Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Οι καταλύτες για αναβάθμιση της Ελλάδας

Ο διεθνής οίκος βλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,5% φέτος και 2% το 2015. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στο 2,2% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,1% το επόμενο έτος. Στις 23 Μαΐου η επόμενη αξιολόγηση της χώρας.

Fitch: Οι καταλύτες για αναβάθμιση της Ελλάδας
Τα "δεδομένα" που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη αναβάθμιση ή υποβάθμιση των αξιολογήσεων των κρατών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παραθέτει η Fitch στο Eurozone Sovereign Snapshot.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο διεθνής οίκος σημειώνει ως αρνητικούς παράγοντες την αποτυχία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος προσαρμογής.

Στον αντίποδα αναφέρει τρεις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση της Ελλάδας:

Πρώτον, σταθερή οικονομική ανάκαμψη που θα στηρίζεται στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος και θα οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτρέπει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεύτερον, περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με νέα ώθηση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τρίτον, σταθερή πτώση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ και ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Σημειώνεται ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με B- και σταθερές προοπτικές, ενώ η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch η ανάπτυξη στη χώρα θα τρέξει με ρυθμό 0,5% φέτος και 2% το 2015. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στο 2,2% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,1% το επόμενο έτος.

Το χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 177,5% του ΑΕΠ το 2014 και να υποχωρήσει στο 172,5% το 2015.

Όπως αναφέρει η Fitch σε διάστημα έξι μηνών οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν από το 10% στο 7%. Ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτική για το κατά πόσον αυτή η μείωση των επιτοκίων αντανακλά υποχώρηση του κινδύνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v