Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
ΧΑ: Η απλή εξήγηση για τη βουτιά των τραπεζών–Lamda: To κουβάρι των θυγατρικών-Οι εφοριακοί... εξοπλίζονται

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Η σημαντική υποχώρηση των εγχώριων τραπεζικών τίτλων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, προκάλεσε σειρά ακραίων και ανυπόστατων σεναρίων. Η εξήγηση, όμως, είναι μάλλον απλή.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτέλεσαν το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα της φετινής χρονιάς. Μετά από δεκαετία πίεσης στην κερδοφορία τους, το 2022 υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να ενισχύσουν σημαντικά την κερδοφορία τους. Η διεθνής στροφή σε μετοχές αξίας ήδη από το β' εξάμηνο του 2021, επίσης, τις ευνοούσε.

Όλα τα παραπάνω ίσχυαν στο ακέραιο και για τις εγχώριες τράπεζες, που είχαν το πρόσθετο πλεονέκτημα των φθηνότερων –συγκριτικά με το μέσο ευρωπαϊκό όρο – αποτιμήσεων.

Φυσικό αέριο: Τελικά έγινε του… Πούτιν-Tips από το call της Elvalhalcor-E-shoping αλά Ιαπωνία!

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Στην τελική ευθεία φαίνεται πως οδεύει το σήριαλ για την πολυπόθητη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αφού, όπως πληροφορείται η στήλη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ο οποίος έχει πάρει επ’ ώμου το συγκεκριμένο εγχείρημα, αναμένεται να παρουσιάσει, στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων.

Στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, έτσι ώστε να συζητηθεί και να ψηφιστεί άμεσα στην ολομέλεια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε έτι περαιτέρω η δέσμευση της DFC για τη συμμετοχή της στο project εξυγίανσης…

Αποκαλύψεις μέσω Βρυξελλών για τα ουρανοκατέβατα κέρδη - Εξόρμηση τραπεζών στην επαρχία - Εμφύλιος στην Ελληνική

ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΑ ΚΕΡΔΗ: Μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το πινγκ πονγκ ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ για την «καυτή πατάτα» του υπολογισμού του ποσού των υπερβολικών εσόδων επί των οποίων θα επιβληθεί εισφορά 90%, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει «γνώμη» για το θέμα.

Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνει η στήλη καθώς στη 14η έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας διαβάζουμε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί ότι το ποσό που θα εισπραχθεί αντιστοιχεί σε 0,3% του ΑΕΠ, ή περίπου 560 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι ο πήχης για τα υπερβάλλοντα έσοδα είναι λίγο πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ.

Η μάχη Premia για το Skyline και η… επιστροφή στο θρανίο - Fourlis: Η μετοχή και τα παράδοξα - Μοιράζει χρήμα ο αναπτυξιακός

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά αλλά και οι ξένοι fund managers τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου των ελληνικών τραπεζών. Πήραν βέβαια μια γεύση από την Tράπεζα Πειραιώς που ανακοίνωσε πρώτη προ δεκαημέρου τα αποτελέσματά της, ωστόσο η εικόνα θα είναι ολοκληρωμένη στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αύριο Τετάρτη, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Eurobank, την Πέμπτη η Alpha Bank και την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα.

Οι ξένοι αναμένεται να εστιάσουν τις ερωτήσεις τους στην κερδοφορία αλλά και στις συνέπειες της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Αποχωρήσεις μετά το deal Chipita - Mondelez *ΑΠΕ: Ψάχνουν την επιδότηση μετά από 14 χρόνια! *Νέα επένδυση στα logistics

HELIOSPHERA: Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 14 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 130,5 εκατ. ευρώ (καλά διαβάζετε), υπήχθη στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά. Η εταιρεία πτώχευσε το 2017, ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2012, είχε διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα.

Σήμερα, 10 χρόνια από τη διακοπή και πέντε από την πτώχευση, αποφασίστηκε η ανάκληση της ένταξης της επένδυσης -αφορούσε την ίδρυση μονάδας φωτοβολταϊκών πάνελ στην Τρίπολη- και η ανάκτηση του χορηγηθέντος ποσού.

v