσπείρωση του δικού του κομματικού χώρου -και σε άσκηση πίεσης έναντι της ΔΗΜΑΡ (που αποχώρησε από την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ), παρά σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Κι όπως τονίζουν με νόημα, εφόσον η κυβέρνηση επιβιώσει από αυτήν την πρόταση μομφής, δημιουργείται ένα περιθώριο 6 μηνών στο οποίο δεν μπορεί να κατατεθεί άλλη, όσα καυτά θέματα κι αν προκύψουν. Διάστημα που πρακτικά φτάνει περίπου έως τις ευρωεκλογές.

Η επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται πάντως ότι «η ΕΡΤ είναι η συμβολική αφορμή για να διατυπωθεί το 'δεν πάει άλλο', που εκφράζει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, σε ύψιστο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η πρόταση μομφής αποτελεί επίσης έμπρακτη καταγγελία της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την τρόικα, προς όφελος των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας, κάτι που, όπως λένε τα στελέχη του κόμματος, θα αναδειχθεί έντονα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Οι ίδιοι δεν αρνούνται ότι η πρόταση δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας. Σημειώνουν όμως με νόημα πως «είναι γεγονός ότι καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν κατέπεσε από πρόταση μομφής, ωστόσο υπήρξαν κυβερνήσεις που έπεσαν λίγο χρόνο μετά».

Το γεγονός ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε λίγο πριν έρθουν στη βουλή καυτά νομοσχέδια μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Δηλαδή, βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχοντας αποδείξει τη νομιμοφροσύνη τους κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης να εναντιωθούν ευκολότερα σε κρίσιμα νομοσχέδια που έπονται. Παράλληλα, σημειώνουν ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. και έως τις ευρωεκλογές που θα έχουν ούτως ή άλλως χροιά ψήφου εμπιστοσύνης δεν υπήρχε άλλος πρόσφορος χρόνος

Από την πλευρά τους γνωστά στελέχη της αγοράς επανέλαβαν χθες τη θέση ότι «δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις, που δημιουργούν αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας». Σημείωσαν, ωστόσο, ότι θεωρούν μάλλον άνευ ουσίας την πρόταση μομφής, εκτιμώντας ότι περισσότερο πιθανό φαίνεται να συσπειρώσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρά να επιφέρει διαρροές.

*Διαβάστε εδώ πώς σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v