Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία αγκάθια στο τετ α τετ Σαμαρά – Βενιζέλου

Τι θα κριθεί στο ραντεβού στο Μαξίμου. Ο πονοκέφαλος του ανασχηματισμού, η θέση Στουρνάρα και η καθαρή διαφωνία για τον εκλογικό νόμο. Κινήσεις με το βλέμμα στην Κεντροαριστερά μετά την παραίτηση Κουβέλη. Επιμένει σε υψηλούς τόνους ο Τσίπρας.

Τα τρία αγκάθια στο τετ α τετ Σαμαρά – Βενιζέλου

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης καλούνται να αποφασίσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο τετ α τετ που έχουν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το ηχηρό μήνυμα της κάλπης για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, οι αρχηγοί τους αναζητούν τρόπους διεύρυνσης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, καθώς και των κατάλληλων μεταξύ τους ισορροπιών με σκοπό την πιο αποδοτική συνεργασία. Ο δρόμος πάντως για να καταλήξουν σε αυτήν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αφού αρκετά είναι τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετήσουν το συντομότερο δυνατό και αναμένεται να τεθούν στη σημερινή συνάντηση:

1. Ο ανασχηματισμός. Μετά τη χθεσινή διευκρίνιση του Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει τη θέση που του εμπιστεύτηκαν, οι δύο αρχηγοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πόσα πρόσωπα από το κάθε κόμμα θα χρησιμοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πώς θα μοιραστούν τα υπουργεία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς αύξηση των πράσινων στελεχών του νέου σχήματος, καθώς, όπως είπε, "θεωρώ και αισθάνομαι ότι έχει αυξηθεί η δυναμική μας". Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν δείχνει να βιάζεται για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, όπως προέκυψε και από τις χθεσινές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. "Ανασχηματισμοί γίνονται και θα γίνονται, αλλά δεν είναι της παρούσης. Δεν θα δούμε ανασχηματισμό στις επόμενες δύο εβδομάδες", είπε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Α. Σαμαρά.

2. Εκλογικός νόμος. Σαφής η διάσταση των απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είχε διαρρεύσει τη Δευτέρα από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε και χθες στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, κάνοντας λόγο για "κατάλοιπο του παλαιού συστήματος". Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος πάντως κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διαμηνύει πως τέτοιο θέμα ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει. Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να ρισκάρει τη σταθερότητα της χώρας ούτε να διευκολύνει κανέναν να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή του σε μία αυριανή κυβέρνηση συνεργασίας.

3. Προγραμματική συμφωνία. Είναι κάτι που επιζητεί διακαώς ο κ. Βενιζέλος στοχεύοντας σε πολιτικές που θα κλίνουν προς τα «αριστερά», κλείνοντας ουσιαστικά... το μάτι σε κόμματα και στελέχη της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο του διαλόγου που ήδη έχει ξεκινήσει. Ενδεικτική η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια: "Είμαστε αιχμάλωτοι νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί έπρεπε να δανειστούμε και τώρα η επάνοδος στην κανονικότητα μας επιτρέπει να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση πανευρωπαϊκή με άλλους όρους". Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι του κυβερνητικού του εταίρου.

Πριν από τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου όπου θα συναντήσει τον Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για εθιμοτυπική επίσκεψη, ως συνηθίζεται ύστερα από κάθε εκλογική διαδικασία, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και για τις προθέσεις του για το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, με τη χθεσινή ομιλία του στον ΣΕΒ, έδειξε πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Αμφισβητώντας, δηλαδή, κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την οποία καταγγέλλει ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής "δεν έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε βάρος της κοινωνίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να δεσμεύει τις επόμενες γενιές με μια δήθεν διαπραγμάτευση". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε μάλιστα ότι η κυβέρνηση "δεν μπορεί για τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή για τον επίτροπο να μην λάβει υπόψη τη γνώμη μας".

Τα βλέμματα όλων φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην είναι στραμμένα και στη ΔΗΜΑΡ, ύστερα από την ανακοίνωση παραίτησης του Φώτη Κουβέλη. Η ήδη κλονισμένη παράταξη έχει μπει σε έντονες φουρτούνες, με αβέβαιες τις όποιες εξελίξεις. Το επόμενο Σάββατο, ο κ. Κουβέλης θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου θα γίνει εκτενής συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις, με κορυφαία όλων το συνέδριο από το οποίο θα εκλεγεί ο διάδοχός του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v