Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση και ο... εφιάλτης των Χριστουγέννων

Η αυξημένη πίεση από την τρόικα και η προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα. Ο πολιτικός κίνδυνος ενός ελέγχου «διαρκείας» και μετάθεσης των αποφάσεων για τα «κενά» και το χρέος. Αλλαγές και στο φόρο ακινήτων μετά τις αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση και ο... εφιάλτης των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα με την τρόικα δεν αποκλείεται να κάνει η κυβέρνηση, σενάριο που απεύχεται το οικονομικό επιτελείο, αλλά ως φαίνεται δεν μπορεί να ξορκίσει.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που ενδέχεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα -ακόμα δεν θεωρείται βέβαιο 100% ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα πιάσουν δουλειά στις 4 Νοεμβρίου- θα ασχοληθεί μόνο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Για τα καυτά θέματα του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού η τρόικα θα καταπιαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα με νέα αποστολή εντός του Δεκεμβρίου για το δημοσιονομικό κενό και... βλέπουμε για το χρηματοδοτικό.

Πίεση για την εύρεση λύσης για το χρηματοδοτικό κενό, υπό την έννοια της λήξης ομολόγων, δεν υπάρχει το προσεχές τρίμηνο, ενώ η «προαπαιτούμενη» επίλυση του δημοσιονομικού κενού έως την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014 στα τέλη Νοεμβρίου θα μπορούσε να διευθετηθεί ενδεχομένως με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Το σενάριο των καθυστερήσεων, όμως, εγκυμονεί αρκετούς πολιτικούς κινδύνους. Όσο περισσότερο σέρνεται η μετρολογία τόσο η κυβέρνηση θα χάνει πόντους, πολλαπλασιάζοντας τις εντυπώσεις και τις επιπτώσεις, ιδίως αν εξαναγκαστεί στο τέλος να λάβει αποφάσεις για σκληρά μέτρα.

Αν το σενάριο της διαπραγμάτευσης σε αρκετές δόσεις επιβεβαιωθεί, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η τρόικα να μας... καθίσει στο σβέρκο μέχρι να κλείσουν και τα μέτρα, η κυβέρνηση και οι πιστωτές θα βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα διαρκείας, όπου η μία πλευρά θα πιέζει για μέτρα όσο το δυνατόν κάτω από το 1 δισ. ευρώ (500-800 εκατ. δημοσιονομικό κενό αποδέχεται μετά βίας το οικονομικό επιτελείο) και η άλλη θα προσπαθεί να βάλει τον πήχη όσο το δυνατόν πιο κοντά ή και πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Τις πιέσεις για λήψη «σοβαρών» μέτρων υπέστη εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group ο επικεφαλής του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου, ενώ το μεγαλύτερο αγκάθι για τα προαπαιτούμενα φαίνεται να είναι η εταιρεία ΕΑΣ. Η τρόικα δεν μπορεί να χωνέψει, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ανοιχτή μια επιχείρηση με ζημίες 80 εκατ. ευρώ και έσοδα 20 εκατ., όπως αναφέρεται σχηματικά.

Μπαράζ συσκέψεων

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου τα οποία έχουν ως στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα. Σε αυτά έχει προστεθεί για τα καλά και ο φόρος ακινήτων, για τον οποίο οι δύο αρχηγοί έκλεισαν το μάτι για βελτιώσεις μετά την κατακραυγή, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η κυβέρνηση δηλώνει πίστη στη γραμμή «όχι νέα μέτρα», ενώ παράλληλα θέλει να αποφύγει τελικά, εκτός από το λουκέτο στην ΕΑΣ, και τον ξαφνικό θάνατο της ΕΛΒΟ, για την οποία η τρόικα επίσης πιέζει για κλείσιμο.

Στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα (κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα, χρέη ΕΥΔΑΠ), η πρόοδος που έχει συντελεστεί από την ελληνική πλευρά -ασχέτως αν θα έπρεπε να έχουν κλείσει ήδη από τον Σεπτέμβριο- δημιουργεί περιθώρια συμφωνίας σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, αν και το χέρι του στο ευαγγέλιο δεν βάζει κανείς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v