Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Το σχέδιο Στουρνάρα και η νομοθετική ρύθμιση

Μια από τις πολλές απορίες, που προκλήθηκαν στην αγορά από την αποκάλυψη του σχεδίου της ΤτΕ για το μηχανισμό τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων, είναι η εξής: ποιος θα είναι ο χειρισμός του αναβαλλόμενου φόρου, που αναλογεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις των προς τιτλοποίηση δανείων.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τέτοια θέματα, ο πιο απλός τρόπος για να αντιμετωπισθεί το θέμα είναι η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι οι αναλογούσες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών θα διαγράφονται, όταν κάνουν χρήση του μηχανισμού.

Η Folli, οι τράπεζες και η μείωση των... «τοξικών» στοιχείων

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν τόσο από το κείμενο της αίτησης όσο και από τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όσον αφορά την προληπτική προστασία της Folli Follie, ήταν το γεγονός πως η έκθεση των τραπεζών στην «τοξικότητα» της εταιρίας έχει μειωθεί κατά 40% σχεδόν.

Τον Ιούνιο του 2018, οπότε και οι πιστώτριες τράπεζες εξασφάλισαν ως ενέχυρο το 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα, η συνολική τους απαίτηση ανερχόνταν στα 47 εκατ. Σήμερα, η απαίτηση αυτή ανέρχεται σε 30,7 εκατ. ευρώ, όπως πιστοποιήθηκε από τα στοιχεία που η Deloitte συμπεριέλαβε στην αίτηση αλλά και από τους νομικούς παραστάτες της Folli Follie.

Σφηνάκια για Fourlis και Αιολική

FOURLIS: Αν και σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την «πραγματική αξία» του ομίλου Fourlis από την απόσχιση ακινήτων του και την εισφορά τους σε υπό ίδρυση θυγατρική ΑΕΕΑΠ, δύο νούμερα είναι χαρακτηριστικά:

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ διαμορφώνεται στα 255,4 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η αξία των εισφερόμενων ακινήτων στη νέα (κατά 100%) θυγατρική υπολογίζεται στα 176 εκατ. ευρώ.

ΥΓ: Την προσεχή Τρίτη, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του ομίλου.

 

ΑΙΟΛΙΚΗ: Έκτακτη γενική συνέλευση μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να συγκαλέσει η εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να αποφασιστεί η μετατροπή της σε μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο.

Οι τραπεζικές πωλήσεις και το σπίτι του Φλώρου που βγαίνει στο... σφυρί

ALPHA-MERCURY: Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια και κάρτες (όλα χωρίς εξασφαλίσεις), τα οποία πουλά η Alpha Bank (project Mercury).

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο συνολικής απαίτησης 2,13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,9 δισ. ευρώ είναι εντός ισολογισμού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πήχης των προσδοκιών έχει σηκωθεί πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά για χαρτοφυλάκιο χωρίς εξασφαλίσεις…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΚΙΝΗΤΑ: Τις πωλήσεις μεμονωμένων δανείων, που έχουν ως εξασφαλίσεις καλά ακίνητα, μικρής σχετικά αξίας, έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες.

Ο Δραγασάκης έδωσε τη λύση στον γόρδιο δεσμό των... ΣΔΙΤ

Ιστορική είναι η χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη. Γιατί; Επειδή εγκρίθηκε το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Ολοι θυμούνται πως επί των ημερών Γ. Τσιρώνη στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινωθεί η ακύρωση όλων των διαγωνισμών ΣΔΙΤ!

Τελικά επικράτησαν πιο ώριμες σκέψεις και την τελευταία τετραετία υπεγράφησαν τέσσερις συμβάσεις ΣΔΙΤ για μονάδες απορριμμάτων που είχαν δρομολογηθεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Χρειάστηκε, όμως, να πάει στο υπουργείο Οικονομίας ο Γ. Δραγασάκης, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις μελών της κυβέρνησης για έγκριση νέων έργων ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων όπως αυτό της Ρόδου που εγκρίθηκε χθες.