Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Kόντρα» με Eurostat για το πλεόνασμα

Την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος «έκπληξη» προβάλει η κυβέρνηση. «Κόντρα» με Eurostat για τα μεγέθη. Σκληρή κριτική από Στουρνάρα σε τρόικα για αστοχίες και λάθη στις προβλέψεις. Οι "πονοκέφαλοι" του Μαξίμου και τα ανοικτά μέτωπα.

«Kόντρα» με Eurostat για το πλεόνασμα

Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που αναμένεται να είναι "μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη", όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Ωστόσο το θέμα προκάλεσε εντάσεις καθώς ο επικεφαλής της Eurostat έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τα στοιχεία που να συνηγορούν στην ύπαρξή του, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί αυστηρά κριτήρια και τα στοιχεία θα επιβεβαιωθούν.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται εν αναμονή της άφιξής τους, η κυβέρνηση προβάλλει τα «επιτεύγματα» που πέτυχε στην οικονομία και συγκεκριμένα την εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και -κυρίως- το πρωτογενές πλεόνασμα "'έκπληξη".

Σε μια προσπάθεια να αποκρουστούν πιέσεις για μέτρα οι τόνοι ανέβηκαν με Γ. Στουρνάρα να ασκήσει σκληρή κριτική για το θέμα των προβλέψεων που έκαναν οι δανειστές σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει το Σεπτέμβριο και αν η κυβέρνηση τις είχε αποδεχτεί "θα ήταν καταστροφή".

Σύμφωνα με τον υπουργό, η τρόικα το Σεπτέμβριο είχε αφήσει χαρτί στο υπουργείο οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις και ζητούσε μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014, κάτι που δεν δέχτηκε η κυβέρνηση. «Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω ότι τώρα με τα νέα στοιχεία, το μυαλό τους θα έχει προσαρμοστεί κάπως στην πραγματικότητα» υπογράμμισε.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει ότι οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, να δώσουν ένα μήνυμα, το οποίο θα χαλάρωνε την κατάσταση πριν από τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο. Διαφορετικά, προειδοποιεί, θα μπορούσαν ακραίες δυνάμεις να πάρουν στην Ελλάδα το «πάνω χέρι».

«Για μας είναι ουσιώδες να μην περιμένουμε άλλο για την απόφαση για την διάρκεια της πίστωσης του δανείου», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και επαναλαμβάνει: «Έχουμε πίσω μας το 85% της διαδρομής. Θα ήταν δυσάρεστο, εάν θα χάναμε στο τελευταίο 15% του δρόμου την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Το Μαξίμου θα ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου όμως τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και πλέον ορόσημο θα πρέπει να θεωρείται το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.

Σημείο τριβής με την τρόικα παραμένουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν έχουν υλοποιηθεί. Η πίεση είναι ασφυκτική για τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο το πακέτο του ΟΟΣΑ για το οποίο υπάρχουν ενδοκυβερνητικές κόντρες.

Παράλληλα νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και επιβαρυντικές συνέπειες στον προϋπολογισμό προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις για το μισθολόγιο των ενστόλων.

Πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί και το μέτωπο των αγροτών οι οποίοι δεν φαίνεται να πείθονται από το γενναιόδωρο πακέτο που τους προσέφερε ήδη η κυβέρνηση. 

Eurostat: Εικασίες τα περί πλεονάσματος

«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί (ενν.αξιόπιστοι) αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Αναφέρει μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες», η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος θεωρεί τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013 ως υποθετικές.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», δηλώνει ο κ. Ραντερμάχερ, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου. «Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», τονίζει.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην Eurostat

Σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.

"Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες ", ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως " υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ".

Επ'αυτου πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v