Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οταν η επιμονή... ανταμείβεται

Σκληρό αγώνα έδωσε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Σπηλιόπουλος, προκειμένου να τοποθετηθεί στην ΕΡΓΟΣΕ, στο τιμόνι της οποίας είχε βρεθεί και κατά το παρελθόν. Τελικά, την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τοποθέτηση του κ. Σπηλιόπουλου στον ΟΣΕ.

Στην οδό Καρόλου κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες στο επιτελείο του νέου αφεντικού του ΟΣΕ θα βρίσκονται πρόσωπα που θα μετακομίσουν από το κοντινό κτίριο της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο πρώην υπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί πολλά ανοικτά μέτωπα στον ΟΣΕ, όπως η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, που στην πλειοψηφία του βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αλλά και η σύνδεση του σιδηροδρόμου με το λιμάνι της Πάτρας.

Σφηνάκια για Aναπτυξιακό, ΟΠΑΠ και το «πακέτο» δανείων της PQH

ΟΠΑΠ: Το κόστος παρόχων πληροφορικής, μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Intralot και την αντικατάστασή της με νέα, προσγειώθηκε στα 14,8 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο από 25,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό.

Ο ορισμός της απαλλαγής… 

 

PQH-AEOLUS: Τουλάχιστον πέντε επενδυτές εντόπισε η στήλη να έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH, που ασκεί τη διαχείριση των υπό εκκαθάριση τραπεζών.

Intrum, CarVal, B2Kapital, APS και Fortress, μεταξύ των διεκδικητών.

Η μεγάλη επένδυση με το κτίριο... δώρο!

Πολύ μεγάλος θόρυβος έγινε με την επένδυση, «ύψους 10 - 12 εκατ. ευρώ» που υποσχέθηκαν στελέχη της αμερικανικής Cisco, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το περίεργο της υπόθεσης, όμως, είναι πως ο διεθνής κολοσσός για να επενδύσει ένα ελάχιστο ποσό, σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που επενδύει ετησίως, θέλει να του παραχωρήσει δωρεάν το δημόσιο ένα κτίριο 1.000 τετραγωνικών μέτρων!

Γι' αυτό αρκετοί επιχειρηματίας θυμήθηκαν ορισμένα «sucess stories» που είχαν αναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες την περίοδο 2013-2014, χωρίς να προχωρήσουν ποτέ. Οπως λένε, «αν θέλεις να επενδύσεις 10 - 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή να τοποθετηθείς στην Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βάση, τότε δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση να σου χαρίσουν κτίριο».

Η αναδιάρθρωση της Αλουμύλ και οι κινήσεις των τραπεζών στη Unisoft

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-UNISOFT: Πριν πωλήσουν τη Unisoft στη SoftOne, οι τράπεζες μέτοχοι και πιστωτές της εταιρείας κεφαλαιοποίησαν δανειακές υποχρεώσεις της, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω κεφαλαιοποίηση έφερε αλλαγές στη μετοχική σύνθεση. Για παράδειγμα, η Eurobank κεφαλαιοποίησε τις περισσότερες απαιτήσεις και η συμμετοχή της στη Unisoft αυξήθηκε από 18,02% σε 29,06%. Η Πειραιώς κεφαλαιοποίησε απαίτηση 1 εκατ. ευρώ και είδε το ποσοστό της να ανέρχεται στο 26,73% από 23%.

Στις 18 Απριλίου, οι τράπεζες αφού ολοκλήρωσαν «κουρέματα» και κεφαλαιοποιήσεις απαιτήσεων, πούλησαν στη SoftOne τη Unisoft. Για το 26,73% η Πειραιώς εισέπραξε 700 χιλ. ευρώ, ενώ η Eurobank πούλησε το 29,06%, έναντι τιμήματος 0,8 εκατ. ευρώ.

Γιατί η ΕΤΕ καθυστερεί δόση 10 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ

Την 1η Αυγούστου η Εθνική, με βάση το νόμο Πετρόπουλου για τη μεταφορά ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ και τη συνακόλουθη εφαρμοστική απόφαση, έπρεπε να καταβάλει στο ταμείο την πρώτη από τις πέντε δόσεις 10 εκατ. ευρώ, για τα αναδρομικά του 2018 των συνταξιούχων.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η τράπεζα δεν κατέβαλε τη δόση. Δεν το έπραξε, κατά τις ίδιες πηγές, για να μην αναγνωρίσει έμπρακτα, με την καταβολή, ότι θεωρεί το ΛΕΠΕΤΕ πρόγραμμα καθορισμένων παροχών.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η τράπεζα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να γνωμοδοτήσει ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου. Και το βασικό της επιχείρημα έγκειται στο ότι ο ΛΕΠΕΤΕ λειτουργούσε ως πρόγραμμα καθορισμένων εισφορών. Επομένως η διάταξη Πετρόπουλου, με την οποία υποχρεώνεται να αναλάβει πρόσθετες δαπάνες για τους συνταξιούχους ΛΕΠΕΤΕ, αντίκειται σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.

v