Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: «Η τρόικα να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα»

Η τρόικα είχε... κολλήσει, ελπίζω με τα νέα στοιχεία να αλλάξει αυτό, σημείωσε ο Στουρνάρας. Αποκάλυψε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν πέσει... "τραγικά έξω" σε προβλέψεις τους το Σεπτέμβριο, και ζητούσαν μέτρα 3 δισ. για το 2014. Πολύ πάνω του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στουρνάρας: «Η τρόικα να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα»

Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει το Σεπτέμβριο, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση τις είχε αποδεχτεί "θα ήταν καταστροφή". 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η τρόικα το Σεπτέμβριο είχε αφήσει χαρτί στο υπουργείο οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις και ζητούσε μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014, κάτι που δεν δέχτηκε η κυβέρνηση. «Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω ότι τώρα με τα νέα στοιχεία, το μυαλό τους θα έχει προσαρμοστεί κάπως στην πραγματικότητα» υπογράμμισε. 

Τα τελευταίο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου», υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί μείωση 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Τα νούμερα πλέον δείχνουν σημαντική βελτίωση, ίσως καλύτερη από αυτή που περίμενα και εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα όμως μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα. Αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες μέρες θα πού πάνω από το στόχο. Θα είναι "μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη", δήλωσε.  

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μ. Μόντι, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ. Ο ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε "κλειδί" την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v