Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασχηματισμός: Τι «σήμα» δίνει η αποχώρηση Θεοχάρη

Ανησυχίες, εντός και εκτός Ελλάδος, για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την απομάκρυνση του «μόνιμου» Γ.Γ. Εσόδων. Έρχονται ευρύτερες αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό υποστηρίζει η κυβέρνηση και κάνει λόγο για «λάθη και παραλείψεις» του.

Ανασχηματισμός: Τι «σήμα» δίνει η αποχώρηση Θεοχάρη

«Υπάρχουν λάθη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα οποία πρέπει να διορθωθούν», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς και από το πρόσωπο του Χάρη Θεοχάρη φαίνεται ότι ξεκινά τις ευρύτερες αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό.

Ωστόσο οι χθεσινές εξελίξεις προβλημάτισαν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η πορεία προς τον ανασχηματισμό άρχισε με την απομάκρυνση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Του επικεφαλής ενός μηχανισμού που συστάθηκε ώστε να απεμπλακεί η προσπάθεια συγκέντρωσης φορολογικών εσόδων από τον πολιτικό κύκλο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που θεσπίστηκε η 5ετής θητεία, η οποία αποδείχθηκε μακρινό όνειρο.

Στην κυβέρνηση μιλούν για στροφή που έχει στόχο να σηματοδοτήσει ένα νέο περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο. Στρατηγική που είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθεί και με αρκετά νέα πρόσωπα στα παραγωγικά υπουργεία κατά τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με ορισμένους, η χθεσινή εξέλιξη παραπέμπει σε αλλαγές όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και σε άλλες, σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών στα υπουργεία. "Κανείς πια δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος", λένε στην κυβέρνηση και προχωρούν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που, εκτός απροόπτου, θα γίνει τη Δευτέρα.

Το επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Γιάννης Στουρνάρας σε χθεσινή συνομιλία του με δημοσιογράφους, ενώ με γρίφο απάντησε στο ερώτημα αν ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του. "Και θέλω και δεν θέλω. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν επιθυμίες στην πολιτική. Έχω δώσει πάρα πολλά στο υπουργείο Οικονομικών, να ξέρετε, και θα είναι δύσκολη η ημέρα που θα φύγω", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη, πέρα από το μήνυμα αλλαγής που θέλει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι δεδομένο ότι υπήρξε έντονη δυσφορία τόσο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα για συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες του πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

Όπως για παράδειγμα η υπερπροβολή του στα ΜΜΕ, οι διαρροές και οι παρεμβάσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες συχνά, όπως λένε στην κυβέρνηση, περισσότερο αναστάτωναν την κοινωνία παρά έλυναν προβλήματα. Τελευταίο κρούσμα η προ εβδομάδων έκδοση της εγκυκλίου για τη φορολόγηση των ξένων επενδυτών, εξέλιξη η οποία οδήγησε σε άνοδο των spreads και σε πτώση του χρηματιστηρίου. Ήταν η κορυφή του παγόβουνου που σε συνάρτηση και με το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε στη χθεσινή εξέλιξη.

Από την άλλη, κάποιοι θέλουν τον κ. Θεοχάρη εξιλαστήριο θύμα στον βωμό των... απαιτούμενων αλλαγών και της ανάγκης να υιοθετηθεί ένα διαφορετικό κοινωνικό προφίλ, ενώ κάνουν λόγο και για σοβαρό ατόπημα της κυβέρνησης. Όπως εξηγούν, ενώ η ίδια σύστησε τον συγκεκριμένο ανεξάρτητο θεσμό με πενταετή θητεία για να λειτουργήσει απρόσκοπτα, μακριά από κόμματα και συμφέροντα, ώστε να φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία, εν μια νυκτί και στην πρώτη ευκαιρία τον κατήργησε, αποδεικνύοντας πως τελικά μόνο ανεξάρτητος θεσμός δεν ήταν.

Αυτό ουσιαστικά επισημάνθηκε και από την Κομισιόν η οποία, στην ανακοίνωσή της, υπογράμμισε τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει η διοίκηση εσόδων στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα καθώς και την ανάγκη για μια "αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας". 

Η κυβερνητική ενόχληση από την παρέμβαση ήταν έντονη και αποτυπώθηκε στη δήλωση Στουρνάρα: "Κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού". 

Ο ίδιος ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, με εμφανή πικρία, υποστήριξε ότι φεύγει "με ψηλά το κεφάλι. Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα".

Ωστόσο οι εξελίξεις προκάλεσαν και αντιδράσεις εντός συνόρων. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης χαρακτήρισε "λυπηρό εντός ενός χρόνου ένας θεσμός, αυτός του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. 5ετούς θητείας μετά από διαγωνισμό, που χαιρετίστηκε ως μεταρρύθμιση, να οδηγείται στην απαξίωση και ουσιαστικά στην ακύρωση".

Επίσης, τον υπερασπίστηκαν ο Στέφανος Μάνος και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Μάνος μέσω του twitter, ανέφερε: "Πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ η απομάκρυνση Θεοχάρη. Με την ίδια άνεση θα απομακρύνει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν θα του αρέσει". Από την πλευρά του, το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για "επιστροφή σε παλιά δοκιμασμένη συνταγή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v