Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφασίζουν οι αγρότες

Να βάλει τέλος στα μπλόκα επιδιώκει η κυβέρνηση, μετά τις αλλαγές που εξήγγειλε στη φορολόγηση των αγροτών.

  • Real.gr
Αποφασίζουν οι αγρότες
Να βάλει τέλος στα μπλόκα, τα οποία μέρα με τη μέρα αυξάνονται - επιδιώκει η κυβέρνηση με τις αλλαγές που ανακοίνωσε στη φορολόγηση των αγροτών.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες δεν δείχνουν διατεθειμένοι προς το παρόν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και επιμένουν ότι επιθυμούν να συναντηθούν με κυβερνητικά στελέχη.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Στη κυβερνητική σύσκεψη, μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν τα εξής:

- Κανείς δεν υποχρεούται στην τήρηση βιβλίων. Παρά μόνο τήρηση παραστατικών (τιμολόγια) για εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ.

- Όσον αφορά στο ΦΠΑ, όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο των 15.000, θα δέχονται μόνο τιμολόγια αγοράς και η επιστροφή θα υπολογίζεται στο 6% επί των πωλήσεων.

- Όσοι βρίσκονται πάνω από το όριο, θα εκδίδουν και τιμολόγια πώλησης, ενώ η επιστροφή ΦΠΑ θα υπολογίζεται επί της διαφοράς αγορών - πωλήσεων.

- Επιπλέον, προβλέπεται απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος για την πρώτη πενταετία και την τελευταία τριετία πριν από τη σύνταξη.

- Μείωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου.

- Θα υποβάλλεται μόνο μια ετήσια δήλωση ΦΠΑ και μόνο μια ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση.

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες

Σύγχυση για τις εξαγγελίες του Μαξίμου

Κι ενώ αρχικά οι αγρότες ένιωσαν ικανοποίηση για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στη συνέχεια στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα επικράτησε σύγχυση.

Εκπρόσωποί τους ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε μεν κάποια αιτήματά τους, ωστόσο οι νέες προτάσεις απέχουν πολύ από αυτό που οι ίδιοι ζητούν. Μάλιστα, το Σάββατο αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη όλων των μπλόκων που έχουν στηθεί.

Σήμερα αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες στα μπλόκα των Σερρών, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Να σημειωθεί ότι στις Σέρρες υπάρχουν συνολικά οκτώ μπλόκα και η απόφαση που θα λάβουν οι αγρότες εκεί θεωρείται σημαντική για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ημαθία και την Πέλλα, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε συμβολικές καταλήψεις των εφοριών των δύο νομών.

Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης στο Κιλκίς, τη Δράμα, τον Έβρο, την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη. Αύριο αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλία ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Χθες, οι αγρότες από την Κουλούρα Ημαθίας έκλεισαν χωρίς τρακτέρ το ένα ρεύμα της Εγνατίας, προς τη Βέροια. Η συμβολική αυτή κίνηση των αγροτών διήρκησε μισή ώρα.


Στους κόμβους οι αγρότες




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v