Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Απομείωση δανείων ζητά η τρόικα!

Να σχηματιστούν προβλέψεις, εδώ και τώρα, για μελλοντικές επισφάλειες θέλει η τρόικα. Πώς σχετίζεται η απαίτησή της με τους ελέγχους από ΕΚΤ και EBA. Γιατί αυξάνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Προθεσμία ως και το 2016 ζητούν οι τράπεζες.

Τράπεζες: Απομείωση δανείων ζητά η τρόικα!

Σε τρίγωνο των Βερμούδων τείνει να εξελιχθεί για τις ελληνικές τράπεζες ο συνδυασμός της άσκησης προσομοίωσης που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος με τον επικείμενο έλεγχο της ΕΚΤ και το stress test που θα διενεργήσει η EBA.

Παρότι η ΤτΕ και η τρόικα έχουν συμφωνήσει στην υιοθέτηση του βασικού σεναρίου για την πορεία της οικονομίας, όσον αφορά τον υπολογισμό των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (BlackRock), η τριμερής ζητά, με βάση πηγές, οι τράπεζες να σχηματίσουν εδώ και τώρα προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες.

Στόχος της τρόικας είναι αφενός να σχηματισθούν περισσότερες προβλέψεις ώστε να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση δανείων, αφετέρου να προχωρήσουν οι τράπεζες σε ελέγχους απομείωσης και να εγγράψουν προβλέψεις για δάνεια, που τυπικά σήμερα παραμένουν ενήμερα, έχουν, όμως, στην πλειονότητά τους ήδη ρυθμισθεί μια φορά και αξιολογούνται ως επισφαλή σε σχέση με την εξόφλησή τους. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει το ελληνικό stress test να αποτελέσει πρόκριμα για τον έλεγχο που θα διενεργήσει η ίδια στην ποιότητα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς και το επικείμενο stress test της ΕΒΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η μεθοδολογία που θα υιοθετηθεί τελικώς θα πρέπει να είναι αντίστοιχη των επικείμενων ελέγχων ή να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα ώστε τα ευρήματα να είναι αντίστοιχα και οι εγχώριες τράπεζες να είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά μήνες πριν βγουν τα αποτελέσματα του ελέγχου από την ΕΚΤ και την EBA.

Στην πράξη όμως η απαίτηση ελέγχου απομείωσης δανείων, ώστε να εγγραφούν εδώ και τώρα προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες, εκτιμάται ότι ίσως αυξήσει τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 5,5 - 6 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει η ΤτΕ.

Η προεργασία για τον έλεγχο της ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται ως τις 4 Μαρτίου να στείλουν το πρώτο πακέτο στοιχείων. Πρόκειται για έλεγχο ποιότητας των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων χορηγήσεων και κλειδί για τα ευρήματά του θα είναι ο τρόπος αξιολόγησης δανείων που έχουν ήδη ρυθμισθεί τουλάχιστον μία φορά και παραμένουν τυπικά ενήμερα.

Είναι ένα θέμα που καίει τις ελληνικές τράπεζες καθώς στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το ρυθμό ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες ρυθμίσεις, που στην περίπτωση των εταιρικών χορηγήσεων αφορούν και σημαντικά ποσά.

Οι αναδιαρθρώσεις δε επιχειρήσεων μόλις ξεκινούν με αφετηρία τους κλάδους της Ακτοπλοίας και των Ιχθυοκαλλιεργειών όπως έχει ήδη καταγράψει το Euro2day.gr. Στις ιχθυοκαλλιέργειες μάλιστα οι τράπεζες για πρώτη φορά δρομολόγησαν έλεγχο αποθεμάτων.  

Πώς αυξάνεται ο λογαριασμός στα 8 δισ.

Αν οι απαιτήσεις της τρόικας γίνουν δεκτές, τότε οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες τώρα, ώστε να είναι και θωρακισμένες έναντι του ελέγχου της ΕΚΤ. Από την άλλη, όμως, θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους και αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της επικείμενης άσκησης προσομοίωσης που θα διενεργήσει η EBA.

Ως εκ τούτου η απαίτηση της τρόικας ενδέχεται να ανεβάσει τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών σε περίπου 8 δισ. ευρώ, επίπεδα αντίστοιχα με το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Eurobank προχώρησε ήδη όπως αποκαλύπτει η στήλη Χαμαιλέων σε έλεγχο απομείωσης δανείων σχηματίζοντας στο δ' τρίμηνο του 2013 πρόσθετες προβλέψεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, είναι ισχυρά καθώς η ΤτΕ έχει ήδη «στρεσάρει» τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας που περιλαμβάνουν τα business plans των τραπεζών, και επομένως τα προ προβλέψεων κέρδη της περιόδου 2014-16 σταθμίζονται με πολύ υψηλό discount.

Το μήνυμα που περνάει η ελληνική πλευρά είναι ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε κεφαλαιακές ανάγκες που δεν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία. Με βάση την μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει η ΤτΕ και το βασικό σενάριο της BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ. 

Περισσότερο χρόνο για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών ζητούν οι τράπεζες

Ως και την Καθαρά Δευτέρα οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΤτΕ θα ενημερώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των επικεφαλής των δανειστών δίνοντας στοιχεία ανά τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση πιστεύεται πως θα κλείσει έως την επόμενη Πέμπτη κι οι ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πιθανότατα θα γίνουν από την ΤτΕ είτε την ίδια μέρα, είτε την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Ιδιαίτερο κρίσιμο για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η προθεσμία που θα δοθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Όπως έχει γράψει το Euro2day, ορόσημο είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της ΕΚΤ, στις 30 Νοεμβρίου. Η τρόικα επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες κεφαλαιακής θωράκισης ως τότε.

Από την πλευρά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποβάλει αίτημα να μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες ως και το τέλος του 2016, όταν δηλαδή λήγουν τα business plans. Το πρόβλημα αφορά περισσότερο την Εθνική η οποία καλείται μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες να βρει μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων 2,3 δισ, ευρώ προκειμένου να αποφύγει νέα αύξηση κεφαλαίου ή προσφυγή στο ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v