Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Έχει έλθει η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες

Η χώρα αλλάζει σελίδα, πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Eθνικό αγαθό η σταθερότητα, δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Θλιβερό το επεισόδιο με Μπαλτάκο, ανέδειξε τις διαφορές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει για Παπανδρέου.

Βενιζέλος: Έχει έλθει η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες

Στις επόμενες 50 μέρες κρίνεται η στρατηγική κατεύθυνση της χώρας. Είναι ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε τις σκληρές θυσίες των πολιτών, σημείωσε σε διακαναλική συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τώρα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο, σημείωσε.

Όσον αφορά στην υπόθεση Μπαλτάκου, τόνισε οτι ήταν ένα ακραίο και απαράδεκτο φαινόμενο. Είχαμε προειδοποιήσει και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός τήρησε καθαρή στάση, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι και η παραίτησή του ήταν τυπική. "Είχαμε ζητήσει την παύση του", σημείωσε.  

Υπογράμμισε πάντως ότι φαίνονται οι διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα της συμπολίτευσης σε σχέση με το κράτος δικαίου και την Δημοκρατία. «Ελπίζουμε ότι εάν στηριχθεί η δημοκρατική παράταξη στις εκλογές, θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η σταθερότητα είναι εθνικό αγαθό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη θέτει σε αμφισβήτηση. Όλοι θέλουν να μείνει η χώρα σταθερή. Ακόμη και η συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης θέλει σταθερότητα», σημείωσε, τονίζοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν τίθεται και ζήτημα εκλογών. 

Ερωτηθείς εάν έχει πολιτικές ευθύνες ο πρωθυπουργός από την υπόθεση Μπαλτάκου, τόνισε ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε τρόπο να επηρεάσει το πολιτικό έργο. Άρα δεν θα μπορούσε να υπαγορεύσει πολιτικές.

Σημείωσε ότι υπάρχουν στο χώρο της ΝΔ κάποιοι που δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Θα προτιμούσαν μια συνεργασία με την ακροδεξιά. Δεν είναι η θέση του Σαμαρά αυτή. Δεν είναι σύγχρονη αντίληψη ούτε για τη συντηρητική παράταξη.

Εμείς, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, θέλουμε συστράτευση. «Ισχύει ακόμη η πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για επάνοδο. Και τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε, εάν προσδιορίζεται ως φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Αν δεν μας θέλει και προτιμά τον Καμμένο, είναι δικό του θέμα», σημείωσε.

«Εσωκομματικά δεν υπάρχουν. Ότι είχαμε να πούμε τα είπαμε. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε εσωκομματική συζήτηση γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο», υπογράμμισε. Όσον αφορά την δήλωση για τον κ. Παπανδρέου ότι έχει εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι αυτές είναι προφανώς πολιτικές. «Ο πρώτος που έχει ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και να βγούμε από την κρίση είναι ο κ. Παπανδρέου. Αυτή είναι η μεγάλη μας εκκρεμότητα με τη χώρα. Να βγούμε από την κρίση».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι δεν βλέπει εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Bουλή, υποστήριξε ότι η εκλογή του προέδρου θα πραγματοποιηθεί μετά από έναν χρόνο. «Σε ένα χρόνο θα είναι τέτοια τα δεδομένα, που η αντιπολίτευση δεν θα θέλει εκλογές», δήλωσε.

Όσον αφορά στα μέτρα λιτότητας, σημείωσε ότι είναι έξω από το DNA της παράταξης και της κοινωνίας να γίνονται περικοπές, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. «Ολοι μιλούν για τη συνταγματικότητα μέτρων που ελήφθησαν. Μπορεί να ελεγχθεί η συνταγματικότητα της κατάρρευσης της οικονομίας;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε το μνημονιακό - αντιμνημονιακό δίπολο, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες μέρες, με την υπόθεση Μπαλτάκου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκαν με τη συνάφειά τους με τη Χρυσή Αυγή. 

Τόνισε ότι η η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «συγκυριακό όχημα ευκαιρίας» για τη διαμαρτυρία κατά του Μνημονίου και υπογράμμισε ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, προφανώς υπολογίζει και στις ψήφους της Χρυσής Αυγής». Σημείωσε επίσης και το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ.  

Χαρακτήρισε δε το κόμμα της Χρυσής Αυγής ως μια εγκληματική οργάνωση εν λειτουργία και εν δράσει. 

Οι πυλώνες της ανάπτυξης 

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι μπροστά μας είναι η ανάκαμψη της χώρας. «Οι ηγέτες των αφρικανικών χωρών γνωρίζουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, πόσο μάλλον η Μέρκελ και οι εταίροι», σημειώνει, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Κ. Ρέγκλινγκ για τη βιωσιμότητα του χρέους σε προοπτική δεκαετίας. 

Όπως ανέφερε, πυλώνες της ανάκαμψης είναι: 

- Η σταθερότητα και πολιτική ενότητα

- Η δημοσιονομική βελτίωση. «Το πρωτογενές ππλεόνασμα αλλάζει πρακτικά τις ζωές των πολιτών, δεν είναι αδιάφορο. Είναι η πιστοποίηση της αλλαγής της σελίδας. Είναι τραγικό λάθος να θεωρούμε στην Ελλάδα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ετοιμαζόμαστε για επάνοδο στις αγορές που δεν είναι κρίσιμη γιατί έχουμε τα κεφάλαια, αλλά μας δίνεται η ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε στις αγορές», τόνισε. 

- Ο αναπτυξιακός πυλώνας: «Από τα μεγάλα έργα όπως οι οδικοί άξονες, μέχρι την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό αλλά και απλά πράγματα, όπως πρόσβαση στο δανεισμό, οι νέες θέσεις εργασίας. Αλλάζει το κλίμα στο εσωτερικό της κοινωνίας. Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση αλλά είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο. Αλλάζουμε σελίδα», σημείωσε. 

- Ο κοινωνικός πυλώνας. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλά αλλά χωρίς την ανάπτυξη δεν γίνεται τίποτα. Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλος ο κόσμος ασφαλισμένος. Χτυπάμε την απόλυτη φτώχεια με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ασφαλιστικό σύστημα εξυγιαίνεται μακροπρόθεσμα.

- Ο θεσμικός πυλώνας. Θα πρέπει, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, να υπάρξει κινητικότητα χωρίς απολύσεις. Να υπάρξει ενισχυμένο αίσθημα ασφάλειας με αστυνομία που λειτουργεί. 

- Ο διεθνής και Ευρωπαϊκός. Η Προεδρία πάει πολύ καλά. Ενδιαφέρει τον πολίτη να δεί τις πράξεις που ψηφίζονται. Η προεδρία της Ελλάδας της κρίσης τα πάει καλύτερα από άλλες χώρες.

*Το πλήρες κείμενο της διακαναλικής συνέντευξης του Ευ. Βενιζέλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v