Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σκληρό ροκ για επιχειρήσεις

Μετά το τελεσίγραφο στις ιχθυοκαλλιέργειες σειρά παίρνει η ακτοπλοΐα. Τι διαμήνυσε στις εταιρείες μεγάλη τράπεζα. Ο σχεδιασμός των τραπεζών για δάνεια, φρέσκο χρήμα και άσκηση management και οι καθαρές λύσεις που ζητά η αγορά.

Τράπεζες: Σκληρό ροκ για επιχειρήσεις

Με... σκληρό ροκ ανοίγουν τον καυτό φάκελο των αναδιαρθρώσεων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων οι τράπεζες, επιδιώκοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε επιχειρηματίες, αλλά και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι το παιχνίδι θα παιχτεί υπό τους δικούς τους όρους.

Μετά το τελεσίγραφο που επέδωσαν στις διοικήσεις και στους βασικούς μετόχους των τριών μεγάλων ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας (Νηρεύς, Σελόντα, Δίας), σειρά παίρνει ο κλάδος της ακτοπλοΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζα η οποία έχει χορηγήσει τα περισσότερα δάνεια στον κλάδο συγκέντρωσε προ μερικών ημερών τους εκπροσώπους των ελληνόκτητων ακτοπλοϊκών εταιρειών, ζητώντας τους να εξετάσουν αφενός δυνατότητες συμπράξεων και συνενώσεων, αφετέρου κινήσεις εξορθολογισμού του κλάδου.

Στόχος της είναι να σταματήσει η αιμορραγία αε αυτόν, που έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρειάζονται συνεχείς ενέσεις ρευστότητας, και να κινηθούν εν συνεχεία διαδικασίες συγκέντρωσης. Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε από τις εταιρείες να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς προς το παρόν να μπει ανοικτά στο τραπέζι η απειλή μετοχοποίησης δανείων.

Τόσο στην περίπτωση της ακτοπλοΐας όσο και σε αυτήν των ιχθυοκαλλιεργειών η τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ίδια.

Την πρωτοβουλία των κινήσεων την αναλαμβάνει η πιστώτρια τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση και ακολούθως συμφωνείται η υιοθέτηση κοινής στάσης από το σύνολο των εμπλεκόμενων τραπεζών. Στόχος τους είναι, αρχικά, να σταματήσει ο οξύς ανταγωνισμός και η αιμορραγία κεφαλαίων και να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση με πρωτοβουλία των υφιστάμενων διοικήσεων, ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, προτίθενται να αναλάβουν την πρωτοβουλία της εξυγίανσης, κινώντας διαδικασίες υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου για όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο ημερών.

Καθαρές λύσεις ζητούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Το ερώτημα της αγοράς είναι αν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν καθαρές λύσεις ή απλώς επιδιώκουν να κλοτσήσουν το τενεκεδάκι, μεταθέτοντας το πρόβλημα για ένα - δύο χρόνια.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν τους φακέλους των ιχθυοκαλλιεργειών και της ακτοπλοΐας θα αποτυπώσει και τις διαθέσεις τους για το πώς θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν συνολικά το καυτό θέμα της αναδιάρθρωσης εταιρειών ή ολόκληρων κλάδων.

Σύμφωνα με στελέχη private equity funds, για να προχωρήσουν αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις θα πρέπει οι τράπεζες να κεφαλαιοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος των δανείων και να βρουν λύση για το κεφάλαιο κίνησης που θα χρειασθούν οι εταιρείες, είτε με κάλυψή του από στρατηγικό επενδυτή είτε από τις ίδιες.

Η πρόσφατη κεφαλαιοποίηση και διαγραφή μέρους των δανείων της Infote με ταυτόχρονη καταβολή μετρητών, μέσω ΑΜΚ, ύψους 15 εκατ. ευρώ, από τον βασικό μέτοχο, αποτελεί σύμφωνα με τους ίδιους καλό οδηγό.

Γιατί πρέπει να τρέξουν ταυτόχρονα οι διαδικασίες

Σε κλάδους, όμως, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες οι τράπεζες ίσως χρειασθεί να βάλουν -και- οι ίδιες φρέσκο χρήμα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή εφόσον θέλουν να τρέξουν εκ παραλλήλου διαδικασίες αναδιάρθρωσης στους τρεις μεγάλους ομίλους (Νηρεύς, Σελόντα, Δίας).

«Κανείς επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του σε κάποια από τις τρεις εταιρείες, αν στις άλλες δύο δεν ελεγχθεί η κατάσταση», σημειώνει παράγοντας της αγοράς που ενδιαφέρεται για τον κλάδο, τονίζοντας ότι από πέρσι τον Μάιο ως σήμερα χάθηκαν πολλά λεφτά λόγω των πωλήσεων κάτω του κόστους. «Κάποιοι έφθασαν να πωλούν ακόμη και 0,50 ευρώ χαμηλότερα από το κόστος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η ταυτόχρονη απόκτηση του ελέγχου σε Νηρέα, Δία και Σελόντα με την οποία απειλούν οι τράπεζες επιχειρεί να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα και να στείλει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές.

Το plan B της εκχώρησης του management σε τρίτους...

Το καυτό ερώτημα είναι αν οι τράπεζες αποδεχθούν να κεφαλαιοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων και να δώσουν κεφάλαιο κίνησης εφόσον βρεθούν αξιόπιστοι στρατηγικοί επενδυτές ή καταφύγουν σε μικρής έκτασης ρύθμιση δανείων και σε εκχώρηση του management σε άλλη εταιρεία του κλάδου.

Οι διαθέσεις τους θα φανούν σύντομα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Νηρεύς εξουσιοδότησε αξιόπιστο ξένο οίκο να επεξεργασθεί business plan και να βρει στρατηγικό επενδυτή, και κάποια private equity funds έχουν επιδείξει ήδη ενδιαφέρον.

Αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες εξετάζουν κυρίως τη λύση μικρής κεφαλαιοποίησης δανείων και εκχώρησης του management μεγάλων ομίλων της ιχθυοκαλλιέργειας σε ανταγωνιστικές εταιρείες, παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δυσκολίες.

...και οι δυσκολίες μετοχοποίησης δανείων

Με δεδομένο ότι η διαδικασία μετοχοποίησης δανείων χωρίς τη συναίνεση των υφιστάμενων μετόχων ενδέχεται να αποδειχθεί χρονοβόρος και κοστοβόρος, οι τράπεζες πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στην προπτωχευτική διαδικασία που θα τους επιτρέπουν να οδηγούν την υπερδανεισμένη επιχείρηση σε αύξηση κεφαλαίου χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του βασικού της μετόχου.

«Αν μια επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 180 ημέρες, θα πρέπει να κινείται αμέσως η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου με πρωτοβουλία της πλειονότητας των πιστωτών της», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Euro2day.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, ο οποίος μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ σημείωσε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν είναι αρκετό για να δοθούν λύσεις σε επιχειρήσεις που μπορούν και πρέπει να επιβιώσουν.

Ειδικότερα, πρότεινε να θεσμοθετηθούν σύγχρονες διαδικασίες και μέθοδοι αναδιάρθρωσης - εξυγίανσης μεγάλων και μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των τραπεζών σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών μακράς περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v