Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
FF Group: Το… κουβάρι της σχέσης με Dufry και η ΚΑΕ

Οι συνεχείς αναστολές στην έναρξη ισχύος της απόφασης για οριστική παύση πώλησης αφορολόγητων ειδών από τα καταστήματα της ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς (σ.σ. με χώρες εκτός ΕΕ) αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, τον λόγο για τον οποίο μέρος των μετοχών Dufry, τις οποίες κατέχει η Folli Follie, παραμένει δεσμευμένο.

Όπως αποκάλυψε η στήλη, όταν τον Δεκέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΚΑΕ από την Dufry, το τίμημα της συμφωνίας είχε την εξής αίρεση: να αποτιμηθεί η επίπτωση από την παύση της πώλησης αφορολόγητων ειδών και να προσαρμοσθεί το τίμημα.

Το «Ελληνικό Σήμα» εναντίον του… τενεκέ!

Άλλες επτά επιχειρήσεις, έλαβαν πρόσφατα, σε ειδική εκδήλωση στη ΔΕΘ, το «Ελληνικό Σήμα» για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό τους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πλέον έχουν το δικαίωμα να απεικονίζουν στα προϊόντα τους το ειδικό σήμα, το οποίο πιστοποιεί ότι το ελαιόλαδο παράγεται στη χώρα μας από ελληνικές ελιές και συσκευάζεται στην Ελλάδα κ.ο.κ.

Τι να το κάνεις όμως το «Ελληνικό Σήμα» στο ελαιόλαδο, όταν είναι γνωστό ότι όχι μόνο είμαστε αυτάρκεις αλλά και μεγάλοι εξαγωγείς, αφού κατέχουμε την τρίτη θέση παγκοσμίως ως παραγωγοί ελαιολάδου;

Μνηστήρας για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» ο Κοπελούζος;

Επειδή φαίνεται πως ολοκληρώνεται το σίριαλ με την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», πλησιάζει η έναρξη της δεύτερης φάσης, με την πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που κατέχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Χθες, στο περιθώριο της τελετής για την έναρξη των εργασιών επέκτασης του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, μάθαμε πως για το 30% θα υπάρχει τουλάχιστον ένας ενδιαφερόμενος. Ποιος; Μα ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος ελέγχει ήδη το 5% του ΔΑΑ.

Το ταμείο των Μινωικών και η... εναλλαγή θεσμικών στη Flexopack

ΜΙΝΩΙΚEΣ: Πριν από λίγα μόλις χρόνια, άπειρες ήταν οι συζητήσεις για το πώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα πολύ μεγάλα τους τραπεζικά ανοίγματα.

Από τότε, η κατάσταση στον κλάδο έχει ως ένα βαθμό βελτιωθεί, ωστόσο το να υπάρχει η εταιρεία που έχει θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα του συνολικού της τραπεζικού δανεισμού) αποτελεί αναμφίβολα θετική έκπληξη.

Οι Μινωικές Γραμμές λοιπόν έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο με θετικό καθαρό ταμείο 31,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,85 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το πρώτο μισό κάθε χρονιάς δεν συνοδεύεται από θετική εποχικότητα.

Η Μυτιληναίος και τα 110 εκατ. ευρώ των μετόχων

Μία από τις ελάχιστες εγχώριες εισηγμένες εταιρείες που χρησιμοποιεί σύγχρονες χρηματοοικονομικές μεθόδους για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αλλά και των αποδόσεών της είναι η Μυτιληναίος. Αξιοποιεί τη μέθοδο της προστιθέμενης οικονομικής αξίας (Economic Added Value - EVA), η οποία μετρά με χρηματικές μονάδες πόσο μεταβλήθηκε η περιουσία των μετόχων σε κάθε χρήση.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει το πλεονέκτημα ότι εντοπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά αποκλίσεις από τους στόχους, βοηθώντας στη λήψη των αντίστοιχων διορθωτικών μέτρων.