Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Επιβεβαιώνει το «Β-» για ελληνικές τράπεζες

Παραμένουν ευάλωτες σε πιθανά σοκ οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει η Fitch. Βλέπει επιδείνωση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού αλλά και βελτίωση στα προ προβλέψεων κέρδη το 2014. Τι λέει για τα προβληματικά δάνεια σε Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική.

Fitch: Επιβεβαιώνει το «Β-» για ελληνικές τράπεζες

H Fitch επιβεβαίωσε την Τρίτη την αξιολόγηση "B-" για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank. Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό.

Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση "Β" για το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο (ΙDR) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, την αξιολόγηση βιωσιμότητας (viability rating) στο "B-" και την αξιολόγηση στήριξης (support ratings) στο "5".

Παράλληλα ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις για το χρέος υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών και των οχημάτων έκδοσης τους στο "Β-/RR4" από "CCC/RR5" και για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης στο "CC/RR6" από "C/RR6", κυρίως λόγω της μικρότερης επιβάρυνσης του ισολογισμού μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fitch αναφέρει ότι η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου IDR των τραπεζών βασίζεται στο πιστωτικό προφίλ που αντανακλάται στο "Β-" της αξιολόγησης βιωσιμότητας (VR). Η VR επηρεάζεται από το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα (Β-/σταθερό outlook), που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία και αδύναμη εσωτερική ζήτηση. 

Η Fitch επισημαίνει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών είναι αδύναμη. Ο διεθνής οίκος υπολογίζει ότι το ποσοστό των προβληματικών δανείων έφθασε στο τέλος του 2013 στο 45,6% για την Alpha, στο 41,3% για την Πειραιώς, στο 31,7% για την Eurobank και στο 29,7% για την Εθνική. Την ίδια ώρα τα αποθέματα που διακρατούνται για την κάλυψη των προβληματικών δανείων είναι κάτω από το 50%, ποσοστό που η Fitch θεωρεί χαμηλό σε ένα δυσμενές σενάριο. 

Η καλύτερη εικόνα της Εθνικής οφείλεται εν μέρει στο πλειοψηφικό μερίδιο στην τουρκική Finansbank, η οποία έχει παρουσιάσει καλύτερη απόδοση όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, σημειώνει η Fitch. Eπιπλέον, αναφέρει ότι ενώ η μεγάλη διαφοροποίηση συνιστά rating positive, αντισταθμίζεται από πιθανούς περιορισμούς στο κεφάλαιο και στην ρευστότητα της εταιρείας. 

Όσον αφορά το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι ωφελείται από το σχετικά πιο ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων στεγαστικών. Η Fitch σημειώνει ακόμα ότι η Πειραιώς έχει ένα μερίδιο δανείων που δεν κατατάσσονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετα ρίσκα.

Η Fitch αναμένει ότι η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του 2014 (αν και με πιο αργό ρυθμό).

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τις εσωτερικές μονάδες για τις καθυστερήσεις και αναδιαρθρώσεις, συμμορφούμενες με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση η Fitch τονίζει ότι μετά τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2014 και οι τέσσερις τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου από ιδιώτες. Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου η Fitch προβλέπει βασικά εποπτικά κεφάλαια 11% για την Alpha, 10,9% για την Πειραίως, 9,3% για την Εθνική και 8,2% για την Eurobank. Αν συμπεριληφθούν και οι μετοχές προτίμησης στην Εθνική και στην Eurobank οι σχετικοί δείκτες αυξάνονται στο 11,8% και 10,7% αντίστοιχα.

Ωστόσο επισημαίνει ότι αυτά τα κεφαλαιακά επίπεδα είναι ευάλωτα σε πιθανά σοκ, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα υψηλά ποσοστά ακάλυπτων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η Fitch αναμένει ότι η προ προβλέψεων κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2014 κυρίως λόγω των συνεργιών και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v