Στουρνάρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω

«Λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τις χθεσινές διαρροές από το περιβάλλον του. Τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Στουρνάρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω

Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση που μου εμπιστεύτηκαν, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας από το βήμα του ΣΕΒ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του: «Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να πω κάτι για το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Και λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη». 

Στην ομιλία του στο ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα απελευθερώσουν πόρους και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα από εδώ και στο εξής δύο είναι οι βασικότερες προτεραιότητες:

Η πρώτη είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε με απόφασή του το Νοέμβριο του 2012. Όπως είπε οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος αναμένεται να απελευθερώσουν πόρους και να συμβάλουν και στην επίτευξη της δεύτερης βασικής προτεραιότητας της κυβέρνησης.

Η προτεραιότητα αυτή είναι η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου. Τους βασικούς άξονες αυτού του προτύπου παρουσίασε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να πετύχουμε πλέον αυτούς τους κρίσιμους στρατηγικούς στόχους. «Με την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013 σε σχέση με τον αρχικό μηδενικό στόχο, και με την προβλεπόμενη και φέτος υπερ-απόδοση σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο, μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σημαντικά μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Το δε υπόλοιπο 15% αναμένεται να επιτευχθεί, σύμφωνα και με την σημαντική διαπίστωση που έγινε παραπάνω, με την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και τις θετικές επιπτώσεις τους στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, και κυρίως, με τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, η οποία έχει πολλά, μα πάρα πολλά, περιθώρια βελτίωσης».

Τόνισε ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει. Στον τομέα αυτό έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, αν λάβουμε υπόψη μας ότι παρά τη μεγάλη πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο των πλέον προηγμένων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Αλλά αυτός ο δρόμος δεν πρέπει να μας φοβίζει».

Εκανε λόγο για «ένα αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται σε ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας, καθώς και στο τρίγωνο της γνώσης: παιδεία, έρευνα, καινοτομία».

 

***Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία Στουρνάρα, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v