Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΒG: H Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε "B"

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα θα προχωρήσει η Fitch, υποστηρίζει το Bloomberg. Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 0,5% φέτος και 2,5% το 2015. Σημειώνει την σημασία των πρωτογενών πλεονασμάτων, την έξοδο στις αγορές αλλά και το πολιτικό ρίσκο.

ΒΒG: H Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε B

H Fitch θα αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε "B" από "B-" με σταθερό outllook, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο προσχέδιο που έχει περιέλθει στην κατοχή του, ο διεθνής οίκος επικαλείται για την αναβάθμιση το πρωτογενές πλεόνασμα, την βελτίωση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την υποχώρηση του βραχυπρόθεσμου ρίσκου ρευστότητας της χώρας, την επιστροφή στις αγορές και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Mε βάση τις πληροφορίες στην αξιολόγηση θα αναφέρεται ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό. Την ίδια ώρα, ο διεθνής οίκος τονίζει πως τα οικονομικά στοιχεία στηρίζουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,5% φέτος και 2,5% το 2015.

Σημειώνεται ότι η Fitch αναμένεται αύριο να ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα, οπότε και θα φανεί αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου.

Ο οίκος πρόσφατα (12 Μαϊου) στην έκθεση Eurozone Sovereign Snapshot κατέγραφε τους παράγοντες από τους οποίους θα καθοριστεί η αξιολόγηση της χώρας. Σε αυτή ανέφερε ως αρνητικούς παράγοντες την αποτυχία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος προσαρμογής.

Στον αντίποδα κατέγραφε τρεις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση της Ελλάδας:

Πρώτον, σταθερή οικονομική ανάκαμψη που θα στηρίζεται στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος και θα οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτρέπει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεύτερον, περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με νέα ώθηση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τρίτον, σταθερή πτώση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ και ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η Fitch στις 13 Μαϊου επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "B-" για την πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Εθνικής Τράπεζας, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank). Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v