Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζει η τρόικα για πλειστηριασμούς-απολύσεις

Μετά το Eurogroup η τελική μάχη για τη συμφωνία. Καθυσυχάζει η κυβέρνηση, αλλά τρέχει να κλείσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. Ευρεία σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου. "Ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα, θέλει δουλειά", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Πιέζει η τρόικα για πλειστηριασμούς-απολύσεις
Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων για τον οποίο έγραφε προ εβδομάδων το Euro2day.gr, αποτελεί πλέον πραγματικότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι δανειστές πιέζουν για μέτρα που αποτελούν 'κόκκινο πανί' για την κυβέρνηση, όπως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις, με αποτέλεσμα η επιστροφή τους στην Αθήνα να μεταφερθεί για μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε σήμερα σχετικά ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, «οι συζητήσεις συνεχίζονται γύρω από ένα σύνολο πολιτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Σημειώνεται πρόοδος, αλλά μένουν ανοικτά μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω δουλειά. Στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας. Τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogoup της 9ης Δεκεμβρίου».

Ετσι, το ορόσημο που είχε βάλει η ελληνική πλευρά για συμφωνία στην επερχόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών, και το οποίο εξ' αρχής φάνηκε ότι δεν είχε μεγάλα περιθώρια να εκπληρωθεί, χάθηκε. Νέος στόχος να βρεθεί λύση ως τα τέλη της χρονιάς, προκειμένου να ξεκινήσει χωρίς «αγκάθια» η ελληνική προεδρία.

Οι εξελίξεις θορύβησαν την κυβέρνηση, αλλά δια του υπουργού Οικονομικών επιχειρήθηκε να κατέβουν οι τόνοι. «Οχι, δεν με προβληματίζει το ότι δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος το βράδυ της Παρασκευής από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών για τα προαπαιτούμενα θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν μέχρι το Eurogroup. «Πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια». Να σημειωθεί ότι συμφωνία σε αυτό το μέτωπο συνεπάγεται την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε το ενδεχόμενο η δόση του Δεκεμβρίου (άνω των 4 δισ. ευρώ) να δοθεί τμηματικά, παρότι αυτός ήταν ο κανόνας στις δυο τελευταίες εκταμιεύσεις των δανειστών προς την Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν αλλά το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικό αναφορικά με τις ταμειακές ανάγκες της χώρας. Οι εκδόσεις εντόκων γραμματείων (οι οποίες βέβαια στερούν ρευστότητα από την αγορά) και οι εισπράξεις φόρων εξασφαλίζουν την πληρωμή ενός ομολόγου που λήγει στις 11 Ιανουαρίου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οπότε το «σημείο μηδέν» μεταφέρεται για το Φεβρουάριο.

Ωστόσο και από την πλευρά των δανειστών φαίνεται πως υιοθετείται η σκληρή γραμμή. Την είδηση ότι οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ δεν θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα αποκάλυψε το Reuters. «Η τρόικα ανέβαλε την προγραμματισμένη επιστροφή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις.

To παζάρι και οι συσκέψεις στο Μαξίμου

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι κ. Γ.Στουρνάρας και Κ.Χατζηδάκης, Ν. Μηταράκης και Θ.Σκορδάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και πλέον στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει η συμφωνία πριν το τέλος του έτους, με δεδομένη την αναβολή της επίσκεψης της τρόικας.

Σε τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών, η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, προτάσεις και δεδομένα για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις, για τους φόρους υπέρ τρίτων, για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, για τα ΕΑΣ, αλλά και για τη διαθεσιμότητα.

Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προτείνει την μερική απελευθέρωση με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε χαρακτηριστικά, πως για να μην έχει υπάρξει κατάληξη μέχρι τώρα, υπάρχουν διαφορές.

"Πιέζουμε να υπάρξει κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερη, χωρίς αυτή η κάλυψη να αφορά μπαταχτσήδες και ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν", τόνισε. 

Παράλληλα, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, στην τρόικα έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας να μην πληρώνονται το 75% των αποδοχών τους όπως ορίζει ο νόμος, αλλά το 100%. Έτσι, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία και για τις αμοιβές αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v