Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Το waiver στα ελληνικά ομόλογα και οι κινήσεις για κρατική εγγύηση δανείων

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται ακόμη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την παροχή κρατικών εγγυήσεων επί χορηγήσεων κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία.

Η πρώτη -τηλεφωνική- συζήτηση επί του σχεδίου, μεταξύ υπουργείου και τραπεζών, διενεργήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, και διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω τεχνικής προεργασίας.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ-WAIVER. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως γνωστόν, συμπεριέλαβε, κατ’ εξαίρεση, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν αισθητά οι αποδόσεις τους.

Ο κορωνοϊός αλλάζει τα δεδομένα στο ντιλ Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς

Αναδιαπραγμάτευση των όρων της κατ’ αρχήν συμφωνίας για την αγορά του Πόρτο Καρράς έχει ζητήσει, όπως πληροφορείται ο Χαμαιλεών, από την Τεχνική Ολυμπιακή η πλευρά Ιβάν Σαββίδη (Belterra Investment).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αγοραστής ζητά μείωση τιμήματος ή/και των όρων καταβολής του, λόγω των ισχυρών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό.

Μένει να φανεί αν η πλευρά της Τεχνικής Ολυμπιακής θα αποδεχθεί το αίτημα ή διακοπεί η περίοδος αποκλειστικών συζητήσεων.

 

Χρυσή λίρα: Σε νέα... εξωφρενικά επίπεδα το spread αγοράς/πώλησης

Χωρίς σταματημό το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης Χρυσών Λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος και όλα δείχνουν ότι το spread θα συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Σε μια περίοδο που μεγάλοι οίκοι όπως η Goldman Sachs στην τελευταία έκθεσή της εισηγούνται την επένδυση σε χρυσό, η επιλογή της αγοράς λίρας καθίσταται απαγορευτική, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Πρόσφατα το Euro2day.gr επεσήμανε την αύξηση του spread πάνω από τα 100 ευρώ.

Στο «Ζενίθ» η ονομασία, στο «ναδίρ» οι επιδόσεις

Την περιέργεια ή ακόμη και τον γέλωτα προκάλεσε στη χρηματιστηριακή αγορά η κίνηση της Diversa (ή Ζενίθ Συμμετοχών όπως μετονομάστηκε) να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 10,56 εκατ. ευρώ και μάλιστα με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία να ζητάει 10,56 εκατ. σε ένα τέτοιο χρηματιστηριακό κλίμα, όπου ακόμη και blue chips καταποντίζονται στο ταμπλό του ΧΑ;

Πώς ελπίζει η διοίκησή της ότι θα καταφέρει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, όσα δεν κατάφερε εδώ και 1,5 χρόνο, σε μια περίοδο όπου «έβρεχε χρήμα» στο ελληνικό χρηματιστήριο; Και αυτό γιατί η Diversa είχε ψηφίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τόσο τον Δεκέμβριο του 2018 όσο και τον Ιούνιο του 2019. Εκτός και αν περιμένει τον... από μηχανής επενδυτή.

Η διπλή επικράτηση της Ακτωρ και οι χειρισμοί της Motor Oil για Optima

ΑΚΤΩΡ: Σε δύο διαγωνισμούς της ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική μειοδότησε την Παρασκευή η ΑΚΤΩΡ, λίγο πριν αρχίσουν τα παρατράγουδα και στα δημόσια έργα λόγω κορωνοϊού.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος.

Στον πρώτο διαγωνισμό, η ΑΚΤΩΡ μειοδότησε με έκπτωση 52% και στον δεύτερο, με 55,51%.

Τα έργα αποτελούν τμήμα του μεγάλου πακέτου των 650 εκατ. ευρώ για τους βιολογικούς καθαρισμούς της Ανατολικής Αττικής, η απουσία των οποίων κοστίζει στην Ελλάδα εξαμηνιαία πρόστιμα στην Ε.Ε.

v