Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Εως 50% το discount στο KKR για τα δάνεια της Famar

Στις 15 Νοεμβρίου θα δούμε αν τελικώς η διαπραγμάτευση τραπεζών, KKR και υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών (Delpharm και Elements Capital Partners με την York Capital) καταλήξει και μεταβιβασθούν οι «δύο» Famar.

Ως γνωστόν οι διαγωνισμοί τρέχουν παράλληλα -από τη Lazard για το «γαλλικό πακέτο» (τα τοπικά εργοστάσια, μαζί με εκείνα σε Ολλανδία και Καναδά) και από την EY για το τμήμα της φαρμακοβιομηχανίας που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία -και η ολοκλήρωσή τους δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα.

Σφηνάκια για Νάκα, Inform Λύκος και το πιθανό ντιλ XAK με ΧΑ

ΧΑ-ΧΑΚ. Όσοι μιλούν για σενάρια διεκδίκησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από την ΕΧΑΕ, ενδεχομένως θα χρειαστεί να κρατήσουν μικρό καλάθι.

Βέβαια, αρχικό ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς φαίνεται να υπάρχει. Επίσης -θεωρητικά τουλάχιστον- το ΧΑΚ ετοιμάζεται να βγει (για μια ακόμη φορά) προς πώληση (ιδιωτικοποίηση) μέσα στο 2020.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς το μεγάλο ζητούμενο είναι το ύψος του τιμήματος. Ο φόβος λοιπόν είναι -σύμφωνα με κυπριακούς κύκλους- ότι προκειμένου η ιδιωτικοποίηση να μη θεωρηθεί «ξεπούλημα», θα ασκηθούν πολιτικές πιέσεις και τελικά θα διαμορφωθεί ένα τίμημα το οποίο θα αποτρέψει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε αγοραστή

H MLS, η βουτιά και η αδυναμία εύρεσης πειστικού business plan

Ας ξεκινήσουμε από τα γεγονότα. Την Παρασκευή 8/11/2019 ανακοινώθηκε επισήμως η παραίτηση του γενικού διευθυντή της MLS Ιωάννη Ζάννα και χθες (κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση που ακολούθησε), η μετοχή υποχώρησε κατά 30% στο ταμπλό του ΧΑ, πέφτοντας χαμηλότερα από το ένα ευρώ, όταν προ εξαμήνου διαπραγματευόταν προς 5,1 ευρώ!

Ανάλογα πτωτικά κινήθηκαν και τα ομόλογα που έχει εκδώσει η εισηγμένη και όπως ήταν φυσικό, οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν ένα νέο κλίμα ανησυχίας γύρω από το μέλλον της εταιρείας.

Οι κερδισμένοι του νέου φορολογικού και το καμπανάκι στις ασφαλιστικές

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Alpha Trust Ανδρομέδα και οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ (Prodea, Trastοr, Intercontinental και BriQ Properties) συγκαταλέγονται στις κυρίως ωφελημένες από το προς ψήφιση νέο φορολογικό πλαίσιο.

Κάποιες εξ αυτών -πιθανόν λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας των τίτλων τους- δεν το πολυκατάλαβαν στο ταμπλό του ΧΑ. Πάντως, ενισχύθηκαν Prodea που έχει μπροστά της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και Intercontinental-International.

ΥΓ: Αν δεν άλλαζε το πλαίσιο για τη φορολόγηση των αμοιβαίων κεφαλαίων, πολλοί θα επέλεγαν να… μετακομίσουν προς Λουξεμβούργο μεριά.

Το κρίσιμο πείραμα της ΔΕΗ για τα εργασιακά στις ΔΕΚΟ

Με κάθε σαφήνεια και λεπτομέρεια περιγράφεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο εργασιακό καθεστώς για όσους προσληφθούν στη ΔΕΗ, χωρίς να απολαμβάνουν τη μονιμότητα των υφιστάμενων εργαζομένων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα υπογράφουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕH ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων».

v